Autor Wątek: Radom Air Show 2015  (Przeczytany 12645 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Radom Air Show 2015
« Odpowiedź #60 dnia: Sierpnia 23, 2015, 22:02:09 »
Pamiętam Szwajcarów z feralnego 2009 roku i pamiętam ich późniejsze występy*. Trochę jakby się przytemperowali. Wcześniej miewali efektowne mijanki, potem było tego jakby mniej.

Co do pokazów, to w tym roku, sobie podarowałem. Zobaczyłem program i podziękowałem. Nie chodzi o to, że jestem taki zblazowany i codziennie widuję nisko latające myśliwce - chociaż, na upartego, do Mińska 30 km i jak mam ochotę popatrzeć, to sobie po prostu jadę pod płot. ; )
Po prostu w tym roku zabrakło, moim zdaniem, jakiegoś fajnego akcentu. Niemniej, cieszę się, że uczestnikom się podobało.
Jedyne, czego żałuję, to Włosi i Słowacy, bo byłem ciekaw, czy pokaz dużo odbiega od naszego.

*Daty mogłem pomylić

« Odpowiedź #61 dnia: Sierpnia 23, 2015, 23:29:06 »
Byłem w oba dni. Dziś po raz pierwszy w życiu na słynnej Skaryszewskiej. Coś pięknego, Rafale nadlatujący wprost na nas na pełnym dopalaniu, wyrywający do góry tuż nad naszymi głowami - rewelacja. CAS też genialny, nigdy nie widziałem z tak bliska w locie naszych F-16. Niski przelot, wysyp flar, dopalacze, 'wybuchy', piękna sprawa. Z kolei końcową część pokazów obserwowałem z ul. Ogrodniczej. Świetnie oglądało się tam mijanki, tuż nad głowami (Szwajcarzy i Włosi). No i rewelacyjne Su-22, które po symulowanym lądowaniu, przelatując bardzo nisko nad naszymi głowami, dosłownie ogłuszyły mnie na kilka minut  :651: No i organizacja faktycznie na plus, niemal wszystko odbywało się zgodnie z programem, brak przestojów, dość dobrze zbalansowano palniki i akrobatów. Jedyne o co można się przyczepić, to nieszczęsna kwestia wody oraz drożyzna na gastronomii.
IŁ-2 FB/AEP/PF 4.04m. Lock On 1.12b

« Odpowiedź #62 dnia: Sierpnia 23, 2015, 23:33:10 »
Byłem i jestem zadowolony, niemniej brakuje coś z egzotyki na polskim niebie.
Z występów fajni byli Włosi oraz Jordańczycy :) Chętnie bym posłuchał takiej muzy bo nawet kręcą mnie te klimaty.
Z kwestii organizacyjnych to brawo, że zbyt długo nie stało się do tojtoja, za to koszmarnie wyglądała garmażerka - kolejki jak w PRL za papierem toaletowym.
Teraz czekam na Dni NATO w Ostrawie - jak będzie wypas to warto się wybrać.

« Odpowiedź #63 dnia: Sierpnia 24, 2015, 10:46:47 »
Ponadto co napisaliście, mi się podobała również nowa forma defilady rozpoczynająca pokazy wojskowe. Każdy typ oddzielnie, a nie jak wcześniej razem w kupie.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 24, 2015, 11:27:34 wysłana przez Leon »

« Odpowiedź #64 dnia: Sierpnia 24, 2015, 16:32:33 »
Nie będę powtarzał zachwytów, bo jestem zadowolony z tego co widzieliśmy na niebie 8). A byliśmy prawie trzy dni, licząc jeszcze trochę piątku.

Ale dorzucę trochę dziegciu i tyczy się to organizatorów, bo o pozytywach i wrażeniach już pisaliście.
W sobotę byliśmy bardzo wcześnie po 7.00 przed bramkami. A przed ósmą przyszedł jakiś pan, ubrany na żółto i zakomunikował wszystkim że napoje i żywność (kanapki) do kosza! Ciśnienie na wejściu momentalnie skoczyło, ludzie zaczęli domagać się żeby pokazał gdzie w regulaminie jest zapisany zakaz wnoszenia "kanapek". Wytoczyła się pyskówka, chyba doszło by do blokady :evil:. Ludzie z innych krajów śmiali się z tego co oni chcą zrobić. Ta "wymiana zdań" trwała kilkanaście minut. Dopiero po telefonie do przełożonych (tak sądzę), pozwolono wnosić własne jedzenie na Air Show. Wpuszczać zaczęto po ósmej na bramce za portem lotniczym. Nie wiem jak było na innych wejściach.
Druga sprawa to stan toalet dla osób niepełnosprawnych, a może ich brak i złe oznakowanie. W sobotę nie miałem problemu ze znalezieniem toalety bratu była oznakowana. Ale w niedzielę, byłem w innej części lotniska przy Tureckim śmigłowcu. Sądziłem że są w pobliżu toalety dla niepełnosprawnych niestety okazało się że są one oznakowane jako Vip? A wchodził do nich każdy! Otworzyłem jedną z nich i... nie będę opisywał jak wyglądała :(. Musieliśmy szybko pędzić do auta i szukać stacji benzynowej. Całe szczęście że mój brat jest wytrzymały i ma mocne zwieracze :D. A to był prawie koniec pokazów tego dnia.

No a teraz Ostrawa :). A tam z chęcią coś kupię i się czegoś napiję, bo nie robią tam jakiś dziwnych zakazów. Tylko po to żeby nachapać się szmalu.
Gigabyte: P55-USB3, obecnie: i7 870 2.93 (3.72) poprzednio: i5 760 (3.49), RAM: 16GB, MSI 970. AV8R-01, Logitech G940, Thrustmaster Hotas X, Saitek Pro Flight Combat Rudder Pedals, FreeTrack

Offline Bucic

• *
  • "negative thrust to weight ratio"
    • GIMP
« Odpowiedź #65 dnia: Sierpnia 25, 2015, 07:13:07 »
Woda i jedzenie:
Jakiś geniusz wpadł na to, żeby używać biurowych dystrybutorów wody. Wiadomo, jak z tego leci.
Jak kiedyś wprowadzą zakaz wnoszenia swojej żywności, to sobie daruję. O 12 byłem na miejscu z kanapkami. 12:15 miałem już 1,5 litra wody. Na miejsce o 12:20 i od tamtej pory mogłem podziwiać bez przerwy. Nie wyobrażam sobie stania w kolejce po paszę, jak akurat jest ciekawy występ.

Kocykowcy:
To było lekkie przegięcie. Ludzie na dwumetrowych kocach 20 metrów od barierek. Czasami jedna osoba na wielkim kocu. Na szczęście parę przydeptów widocznie ich czegoś nauczyło, a deszcz już całkiem oczyścił z nich teren.

Offline iq85

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #66 dnia: Sierpnia 25, 2015, 11:57:03 »
Jak na pierwsze Airshow z młodym (niespełna 8-miesięcznym) muszę przyznać że było dobrze. Sobotę wytrzymał prawie cały dzień bez marudzenia, w słuchawkach smacznie sobie spał gdy Rojek kręcił na dopałce. Nie miałem niestety czasu na spotkania i szukanie się po lotnisku, może następnym razem. W powietrzu nie było nudy, ale dla mnie poza Patrulla ASPA nic nowego. Organizacyjnie w miarę ok, chyba już się przyzwyczaiłem do polskich absurdów. Jedynie dziwi mnie, że po tylu latach nie potrafią sobie poradzić z parkingami i korkami. Na EPOK podczas Open'era jakoś można przy podobnej liczbie widzów, a tu nadal rozsiewają parkingi po całym mieście i liczą, że jakoś to będzie. Cieszę się, że mogłem w niedzielę (niestety na krótko) wreszcie zajść na wspomniana Skaryszewską i popstrykać z trochę innej perspektywy (i nie pod słońce). :) Mam nadzieję, że następnym razem przynajmniej jeden dzień w całości tam spędzę.  8)

Co do komentarzy o grupy pokazowe to dodam od siebie:
 Włosi - kręcą ciaśniej, jest ich więcej, wiadomo trochę inna kultura i widać ,że się tak nie spinają, wygląda jakby lekko falowali, ale w jakim momencie nie pstryknąć im foto to są idealnie ułożeni - ich pokaz zawsze mi się najbardziej podoba (żonie również) - najciekawsze manewry i największe ugrupowanie + komentator ;),
 F5 - inna charakterystyka i inne prędkości wygląda stabilniej ale szerokie rozciągnięte zakręty,
 Hiszpanie - ogólnie dobrze, może trochę za spokojnie i rozwlekle, ale mają dwóch zauważalnie słabszych "prawych",
 z naszych widzę że forma Iskier spada, Orliki wypadają dużo lepiej, wygląda jakby trenowali 3x częściej.
DCS/FSX/AC/pCARS

« Odpowiedź #67 dnia: Sierpnia 25, 2015, 14:01:43 »
Orliki: nowe maszyny, nowa krew, nowy zapał; Iskry: maszyny wymęczone, typ "na wylocie", brak perspektyw w najbliższej przyszłości... Trochę szkoda, ale kijem rzeki nie zawrócisz.
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

« Odpowiedź #68 dnia: Sierpnia 25, 2015, 17:34:23 »
No a teraz Ostrawa :). A tam z chęcią coś kupię i się czegoś napiję, bo nie robią tam jakiś dziwnych zakazów. Tylko po to żeby nachapać się szmalu.
No i zgadzam się w 100%. Dwa lata temu byłem ostatni raz na pokazach w Radomiu i powiedziałem że więcej nie pojadę. Z Ostravą jest tylko jeden problem. Prowadzi do lotniska jedna droga i jak nie jest się bladym świtem to stoimy w dłuuuugim korku. Ale tam zawsze jest coś fajnego, przespacerować się po wnętrzu Galaxy, wejść do luku bombowego B-52, zwiedzić od środka AWACSa, usiąść w kabinie Eurofightera a jak ktoś lubi extremalne rzeczy to stanać niedaleko czołgu kiedy oddaje strzał.

« Odpowiedź #69 dnia: Sierpnia 25, 2015, 20:43:34 »
Panowie,
Czy nagrał Ktoś może pokaz Sebastiana Kawy na JS1?
Piękny szybowiec z odrzutowym (!) silnikiem dolotowym.

Offline Bucic

• *
  • "negative thrust to weight ratio"
    • GIMP
« Odpowiedź #70 dnia: Sierpnia 25, 2015, 21:48:58 »
Jak na pierwsze Airshow z młodym (niespełna 8-miesięcznym) muszę przyznać że było dobrze. Sobotę wytrzymał prawie cały dzień bez marudzenia, w słuchawkach smacznie sobie spał gdy Rojek kręcił na dopałce. Nie miałem niestety czasu na spotkania i szukanie się po lotnisku, może następnym razem. W powietrzu nie było nudy, ale dla mnie poza Patrulla ASPA nic nowego. Organizacyjnie w miarę ok, chyba już się przyzwyczaiłem do polskich absurdów. Jedynie dziwi mnie, że po tylu latach nie potrafią sobie poradzić z parkingami i korkami. Na EPOK podczas Open'era jakoś można przy podobnej liczbie widzów, a tu nadal rozsiewają parkingi po całym mieście i liczą, że jakoś to będzie. Cieszę się, że mogłem w niedzielę (niestety na krótko) wreszcie zajść na wspomniana Skaryszewską i popstrykać z trochę innej perspektywy (i nie pod słońce). :) Mam nadzieję, że następnym razem przynajmniej jeden dzień w całości tam spędzę.  8)

Co do komentarzy o grupy pokazowe to dodam od siebie:
 Włosi - kręcą ciaśniej, jest ich więcej, wiadomo trochę inna kultura i widać ,że się tak nie spinają, wygląda jakby lekko falowali, ale w jakim momencie nie pstryknąć im foto to są idealnie ułożeni - ich pokaz zawsze mi się najbardziej podoba (żonie również) - najciekawsze manewry i największe ugrupowanie + komentator ;),
 F5 - inna charakterystyka i inne prędkości wygląda stabilniej ale szerokie rozciągnięte zakręty,
 Hiszpanie - ogólnie dobrze, może trochę za spokojnie i rozwlekle, ale mają dwóch zauważalnie słabszych "prawych",
 z naszych widzę że forma Iskier spada, Orliki wypadają dużo lepiej, wygląda jakby trenowali 3x częściej.
Jaskrawozielone nauszniki, wózek w ciemnym kolorze, blisko strefy "VIP"? :)