Autor Wątek: Odp: Syria  (Przeczytany 1534 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Syria
« dnia: Września 23, 2015, 18:28:14 »
Dziwna sprawa z tym samolotem. W sumie nie wiem dlaczego nie lecieli przez Turcję, tylko obrali taką trasę. Jeszcze bardziej mnie dziwi fakt, że takie kraje jak Bułgaria i Grecja zamknęły przestrzeń powietrzną dla rosyjskich samolotów. Bułgaria pewnie boi się i próbuje obrać inny kierunek, po tym, co miało miejsce na Ukrainie. Co więcej, kto był w Bułgarii ten wie, że kraj ten jest mocno uzależniony od Rosji. Nawet nieruchomości w dużej mierze należą do Rosjan. Masę aut na ruskich blachach, masę Rosjan w kurortach. Coś się jednak stało. Nagle bułgarskie MiG-29 nie będą modernizowane w Rosji, a w Polsce.

Sytuacja z Grecją też jest dziwna. Grecja - kraj, który potrafi dbać o swoje interesy i raz potrafi stać za NATO, raz za Rosją, raz za Izraelem ( z którym przez długie lata nie miał dobrych stosunków ). Dużo jest rosyjskiego sprzętu w greckiej armii, chociażby takie S-300. Nie wiem czy to nie jedyny kraj NATO z wyrzutnią tego typu na stanie.

Wiem, że pisze może mało logicznie i chaotycznie, ale to temat na dłuższą rozmowę.

Wyczytałem dzisiaj ( chyba na onet.pl albo altair ), jakoby MSZ Rosji potwierdziło informacje co do ich żołnierzy walczących z ISIS.  Jak sytuacja wygląda z lotnictwem to już wiadomo, ale teraz mowa o wojskach lądowych.

Widziałem, że gdzieś tam wcześniej pisaliście o sytuacji na Bliskim Wschodzie.
Bądźmy szczerzy. Tamtejsi nie dorośli do demokracji, to ludzie, których trzeba trzymać w ryzach. Libia, Egipt, Syria dobrze funkcjonowały w poprzednich systemach. Nagle zadecydowano, że trzeba tam na chama wprowadzić demokrację. To ludzie bardzo podatni na manipulacje, na propagandę. Niewinny Turek, który sprzedaje buty na straganie w Polsce, wyjedzie do kraju na miesiąc, pojedzie gdzieś ze znajomym na jakiś obóz, wraca i robi zamach, a przecież był taki wykształcony, uczynny i nie utożsamiał się z islamem.

To nie są ludzie nadający się do rządzenia. Po upadku władzy, wprowadzono demokracje, która nie ma tam prawa bytu.
Podobnie jest z Rosją. Wielu mówi, że Putin to idiota i lepiej by było jakby ktoś go odstrzelił. Pytanie, kto go zastąpi, czy nie będzie to jeszcze większy idiota. Niektórzy też mówią o demokracji, że powinna być w Rosji. Myślę, że byłoby podobnie jak na Bliskim Wschodzie. Rosjanie to ludzie, którzy zawsze mieli cara i w ten sposób jakoś funkcjonują. Czasami sobie myślę czy demokracja to dobry system dla Polaków... Czasem mam wątpliwości.

Odp: Odp: Syria
« Odpowiedź #1 dnia: Września 23, 2015, 20:08:18 »
Czasami sobie myślę czy demokracja to dobry system dla Polaków... Czasem mam wątpliwości.

Zawsze możesz wyjechać do Rosji...  :evil:
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

« Odpowiedź #2 dnia: Września 24, 2015, 23:33:06 »
Czasami sobie myślę czy demokracja to dobry system dla Polaków... Czasem mam wątpliwości.

Jeśli już mowa o polityce... Podstawową cechą ustroju państwa powinna być praworządność - czyli bezwzględne poszanowanie prawa zarówno przez rządzących jak i przez rządzonych. Jeśli ten element nie zostanie zachowany, to żadne hucpy w stylu wolnych wyborów i referendów nie maja najmniejszego sensu. Ponadto aktywność obywatelska, a nie ograniczanie swego zaangażowania jedynie do płacenia podatków i chodzenia na wybory raz od wielkiego dzwonu... Tyle teorii.  :056:  :icon_wink:
A fighter pilot is noted for intelligence, independence, integrity, courage, and patriotism. "Fighter Pilot" is a state of mind, not a job title. Therefore, not all people who fly fighters are fighter pilots, nor do all fighter pilots fly fighters, some of them drive trucks.

« Odpowiedź #3 dnia: Września 25, 2015, 12:07:46 »
Ponadto aktywność obywatelska, a nie ograniczanie swego zaangażowania jedynie do płacenia podatków i chodzenia na wybory raz od wielkiego dzwonu... Tyle teorii.  :056:  :icon_wink:

Niestety Sturmowik - masz całkowitą rację. Społeczeństwo polskie jest bardzo daleko od określenia go "społeczeństwem obywatelskim".
Alkohol zabija komórki nerwowe ...zostawiając spokojne.

Offline Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
Odp: Syria
« Odpowiedź #4 dnia: Września 25, 2015, 12:18:46 »
Jak ostatnio sprawdzałem, tamten dział nazywał się Współczesne lotnictwo wojskowe, a nie pogaduchy i polityka.
A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT