Autor Wątek: Spadek ilości klatek w kampanii w DCS World 1.5.  (Przeczytany 1693 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Spadek ilości klatek w kampanii w DCS World 1.5.
« dnia: Października 14, 2015, 13:00:22 »
Witam wszystkich.
Na forum jestem nowy, więc w razie błędu proszę o wyrozumiałość. Mam problem z DCS World 1.5 który dotyczy wręcz tragicznego spadku klatek w kampanii. W instant (instant to może być zupka chińska) szybkich misjach klatki na poziomie ok 140-160 fps na full hd + wszystkie detale na maxx. Dodam też, że gram na i5 4690k + Gigabyte GTX 980 ti G1, więc nie możliwe niemożliwe jest abym miał takie spadki klatek, gdzie GTA V leci mi na 60-120fps. Włączam kampanie na Su-25 i ZONK! 12 fps. Z czym takie coś może być związanie? Czy ma ktoś taki sam problem jak ja? Bo przez takie dropy gra staje się absolutnie niemożliwa. Dodam, że gra jest zupdateowana do najnowszej wersji.

Bycie nowym na forum nie zwalnia z myślenia i znania regulaminu. Czy takim problemem jest przeczytanie jednego krótkiego posta z czterema punktami przed założeniem swojego własnego albo zastanowienia się i nazwania tematu konkretnie? Nie wspominając już o pisowni. To, że inne fora uczą wtórnego analfabetyzmu i tolerują bajzel nie oznacza, że tu też tak będzie. Szanujmy takie miejsca i swój własny język. Mazak.
« Ostatnia zmiana: Października 14, 2015, 14:22:29 wysłana przez KosiMazaki »

Odp: DCS WORLD 1.5 Problem FPS
« Odpowiedź #1 dnia: Października 14, 2015, 13:39:00 »
W kampanii zawsze klatki leciały mi w dół, przynajmniej w wersji 1.2.6.
W 1.5 nie próbowałem kampanii ale spadek faktycznie masz ogromny.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Spadek ilości klatek w kampanii w DCS World 1.5.
« Odpowiedź #2 dnia: Października 14, 2015, 14:12:55 »
DCS to nie GTA V, nigdy nie będzie działał jak gry z mainstreamu. Nie jest też portem z konsoli. W tej grze przesunięcie suwaka w prawo na maksymalne detale nie zadziała tzn. zadziała ale będziesz miał biedę z klatkami na większości najmocniejszych kompów. Do tego dodaj sobie takie zasobożerne rzeczy jak ruch cywilny, cienie, lusterka, teren rysujący się daleko za horyzontem, aglomeracje, ruch jednostek w trakcie kampanii i masz to co masz. W dodatku obecna wersja jest jest wciąż betą wydaną na szybko z całym mnóstwem błędów. Jakbyś poświęcił chwilę i poczytał kilka stron w wątku poniżej o DCS: World 2.0...oraz 1.5 to byś dowiedział się, że nie tylko Ty masz problemy z klateczkami.

Jedyne co możesz zrobić to wrócić do ustawień domyślnych i jeszcze raz sobie poszukać takich ustawień jakie dadzą Ci przyzwoita ilość klatek i nie narażą twoich oczu na ubytek :).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #3 dnia: Października 14, 2015, 19:16:59 »
Tak. Ja wszystko rozumiem tylko dlaczego w kampanii jest tak ciężko z tymi fps, a w instant bez problemu? Wychodzi na to, że pozostaje nam czekać na jakąś optymalizację silnika gry. Dziękuję za pomoc.
« Ostatnia zmiana: Października 14, 2015, 20:16:10 wysłana przez KosiMazaki »

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #4 dnia: Października 14, 2015, 20:19:47 »
Dlaczego to masz napisane powyżej. A na optymalizację, znając zamiłowanie ED do terminów, to sobie trochę poczekasz. Tudzież usłyszysz klasyczne, że jak zmienisz komputer za dwa lata to sobie może płynnie pograsz, bo teraz sprzęt jest za słaby :). Opcja trzecia to ED wypuści specjalną łatę za 60$ albo Flaming Cliffs 15 za podobną cenę :P.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Poko

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Października 14, 2015, 20:27:16 »
Tylko najlepiej uzbrój się w cierpliwość, bo w zasadzie unowocześniają i optymalizują ten silnik od 2003 roku kiedy to wyszedł "LockOn: Modern Air Combat". Może Cię rozczaruję, ale niestety do gry w pełnych detalach masz za słaby komputer. Prawdę mówiąc mało kto taki posiada. Nie dziw się też, że w kampanii czuć wyraźnie różnice w płynności. Pochwaliłeś się mocną kartą graficzną (szczerze zazdroszczę), ale ona renderuje tylko obraz na ekranie. Z kolei procesor musi wykonywać skomplikowane obliczenia fizyki statków powietrznych, pojazdów, pocisków, rakiet, pracy systemów i podzespołów, itd. oraz kalkulacje dla każdej sztucznej inteligencji wszystkich jednostek obecnych na mapie. A są to o wiele bardziej skomplikowane operacje niż AI pieszych czy ruchu ulicznego w GTA. Do tego dochodzą jeszcze różne triggery, skrypty, warunki kampanii, które zaszył projektant w misji.

Póki co zalecam to, co napisał Mazak - szukaj swoich ustawień zaczynając od domyślnych. Podaję przykładowe "sety", dzięki którym nie odczuwam dyskomfortu w kampanii.
Moje specy to: i5 4670K @ 3,4GHz, 8 GB RAM, GTX770 2GB vRAM

« Odpowiedź #6 dnia: Października 15, 2015, 03:19:09 »
Właśnie odjąłem trochę opcji graficznych i uzyskałem stałe 60 fps przy włączonym vsynku lecz nie ukrywam, bo czasem przytnie przy zoomowaniu z kokpitu. Naprawdę jestem zaskoczony tą grą hehe, bo z poprzednimi wersjami takiego problemu nie miałem. Wrzucę kilka screenów, żeby nie było, że czaruje z tą kartą i wg. tylko niech ktoś podpowie jak się screeny wrzuca, bo nie ogarniam  :o

Pisownia. Mazak.
« Ostatnia zmiana: Października 15, 2015, 07:59:05 wysłana przez KosiMazaki »

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Października 15, 2015, 10:58:53 »
Kolego, z całym szacunkiem, daruj sobie te skriny. Nie ty jeden masz dobrą kartę (wierz mi, że ludzie na forum widzieli podobny sprzęt, a niektórzy nawet mają, sic!), czy w miarę szybkiego kompa i wszyscy tutaj wiemy jak sprawa wygląda z DCSem....
Są dwie opcje: albo się człowiek nauczy z tym żyć i zrozumie, że kasa w sprzęt to nie wszytko dla DCSa, albo odpuści sobie, popije wodą i zapomni o tym tytule.

Tako rzecze,
Zaratustra

Offline Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
« Odpowiedź #8 dnia: Października 15, 2015, 15:41:30 »
Właśnie, na przykład taki qrdl. Sprzedał wszystko co miał, zapożyczył się, wyprawiał dziwne rzeczy na dworcu PKP w pewnej małej mieścinie tylko po to, żeby kupić dobry sprzęt, a teraz lata na 15 klatkach. Z tego wszystkiego chłop się rozpił i zaczął prowadzić dyskusje ze swoim kotem. Także wiesz... Ja Ci dobrze radzę, zastanów się dobrze, zanim na dobre zaczniesz zabawę z DCSem. 8)
A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #9 dnia: Października 15, 2015, 17:59:02 »
Błagam, nie pisz takich rzeczy bo ze śmiechu mało nie dostałem przepukliny 😂

« Odpowiedź #10 dnia: Października 15, 2015, 21:06:11 »
Dziwne rzeczy na dworcu PKP, ******. XD :icon_eek:

Język, ortografia. +20, Mekki.
« Ostatnia zmiana: Października 15, 2015, 21:37:33 wysłana przez Mekki »