drejku, dzięki za namiary na przełączniki. Zmierzyłem przełączniki na moim HOTAS'ie TM Warthog i one też są duże, dźwignia ma ok. 20mm. Czyli do paneli też muszę kupić KN3D.
Co do plików Corel'a. Ja też dostałem szablony w Corelu od autora strony f16simulator.nl, czy masz te same?
Tylko nie wiem czy i jak użyć tych plików aby przyspieszyć pracę nad panelami...

Możecie polecić jakieś oprogramowanie do plików Corela (poza samym Corel'em, bo chyba nie ma wersji darmowej/edukacyjnej?)?
Nie mam też wiedzy jak pliki Corela można przerobić na kod maszyny CNC (GRBL), czy w Corel'u są jakieś mechanizmy CAM?
Zresztą ja i tak robię mniej paneli i będą one pozmieniane, więc nie wiem czy ma sens bawić się Corel'em...
I też dziękuję za KiCAD'a i ten link, to powinno przyspieszyć zrobienie płytek PCB.
A z czcionką cały czas czekam na rozwiązanie problemu, o którym wcześniej pisałem.
Teraz prace nad projektem wstrzymane, cały tydzień byłem w rozjazdach, mało czasu.
Plan mam taki:
1. Muszę skończyć elektronikę do SimOutXL.
2. Muszę zakupić przełączniki dźwigniowe, obrotowe, materiały pod panele (PCB, plexi mleczna, laminat grawerski i dodatkowo jeszcze diody i rezystory do montażu powierzchniowego. Pewnie w ciągu miesiąca to zrobię, muszę poczekać na Mikołaja.

3. Jak będę miał fizycznie przełączniki to mogę przyjąć za pewne wymiary pod otwory montażowe i maskujące, wtedy muszę skończyć projektować jeden z paneli od A do Z.
4. Jak będę miał zaprojektowane wszystkie trzy warstwy (PCB, plexi mleczna, laminat grawerski), wtedy będę mógł zrobić pierwszy panel. Prawdopodobnie będzie to CMDS

5. Muszę zrobić kilka dwustanowych kontrolek i podświetlanych przycisków do paneli ELEC, TWA.
6. Zajmę się produkcją kolejnych paneli, elementów montażowych oraz dźwigni podwozia głównego.
7. Montaż.

8. Jak skończę projekt związany z prawą i lewą konsolą, zajmę się rozbudową przedniej konsoli.
No zobaczymy jak to pójdzie. Jest taki kawał: "Jak rozśmieszyć Pana Boga?.... Zaplanować sobie przyszły tydzień.

"