Ciekawy joy, raczej dla kolekcjonerów TM:
http://allegro.pl/joystick-3d-thrustmaster-millenium-interceptor-i6887977231.html#imglayer
[przepraszam za wykopki]
Thrustmaster w ogóle ma ciekawe joysticki w swoim portfolio, o wielu dowiedziałem się niedawno. Niestety ich konwencja nazw nie pomaga w poszukiwaniu informacji o konstrukcjach. Przykładowo w ofercie są co najmniej trzy FCS:
- FCS
- FCS mk II
- FCS
Dwa pierwsze pochodzą z połowy lat dziewięćdziesiątych, ostatni to chyba nowa (?) wersja T16000M. Żeby było zabawniej oba pierwsze FCS to zmniejszone (~90%) gripy słynnego B-8. Żeby było jeszcze zabawniej ten sam grip użyty był w joysticku o nazwie Top Gun. Brzmi znajomo? Tak, Thrustmaster znów namotał i wypuścił co najmniej cztery Top Guny:
- Top Gun
- Top Gun Platinum
- Top Gun
- Top Gun Fox 2
i być może jeszcze jakieś, o których nie wiem. Wracając do FCS/Top Gun to jak wspomniałem bazują one na zmniejszonym gripie B-8. Ciekawostką jest Thrustmaster X Fighter bo jest to pełnowymiarowy B-8! Kapitalny grip

Mam zarówno FCS mk II jak i X Fightera i ten drugi lada moment trafi na mój joystick, natomiast ten pierwszy będzie podstawą do budowy joysticka dla Syna (za rok, dwa... wtedy będzie jak znalazł bo Syn nie ma jeszcze dwóch lat).
Swoją drogą to Thrustmaster Warthog zdaję się mieć najbardziej prymitywną konstrukcję gimbala - wszystko bazuje na jednej sprężynie co oznacza brak rozdzielenia sił na osiach X i Y. Zarówno FCS mk II jak i X Fighter mają rozdzielone osie, ale oba joysticki realizują to w zupełnie odrębny sposób - jeden bazuje na dwóch sprężynach, a drugi na elastycznych prętach.
A tak w ogóle to lata 90 były fantastyczne jeśli chodzi o repliki - sam poluję na joysticki od Suncoma, zwłaszcza Talona bo aż się prosi by go ożywić.