Autor Wątek: Po podłączeniu do prądu komputer od razu startuje  (Przeczytany 656 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
Po podłączeniu do prądu komputer od razu startuje
« dnia: Stycznia 04, 2016, 20:56:06 »
Może Was zadziwi mój problem ale mnie ten stan przeszkadza. Na czas nieużywania kompa stacjonarnego wyłączam go z prądu, od pewnego czasu od razu po wciśnięciu włącznika zasilania na listwie komp startuje, wcześniej tego nie było i nie mogę zidentyfikować już teraz okoliczności w jakich pierwszy raz tak startował. Czy macie pojęcie co może być przyczyną?
System WIN 10 - przedtem też on, żadnych zmian sprzętowych w bebechach. 
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
Odp: Po podłączeniu do prądu komputer od razu startuje
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 04, 2016, 21:41:49 »
Coś w biosie? Budzenie po power down'ie? Ja mam inny problem - po włączeniu prądu wszystkie Saiteki mi świeca, muszę i tak włączyć kompa abym go zaraz wyłączył, aby zgasły. :)
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 05, 2016, 08:22:46 »
Rutkov spróbuj sobie zrobić CMOS Clear - najlepiej zworką. Być może zmiana biosu na najnowszy by także pomogła. Inna opcja to bateria na płycie. Może mieć już swoje lata i zwyczajnie nie podtrzymywać biosu. Kiedy komp jest podpięty do prądu cały czas ona trzyma parametry (jest naładowana) natomiast po odłączeniu ona zdycha, bo jednak codziennie przez 8 godzin powiedzmy jest wyłączony. Z innych rzeczy to może masz gdzieś ustawione, że po utracie zasilania komp ma się podźwignąć i przez to startuje. 

Co do twojego problemu Sorbifer to poszukaj opcji zasilania USB, być może zworka na płycie albo coś co w biosie opisane jest jaki Eup2013. To może mieszać w ustawieniach. Warto przekopać się przez instrukcję obsługi, pokombinować w biosie ;).

Tak na marginesie w obu przypadkach ciężko rozmawiać jak nie zna się konfiguracji sprzętowej ;).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 05, 2016, 21:05:42 »

Mam, to:Kingston HyperX DDR3 2x4096MB 1600MHz CL9 BOX
Intel Core i5-4670K 3.4GHz
Asrock Z87 Extreme3
1 SSD + 1 HD 1TB
no i X-Fi, nic nie kręcone.
Bios jest najnowszy, zmieniłem ustawienia power down i nic nie dało.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM