Autor Wątek: Taktyka użycia bomb atomowych  (Przeczytany 13094 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Taktyka użycia bomb atomowych
« Odpowiedź #45 dnia: Grudnia 06, 2018, 21:37:15 »
Odgrzebię temat choć nie dotyczy taktyki a budowy broni jądrowej.
Jak wiadomo Ukraina przejęła sporą część arsenału jądrowego nieboszczyka ZSRR
Przez wiele forów przewija się temat że mogła zachować sobie część tego arsenału, pomińmy na razie porozumienie o usunięciu tej broni z terenu Ukrainy i załóżmy że kilkaset sztuk głowic sobie zachowali.
Przechodzę do meritum i zadaje pytanie do lepiej znających fizykę jądrową.
Jak wiadomo do wywołania samoistnej reakcji łańcuchowej niezbędne jest przekroczenie masy krytycznej ale materiał używany do produkcji ładunków jądrowych podlega rozpadowi połowicznemu, czas ten jest różny dla różnych pierwiastków (izotopów) i tu dochodzę do sedna mojego pytania.

Czas połowicznego rozpadu izotopu 235 to 6,96×10^8 lat, więc o jego przeterminowanie specjalnie bym się nie martwił ;-)

« Odpowiedź #46 dnia: Grudnia 14, 2018, 21:43:08 »
Ładunek głowicy cały czas podlega rozpadowi._To co kolega pisze o czasie rozpadu dla całej głowicy było by prawą gdyby uran został "zbudowany" w momencie budowy głowicy,_ a tak naprawdę jest zbieramy z przyrody i tak na prawdę nie wiesz jak stare atomy pozyskałeś. Dlatego część nich już się rozpada i zanieczyszcza głowice.
Taka głowica wybuchnie ale nie wiadomo jak silnie i na przykład czy cała. A Jest znacząca różnica pomiędzy skarzeniem skażeniem produktami deformacji, a materiałem rozszczepialnym. Dam wam pod zastanowienie dlaczego budowano schrony przeciw atomowe przeciwatomowe zakładając, że trzeba przeżyć 3, słownie trzy lata.
Jak ktoś powie o jedzeniu to przypomnę, że polskie_społeczeństwo udowodnił, że 30 letnia wołowina z szwedzkich zapasów wojennych nie jest szkodliwa.

Pozdrawiam

Regulamin forum. Mazak.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 14, 2018, 21:49:43 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #47 dnia: Grudnia 15, 2018, 00:42:28 »
To co kolega pisze o czasie rozpadu dla całej głowicy było by prawą gdyby uran został "zbudowany" w momencie budowy głowicy,_ a tak naprawdę jest zbieramy z przyrody i tak na prawdę nie wiesz jak stare atomy pozyskałeś. Dlatego część nich już się rozpada i zanieczyszcza głowice.
Bzdura. Wszystkie jądra U235 znajdujące się na tej planecie (nie licząc tych wytworzonych sztucznie przez człowieka) powstały albo w wyniku śmierci jakiejś gwiazdy miliardy lat temu, albo w wyniku rozpadu jąder innych pierwiastków mających znacznie krótszy czas połowicznego rozpadu niż U235. Wszystkie są "stare". Co tak naprawdę nie ma znaczenia, bo to, czy dane jądro ulega rozpadowi nie zależy od jego wieku - w danym momencie wszystkie jądra U235 we wszechświecie mają taką samą szansę na rozpad. A tak poza tym to U235 nie jest jedynym materiałem służącym do budowy głowic.

« Odpowiedź #48 dnia: Grudnia 15, 2018, 02:24:20 »
To jak z rzucaniem monetą, to że milion razy wcześniej wypadła reszka, nie ma żadnego wpływu na prawdopodobieństwo kolejnego rzutu. Takie zjawisko występuje tylko w głowie człowieka :-)
Okres połowicznego rozpadu jest aktualny dla danej zebranej próbki, w wyniku procesu wzbogacania uranu. Robią to te  wielkie instalacje, które tak chętnie bombardowaliby wszędzie USmani, kluczowe przy produkcji broni tego typu.
Okres połowicznego rozpadu U235 jest długi, więc bomba się nie przeterminuje. Nie ma takiej obawy.

« Odpowiedź #49 dnia: Grudnia 15, 2018, 15:46:04 »
Słowo US-man kojarzy mi się z Siłami Zbrojnymi Urzędu Skarbowego. Mój kolega w ostatnim czasie się tam dostał. Takich fanatyków jeszcze nigdy przedtem nie widziałem. Silnie zideologizowani i zdeterminowani  ;D

« Odpowiedź #50 dnia: Grudnia 16, 2018, 12:05:51 »
Dziękuję za kilka nowych wpisów z uwagami do mojego zapytania.
O ile zgłębiłem temat to uran jest tańszy ale to pluton jest wydajniejszy jako materiał na bomby i może być go mniej. Ma krótszy czas połowicznego rozpadu, a to już ma wymierny wpływ na trwałość głowicy i użyty materiał musi być z zapasem na ubytek atomów.

Serią to można z karabinu strzelać, a w zdaniu warto czasami zrobić przerwę. Szkoła podstawowa się kłania. Mazak.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 16, 2018, 12:15:32 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #51 dnia: Grudnia 19, 2018, 10:39:33 »
Okres połowicznego rozpadu 24 tysiące lat, sypie się w rękach :-) Problemem to może być co najwyżej konwencjonalny ładunek i zapalniki w takich głowicach, które na pewno wymagają okresowych przeglądów i wymiany. Sam materiał rozszczepialny jest raczej bezobsługowy.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: Grudnia 26, 2018, 18:09:32 »
Konwencjonalną amunicję też trzeba kontrolować i remontować, co sugeruje, że to nie kwestia materiału promieniotwórczego, a raczej "całej reszty".