Autor Wątek: Ciekawostka regionalna :).  (Przeczytany 5295 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Ciekawostka regionalna :).
« dnia: Stycznia 18, 2016, 11:45:14 »
W zeszłym tygodniu miałem okazję porozmawiać już dość leciwym pilotem z moich terenów- niejakim Panem Leszkiem Gańskim. Ów Pan choć trzyma się nieźle to już w podeszłym wieku. Pokazał mi książkę lotów z rodzimego Aeroklubu z zamierzchłych lat. Podziwiając charakter pisma i pietyzm notowania wszystkiego zainteresował mnie wpis nr 2518. Pan ożywił się, bo ktoś zauważył. Oczywiście pomimo wieku doskonale pamiętał okoliczności tego zdarzenia. Okazało się, że pilot (Czech) pogubił się i wylądował u mnie na lotnisku. Ponoć tak mu się tu spodobało, że posiedział dwa tygodnie i odleciał :D. To musiał być niezły widok jak pośród Po-2 i Piper'a raptem wylądowało takie cudo. Swoją droga ciekawe miał imię ten Czech... takie bardzo czeskie.

Z innych ciekawostek to choćby atrament. Ten niemiecki pomimo wieku wciąż jest widoczny doskonale. natomiast polski już wyblakł :(.

Jakby ktoś chciał sobie postudiować owa książkę lub po prostu zobaczyć z czystej ciekawości to zapraszam pod ten sznurek. Link jest bezpieczny i w pełni legalny :).

Opis wydania:  Księga lotów nr 1.
http://jbc.jelenia-gora.pl/dlibra/doccontent?id=2083
« Ostatnia zmiana: Stycznia 22, 2016, 11:16:40 wysłana przez KosiMazaki »
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
Odp: Ciekawostka regionalna :).
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 18, 2016, 13:12:37 »
Pod pozycją 2507 jest ten sam pilot na Me-109, więc taki szok w Jeżowie to chyba nie był ;) . Musi niechybnie być to jakiś czecho-niemiec sudecki bo imię jego Otto. Nazwisko chyba Ryšánek. W każdym bądź razie naprawdę ciekawe nawet biorąc pod uwagę że Czesi mieli na składzie wiele meśków u siebie.

No to jeszcze coś o tym Otto, miał stopień rotmistrza i był wojakiem Czechosłowackiego lotnictwa, zginął 26.04.1950  w Pilźnie - vyboczeni pri starte - czyli jakiś wypadek przy starcie. Samolot na którym się zabił, a jakże - Avia S-199 :). Czyli nie był to "oryginalny" mesiek w tym Jeżowie. 
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 18, 2016, 13:37:08 »
Może on się regularnie gubił ;). Tego nie wiem. Nie sądzę aby to była Avia i nie w Jeżowie Sudeckim tylko na lotnisku w Jeleniej Górze. Skoro My jesteśmy w stanie rozpoznać Avie to podejrzewam, że ludzie jeszcze bliżej lotnictwa tym bardziej. Zwłaszcza, że pewnie ktoś tam z tym pilotem rozmawiał i nie odnotował by w księdze takiego babola.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 18, 2016, 13:55:37 »
No tak, zapomniałem, dla mnie lotnisko + Jelenia Góra daje zawsze Jeżów ;), przepraszam. Pewnie że mógłby to być Me-109, ale też na lotnisku mogli być ludzie którzy nie znali się aż tak na sprzęcie a sylwetkę messera znał po wojnie chyba każdy człowiek w Europie. W każdym bądź razie jestem zdziwiony że oni mogli sobie tak z kraju do kraju latać wojskowymi (może nawet uzbrojonymi) samolotami, inna sprawa że w '50 roku to ta granica na Dolnym Śląsku wcale taka pewna nie była włącznie z tym czy na pewno była ona czechosłowacko-polska.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline Rola

• *
  • 9/39 & R'n'R
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 18, 2016, 18:50:08 »
Może on się regularnie gubił
Oj tam... może mu się po prostu jakiś przewód w silniku odeSSał... a może miał taki olbrzymi sentymentalny pociąg do Śląska głęboko zakopany w serduszku...
:icon_rolleyes:
"Każdy kilogram nowego samolotu szczególnym dobrem Narodu"

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 18, 2016, 21:01:22 »
A ta różnica w datach to nie jest przypadkiem te wspomniane przez Kuscha parę tygodni, jakie pan Otto spędził w okolicy?
Nie widać na obrazku opisu kolumn z godzinami (start\lądowanie ?)..
Jeśli pierwsza kolumna to start, a druga to lądowanie, to by się zgadzało z historią powyżej.
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 18, 2016, 21:03:21 »
W oryginale widać. Ja to przybliżyłem aby było widać Mietka ;).

« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 18, 2016, 22:14:34 »
Nie sądzę aby to była Avia i nie w Jeżowie Sudeckim tylko na lotnisku w Jeleniej Górze. Skoro My jesteśmy w stanie rozpoznać Avie to podejrzewam, że ludzie jeszcze bliżej lotnictwa tym bardziej.
Mazaku, a może to była wcześniejsza wersja Avii: S-99 (C-10)? One były składane z oryginalnych pozostawionych części (łącznia z Erich Haube) plus to co im później dowieźli Rosjanie. Skopiowali w niej wszystko łącznie z wlewami do MW-50, chociaż pieron wie po co, jak ich nie stosowali.
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 19, 2016, 08:19:37 »
Nie sądzę aby to była Avia i nie w Jeżowie Sudeckim tylko na lotnisku w Jeleniej Górze. Skoro My jesteśmy w stanie rozpoznać Avie to podejrzewam, że ludzie jeszcze bliżej lotnictwa tym bardziej. Zwłaszcza, że pewnie ktoś tam z tym pilotem rozmawiał i nie odnotował by w księdze takiego babola.
Tu bym się nie zgodził. Podam może taki przykład. Swego czasu trwały dyskusje jak był pomalowany P-47 Łanowskiego. Dywagowano czy czarny czy też głęboko-niebieski. Przy jakiejś okazji zapytano się Łanowskiego o kolor malowania swojego samolotu (kto miałby lepiej wiedzieć niż sam kierownik). W odpowiedzi usłyszano :  jakiś ciemny.  Sądzę, że za wyjątkiem lotniczych purytan nikt sobie nie zawraca głowy szczegółami, wracając np. do P-47 to co za różnica dla im współczesnych czy była to wersja D-25-RE czy też D-25-RA ? Podam jeszcze przykład Kuby Plewki (jeśli chodzi o 109 skarbnica wiedzy), co za różnica była dla pilota czy latał na G-6 z Regensburga czy też z zakładów Erla lub WNF, a on to rozkminia na "poczekaniu" po charakterystycznym fabrycznym malowaniu bądź szczegółach płatowca. Z tą 109 może być podobnie, może to być zarówno 109 jak i C-99. Mógłbym nawet zaryzykować o C-199.
NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 19, 2016, 10:32:08 »
Niewykluczone choć tak jak pisałem wspomniany Pan był bardzo pewny tego, że był to Mietek i ewidentnie był tym faktem podekscytowany. Z tego co też mówił nie sądzę aby ktoś wtedy widząc Avie wpisał Me109. Jeżeli to nawet była Avia to na pewno nie z Jumo czyli S-99. Z Jumaczem był bardziej pokraczny i coś by podejrzewał. Niestety nie mam jak tego sprawdzić, stąd przyjmuję, że była to faktycznie jakaś 109-ka.

Poza tym on mimo sędziwego wieku cały czas się udziela, tworzy jakieś plansze lotnicze, modele, żyje tym lotnictwem, a przez to jest dość sprawny jak na swój wiek. Dlatego na tej podstawie wnioskuję, że raczej mu się nie pozajączkowało.

EDIT>>

Przy jednym wpisie jest adnotacja: "wojskowy samolot czeski". Przynajmniej tak mi się wydaje, że prawidłowo to rozszyfrowałem, bo "maczkiem" zapisane :). Trudno powiedzieć co autor miał na myśli- czy czeski, bo w takim malowaniu był czy też chodziło o produkcję :).

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 19, 2016, 11:09:31 »
Jakaś fotka by się przydała. I bylibyśmy w domu.
NA PLASTERKI !!!

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 19, 2016, 11:17:41 »

Otóż to, aczkolwiek z tego wszystkiego co przyniósł nic takiego się nie dopatrzyłem. Gdyby nawet znać lotnisko macierzyste tego pilota to można aby ustalić co tam wtedy stacjonowało. Spróbuję go przy okazji podpytać.

« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 19, 2016, 14:28:19 »
Trzeba popytać jak był pomalowany, skoro ten pan pamięta i jest pewny, że to była 109 to i umaszczenie musi kojarzyć. Wg tej tabelki przyleciał z Pilsna i odleciał do Pardubic i miał oznaczenie EZ-2.

« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 19, 2016, 22:16:20 »
Aczkolwiek z tym, że niekoniecznie. Porównaj z postem Redspider'a fragment dot. Łanowskiego:
Przy jakiejś okazji zapytano się Łanowskiego o kolor malowania swojego samolotu (kto miałby lepiej wiedzieć niż sam kierownik). W odpowiedzi usłyszano :  jakiś ciemny.
Podobnie było z numerem bocznym "jedenastki" Skalskiego. On san twierdził, że 66, inni że są kwity iż 66 rozbito przed wojną, a on miał 65, a spotkałem też opinię, że ani jedna, ani druga tylko 64.
Wracając do sprawy:
W trzeciej części monografii 109-tki (ML nr. 44) jest kilka zdjęć (czarno-białych) czeskich składaków, ale niestety ani na zdjęciach, ani w opisach nic o kodach EZ-... . Wszystko EV-... .
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 19, 2016, 23:22:39 »
... ale niestety ani na zdjęciach, ani w opisach nic o kodach EZ-... . Wszystko EV-... .
Udało mi się zidentyfikować. EZ-2 pochodził z 5. pułku myśliwskiego 3. eskadra. Stacjonował wówczas (prawdopodobnie) w Pilznie. Pułk powstał na bazie 312 dywizjonu powołanego w Wielkiej Brytanii w czasie wojny. I te ustalenia coraz bardziej przekonują mnie, że była to Avia i do tego S-199 (czyli z Jumo). Te właśnie samoloty w 1950 były na wyposażeniu pułku.
NA PLASTERKI !!!