Autor Wątek: Mikoyan i Gurevich MiG-21 bis i PF  (Przeczytany 16557 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline czart

• *
  • 3.elt "Poznań"
Odp: Mikoyan i Gurevich MiG-21 bis
« Odpowiedź #15 dnia: Lutego 21, 2017, 20:06:37 »
Temat padł?
Dobrze się zapowiadało.
W powietrzu są myśliwce, reszta to tylko cele powietrzne.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Mikoyan i Gurevich MiG-21 bis
« Odpowiedź #16 dnia: Lipca 14, 2020, 20:36:36 »
Przechwycę trochę wątek kolegi ;).
Mam zamiar się wziąć. ;D W sumie model ołówka zacząłem najarany w 2015 roku, jakoś po premierze MiG'a do DCS'a, prawie 80% poszło już, a potem z braku czasu wylądował w kartonie w szafie. Relacji chyba nie dawałem, to wrzucę niebawem jakieś fotki. Z tym, że nie robię bisa, ale wg. mnie najładniejszego z MiG'ów 21 czyli wersję PF (kabina niedzielona jeszcze podobna do F-13, ale reszta już zaczyna wyglądać jak MF ale z opływowymi załamaniami). Niesamowicie zgrabny był PF:

webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Mikoyan i Gurevich MiG-21 bis i PF
« Odpowiedź #17 dnia: Lipca 16, 2020, 12:17:56 »
Dobra, obiecane fotki do forumowej kroniki.
Model kupiłem jakoś w 2015 roku na jakiejś aukcji (chyba OLX). Ciężko go dostać bo to model z 1974 roku :), który nawet nie był sprzedawany w PRL. Oczywiście jego jakość wykonania pozostawiała wiele do życzenia. Raz, że wypukłe linie, średnio spasowane części, pożółkłe i nierówne kalkomanie, brak owiewki (a w zasadzie była ale popękana).

Linie zatem zrobiłem od podstaw, łącznie z nitami. W sumie dodam, że po raz pierwszy zrobiłem tak masową przeróbkę całego modelu. Nigdy nie zajmowałem się liniami na taką skalę.
Do tego wykonano nową owiewkę (tutaj miałem pomoc). Na obecnym etapie mam to więc już sporo za mną:

Dokupione dodatki:

Będzie oczywiście w PL, 1PLM. Dodam, że nie jest i nie będzie to żaden model wystawowy (nawet nie mam takich aspiracji), natomiast chcę nim cieszyć oko w domu po prostu :).
Ot, żeby był wykonany poprawnie, dobrze pomalowany i był małym pomnikiem u mnie MiG-21 w chałupie ;>. Kabina zamknięta, otwarte będą tylko hamulce aero.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #18 dnia: Lipca 16, 2020, 13:09:28 »
Planuję coś takiego zrobić, jednak w wersji R lub bis.
Daj znać jak postępy prac. Fajnie wyszły linie podziału ;-)

« Odpowiedź #19 dnia: Lipca 16, 2020, 21:06:38 »
Co prawda suszarki nie moja działka, ale pozwolę sobie podglądać z cicha.
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #20 dnia: Lipca 20, 2020, 19:23:55 »
Jedna z najtrudniejszych tu rzeczy - owiewka (bo jej nie było 8)), a nawet to co mam nie jest idealnie spasowane (bo pleksi po tłoczeniu). Walczę drugi dzień, jeszcze jutro/pojutrze i powinno być ok i równiutko. Fotki ułożone chronologicznie, bo teraz poszła kolejna warstwa szpachlówki ale już wykończeniowa, front też już po obróbce.

Nabiera kształtów PF'ki i jego charakterystycznej niedzielonej osłony kabiny. Oczywiście brązowy uszczelniacz też będzie.
« Ostatnia zmiana: Lipca 20, 2020, 19:38:03 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #21 dnia: Lipca 23, 2020, 11:03:39 »
Nie ma róży bez kolców. Walka z owiewką trwa. Już nie wiem ile tam poszło szpachli i efekt jest w miarę ok wreszcie ;). Natomiast pomimo jak mi się wydawało dobrego zaklejenia (także wlotów i wnęk podwozia), jak dziś odkleiłem to spotkała mnie przykra niespodzianka:

Pojawiły się opiłki po szpachlowaniu od strony wnętrza owiewki. Dostęp mam jeszcze przez wlot powietrza lub wnękę (mały ale jest), więc mogę albo przepłukać wodą (może z Ludwikiem, wtedy chyba zmiękczy jeszcze wodę) albo przeczyścić jakoś sprężonym powietrzem wprowadzając rurkę. Zależy mi by nie było śladu rzecz jasna więc jak ktoś ma jakiś pomysł to poproszę. Kabina tutaj będzie i jest zamknięta.

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #22 dnia: Lipca 26, 2020, 17:25:08 »
Z tą osłoną już się uporałem. Woda, potem wyciśnięcie jej sprężonym powietrzem. Może nie idealnie jak było ale w zasadzie jest ok, postronna osoba nie zauważy różnicy na pierwszy rzut oka ;).

Poszedł dziś pierwszy podkład, ale jeszcze to i owo pewnie poprawię (bo zawsze przy podkładzie wyjdzie to i owo na stykach).
Niech sobie schnie, jest ciepło, powinno być szybko:

Zastanawiam się czy robić jakiś pre shading na tym etapie, w końcu to srebrny, więc nie wiem czy będzie coś wyłaziło z pod niego. Poczytam na jakiś formach modelarskich co radzą. Pewnie coś tam zrobię jedak. Model będzie malowany farbami Bilmodel.

www.yoyosims.pl

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #23 dnia: Lipca 26, 2020, 17:37:51 »
Ładnie Ci to Yoyku wychodzi. Czekam z niecierpliwością na finisz :).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #24 dnia: Lipca 26, 2020, 17:54:51 »
Z czystej ciekawości. Myślałeś już o tym jak zrobić weathering? Ma wyjść „czysty” jak z fabryki czy wariant wskazujący na jego ciągłą eksploatację?

W takiej skali to można sobie na sporo pozwolić...

Powodzenia.

P.S. Ja jutro planuję zakończyć mniejszego brata (1:72). Robimy razem z synem wariant ze schowanym podwoziem.

« Odpowiedź #25 dnia: Lipca 26, 2020, 23:13:40 »
Może nie tyle preshading co różnicuj panele. Bilmodel ma chyba w ofercie kilka odcieni.
Wydaje mi się czy podkład poszedł w marmurkowanie?
Ja jutro planuję zakończyć mniejszego brata (1:72). Robimy razem z synem wariant ze schowanym podwoziem.
Będą zdjęcia w odpowiednim dziale?
                                                                                  S. Dali

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #26 dnia: Lipca 27, 2020, 07:28:45 »
Z czystej ciekawości. Myślałeś już o tym jak zrobić weathering? Ma wyjść „czysty” jak z fabryki czy wariant wskazujący na jego ciągłą eksploatację?

Na pewno nie będę przesadzał, bo to nie DWŚ :) , a dodatkowo nasze MiG'i (poza tymi muzealnymi) zawsze były zadbane. Dodatkowo linie podziału w mojej opinii są dość mocno zaakcentowane (może mi ciutek wyszły za głęboko) i tak, nie chcę przesadzić. Na pewno za to pójdę w różne odcienie, by trochę tam różnic było.

Może nie tyle preshading co różnicuj panele. Bilmodel ma chyba w ofercie kilka odcieni.
Wydaje mi się czy podkład poszedł w marmurkowanie?

Tak, mam dwa kolory świeżo nabyte (alu i dur) i chyba z 5 takich z przed paru lat (sprawdzę ich jakość). Co do podkładu, nie mam nic przeciwko marmurkowaniu (podkład jest na całym modelu, w niektórych miejscach grubsza warstwa może być), nawet jest taka technika (ale to pod malowania kamuflażowe). Natomiast jak pisałem to nie koniec. Teraz znów szpachla w paru miejscach i obróbka. Wyłażą w pierwszym rzucie nierówności. Natomiast wpadłem w necie na stosowanie czarnego błyszczącego połysku (np. Vallejo Gloss Black Surface Primer 77660 plus wykończenie Metal Varnish 77657), widzę że to przyjęta technika jako podkład pod metalizery / metaliczne farby: https://youtu.be/E1MVvS1phcE?t=328 lub https://youtu.be/S2EtquE-x18 (wykończenie Semi mate aluminium 77716), więc pewnie pójdę w tę stronę jeszcze.
« Ostatnia zmiana: Lipca 27, 2020, 07:38:52 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #27 dnia: Lipca 28, 2020, 00:38:05 »
Pytałem, bo na zdjęciach wygląda jak marmurek, a pod metal to faktycznie na gładko.
                                                                                  S. Dali

« Odpowiedź #28 dnia: Lipca 28, 2020, 15:34:54 »
Będą zdjęcia w odpowiednim dziale?

Będą ;-)

Samolot właśnie nabiera mocy kleju...mocowanie rakiet "in progress".

Samolot był robiony na życzenie mojego syna, który jest fanem ołówka, a potrzebuje go do swoich wojen. Ciekawe ile wytrzyma?

Czas na Mig-a 3...kolejne zamówienie od drugiego z moich synów. Ciekawe co trzeci wymyśli? Coś przebąkuje o Su-57...

« Odpowiedź #29 dnia: Lipca 28, 2020, 16:11:55 »
Ciekawe co trzeci wymyśli?
Słuszną linię obrała nasza partia  8).
W dzisiejszych czasach, dla rodziców trzech przyszłych obrońców ojczyzny - zasłużony medal i miejsce w gablocie - "Ludzie dobrej roboty".
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...