Witam.
Dzięki sznink

Tak w skrócie.
Trochę się pobawiłem z Arduino i do tego wykorzystałem starego Saitek-a X-45, oddzielny Joystick. Ciekawy byłem, czy wykorzystując program
MMJo2-20150626 i płytkę Leonardo uzyskam taki sam efekt co do działania jak z oryginalną elektroniką Saitka. Jostick posiada oś X i Y, 6 przycisków i 2 Hat-y. Schemat podłączenia widziałem u kolegi sznink, który pisał na forum o podłączaniu o dzielnie samej przepustnicy. Wykorzystując multimetr i powyższy schemat przystąpiłem do sprawdzania kolorów żył przewodów dla przypisanych przycisków Hat-1,Hat-2, S1,S2,S3,S4 i S5,S6 tu jednak okazał się błąd z przyciskiem S5, który powinien być przypisany do innego koloru (white-purple). Taki jeden błąd powodował, że Jostick nie działał prawidłowo. Udało się wszystko ustalić, sprawdzić i podłączyć do Leonardo i Joy działa prawidłowo.

Schemat Saitek X-45 1.
Oś X i Y, przycisk "switch"
Oś X podłączyłem do Arduino Leonardo pin A0 -B[F7], a oś Y do pinu A5 - B[F0] ustawiłem w MMJo2 na 8bit. Test przycisku, diody połączyłem tak jak widać na schemacie poniżej. Podłączyłem do Leonardo do pinu TX >1 -B[D2] i RX < 0, a w MMJoy2 ustawiłem w zakładce Josticks buttons odpowiedni dla rows D3, a dla columns D2 i szukałem połączenia po wciśnięciu "switcha"w programie MMJoy2 w postaci czerwonego przycisku.

2.
Potencjometr i czujnik Halla A1324
Działanie, test z podłączenia do Leonardo potencjometru. Potencjometr i jego działanie sprawdzałem programem ze strony
forbot pzrypisanego dla pinu A5 i delay (200); zmieniając na 20-50 co w efekcie dało szybki podgląd na wykres w postaci graficznej z działania tradycyjnego potencjometru (liniowego) oraz potencjometru z czujnikiem Halla
A1324 z magnesem
MP 6 X 2 X 2,5 / N38 

3
Osie X i Y, przyciski zakładki z ustawień w MMJoy2,
Piny na Arduino Leonardo dla osi X pin A0 [F7] i osi Y pin A5 [F0], +5V , GND
S1-Launch [Fire], brown - black
S2-Fire button "A", brown - purple
S3-Fire button "B", brown - yellow
S4-Fire button "C", brown - red
S5-Pinkie switch , white -purple
S6-Trigger, white- red
Hat 1(SH1) - rows D2, - gray