Autor Wątek: JTAC w M2000  (Przeczytany 9515 razy)

Odp: JATC w M2000
« Odpowiedź #15 dnia: Lipca 03, 2017, 22:24:48 »
Czy łopatologicznie ktoś wytłumaczy jak za pomocą JTAC laseru lub ko-ordynatów namierzyć cel i zrzucić GBU12. Kompletnie nie ogarniam tej maszyny od tej strony.

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
« Odpowiedź #16 dnia: Lipca 04, 2017, 10:36:44 »

« Odpowiedź #17 dnia: Lipca 04, 2017, 20:10:44 »
Ok. Udało mi się, ale JTAC wskazuje mi tylko mój punkt nawigacyjny na mapie a chciałbym żeby wskazał dokładny wyznaczony pojazd. Co robię źle?

Pytanie dwa:

Jak już wypuszczę GBU to trafia w cel ale ne wybucha- co znów robię źle?

« Odpowiedź #18 dnia: Lipca 04, 2017, 20:35:11 »
Poczytać manual który ten problem akurat by rozwiązał raczej nie jest ciężko, nawet z translatorem, jednakże, może by tak uzbroić tą przesyłkę? Dalej chyba nie muszę nic pisać.

P.S. Po co pokazywać dokładnie pojazd? Bomba i tak trafi w ten oznaczony laserem przez JTAC. Z tego co wiem, to Ci na ziemi określają priorytet celu.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #19 dnia: Lipca 04, 2017, 20:53:25 »
a chciałbym żeby wskazał dokładny wyznaczony pojazd.

Oni zawsze wskazują pojazd/obiekt. Jak go nie będzie to chłopaki się nie odezwą.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #20 dnia: Lipca 04, 2017, 21:03:15 »
Tak, podają mi współrzędne celu, ale krzyżyk pokazuje mi wyznaczony punkt nawigacyjny. Jak wprowadzić współrzędne podawane przez JTAC?

« Odpowiedź #21 dnia: Lipca 04, 2017, 21:18:06 »
Z tego co pamiętam to po otrzymaniu pozycji celu jest on dodawany do komputera pokładowego jako punkt nawigacyjny, wystarczy wybrać ten punkt i tyle. Tak z czystej ciekawości, ile już latasz na Mirage, bo myślę że krótko.

« Odpowiedź #22 dnia: Lipca 04, 2017, 21:40:40 »
No właśnie nie jest dodawany automatycznie.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #23 dnia: Lipca 04, 2017, 22:20:44 »
Tak, podają mi współrzędne celu, ale krzyżyk pokazuje mi wyznaczony punkt nawigacyjny. Jak wprowadzić współrzędne podawane przez JTAC?

I tak ma być (chyba, że coś się pozmieniało). Zwróć uwagę na tym moim video, lecę na pkt nawigacyjny i zdaje się na parę mil wcześniej (5) zrzucam GBU-12. Ta odległość i ta wysokość daje 100% szansę trafienia. M2000C to nie(stety) nie A-10C. Lepiej w tej roli sprawdziłby się 2000-5 i D.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #24 dnia: Lipca 04, 2017, 22:27:28 »
Z tego co pamiętam to po otrzymaniu pozycji celu jest on dodawany do komputera pokładowego jako punkt nawigacyjny, wystarczy wybrać ten punkt i tyle. Tak z czystej ciekawości, ile już latasz na Mirage, bo myślę że krótko.

Rozumiem, że to nie działa tak jak w cytacie?
A jak w takim bądź razie za pomocą koordynatów JTAC dodać nowy WP?

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #25 dnia: Lipca 04, 2017, 22:34:12 »
To w edytorze możesz, ew. za pomocą INS (dlatego ja pisałem kiedyś, że właśnie dla JTAC to być musi tutaj, w czasie nagrywania filmiku INS jeszcze nie był ukończony - ale i tak to oznacza, że musisz mieć namiary pozycji celu by wklepać je ręcznie podczas lotu).
W takiej sytuacji pilot po prostu sobie programował to w czasie lotu lub miał wbite przez obsługę przed samym lotem. Tak latano właśnie nad Wietnamem na Phantom'ach. Tu masz przykład użycia INS: https://www.youtube.com/watch?v=DnL3Dr0SuQw .

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #26 dnia: Lipca 05, 2017, 22:00:54 »
Ok. Prawie działa- tylko problem. Mój cel ma współrzędne X. Wpisuje te współrzędne podczas lotu, ustalam jako kolejny punkt i ten nowy punkt już widzę między innymi na moim HUD ale troszkę w innym miejscu- sprawdzam na mapie i współrzędne są dobre a jednak marker jest w innym miejscu. Błąd gry czy robię coś nie tak?

Tak z czystej ciekawości, ile już latasz na Mirage, bo myślę że krótko.

Wpierw był f117a na Amidze, potem Gunship 2000, CAP. Następnie Falcon AF, Lock On. Potem DCS i BMS (pełna kampania).
Moj problem tkwi w tym , że te wszystkie symulatory ogarniam nie znając angielskiego- nie jest mi łatwo ale jestem maniakiem i jakoś ogarniam. Stąd te nie które dla może co po niektórych proste pytania.
Dziękuję za wszelką pomoc Koledzy- naprawdę wiele razy już mi pomogliście.
Ne skazujcie mnie na śmierć za to że nie znam obcego języka.

« Odpowiedź #27 dnia: Lipca 06, 2017, 02:35:15 »
Nikt nie skazuje nikogo na cokolwiek, także spokojnie, pytanie zadałem z absolutnie czystej ciekawości :). Język angielski nie każdy zna, i nie jest to jakaś sprawa nadzwyczajna. A co do pytań, są po to żeby je zadawać, nawet jak odpowiedź na nie jest prosta, a jednak może znacznie komuś pomóc.

Wracając do tematu, jak bardzo punkt odbiega od tego co powinno być? Bardzo, czy może na tyle nie znacznie że na cel i tak się doleci? Bo jak jesteś w stanie dolecieć nad cel, to nie widzę problemu. Laserówka i tak trafi w cel, jedyny warunek to czy jest on oświetlony laserem JTAC'a i tyle.

« Odpowiedź #28 dnia: Lipca 06, 2017, 06:29:54 »
A INS masz "zalainowany"? Przy "startupiem" miraga mozna pominac ustawienie systemu nawigacyjnego ktory musi sie ustawic podobnie jak w A-10. Bez tego zrzucanie bomb w CCRP bedzie obarczone bledem dokladnosci wspolrzednych wproqadzonych przez ciebie. Oczywiscie problem dotyczy bomb "freefall", kierowane nie powinny miec problemu, bo zaznaczony punkt z grubsza, pozwoli na zrzut a laser naprowadzi na cel.
« Ostatnia zmiana: Lipca 06, 2017, 07:40:29 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #29 dnia: Lipca 09, 2017, 19:17:11 »
Rozgryzłem- dzięki:)