Dogadaj się z Qrdlem i wciągaj NECa

.
Ad.1 Czy 1mn czy 4ms to spokojnie nadaje się do grania. Tym się nie przejmuj. Spokojnie wystarczy 60Hz klasyczne ale nie zaszkodzi brać coś więcej jeśli się człowiek zmieści w budżecie.
Ad.2 TN'ka będzie szybsza, IPS nieco ładniejszy. Jedno i drugie daje podobne odczucia. Miałem kilka TN, mam teraz IPS i w DCSie różnicy nie odczuwam. Na obu wygląda równie dobrze. Inna sprawa, że obecne matryce TN/VA mają bdb parametry, lepszą czerń i gapiąc się na jeden monitor nie odczujesz różnicy w żaden sposób.
Ad.3 G-Sync'iem bym się raczej nie zawracał głowy. Z tego co pamiętam żeby się tym cieszyć to trzeba mieć min. 60 FPS, a co za tym idzie dość mocny sprzęt. Sami wiem jak to z DCSem bywa jeśli chodzi o sprzęt i działanie.
BenQ XL2720Z - cena zbliżona, 27 cali, TN ale za to 144Hz, wyżej od tego np. BenQ BL3200PT. Z tańszych np. BenQ GW2765HT, cena około 1600zł, IPS, 60Hz i 16:9.
Wyżej z 27-ek to chyba tylko taki NEC jak ma Qrdl na sprzedaż

.
Jako ciekawostkę można pomyśleć nad LG 34UM67-P, mieści się w budżecie, IPS w dodatki 34 cale

. Takie trochę dziwadełko ale za to lotniskowiec pod względem powierzchni ekranu. Odświeżanie 60Hz ale to standard dla IPS i rozdzielczość 2560 x 1080 czyli 21:9.