Autor Wątek: Monitor wybitnie (i tylko!) do DCS 27"  (Przeczytany 6209 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Monitor wybitnie (i tylko!) do DCS 27"
« dnia: Lutego 23, 2016, 21:12:33 »
Szukam rekomendacji czegos do max 2000 PLN co mialoby min 27" i co daloby rade jako glowny monitor do DCS World 1.5/2.0. Jestem kompletnie zdezorientowany przez ponizsze parametry pod katem ich "kompatybilnosci w DCS i ich sensownosci:

a) kompletna dezorientacja tzw "monitorami dla graczy" - gdzie 1ms to standard , to sie przydaje w DCS? Czy z 4-5ms przezyje w dog-fighcie na serwerze OPS z Qrdlem ? ;) Zasadniczo DCS to nie jakas dynamiczna strzelanka, uzywany monitor tylko do latania.

b) powiedzmy ze czasami mam 60+ fps ale nie zawsze, jak zyc? ;) co kupic 60hz czy 120/144hz?

c) IPS vs TN vs LCD .... czyli siedze na wprost to rozumiem ze IPS niekoniecznie mi potrzebne do szczescia? Z TN polatam i nie bede plakal?

d) jako ze mam Nvidie to warto pchac sie w ta odmiane G-Sync? co np z 60Hz vs 60FPS vs spadki w DCS, czy ktos sie bawil tym G-Synciem + DCS?

spec: AMD BlackEdition x4 core 3.4GHz w DCS 1.5 calkiem daje rade, GTX 970 (tak wiem ze CPU ja dusi).

Pytanie zamieszczam w dziale DCS, bo chodzi mi wybitnie o opinie osob ktore lataja w DCS a do dzialu ze sprzetem chyba za duzo osob nie pisze w watkach o monitorach (chyba ze sie myle , za co z gory uprzejemie przepraszam Panow Moderatorow ;))

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Monitor wybitnie (i tylko!) do DCS 27"
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 23, 2016, 22:11:10 »
Dogadaj się z Qrdlem i wciągaj NECa ;).

Ad.1 Czy 1mn czy 4ms to spokojnie nadaje się do grania. Tym się nie przejmuj. Spokojnie wystarczy 60Hz klasyczne ale nie zaszkodzi brać coś więcej jeśli się człowiek zmieści w budżecie.

Ad.2 TN'ka będzie szybsza, IPS nieco ładniejszy. Jedno i drugie daje podobne odczucia. Miałem kilka TN, mam teraz IPS i w DCSie różnicy nie odczuwam. Na obu wygląda równie dobrze. Inna sprawa, że obecne matryce TN/VA mają bdb parametry, lepszą czerń i gapiąc się na jeden monitor nie odczujesz różnicy w żaden sposób.

Ad.3 G-Sync'iem bym się raczej nie zawracał głowy. Z tego co pamiętam żeby się tym cieszyć to trzeba mieć min. 60 FPS, a co za tym idzie dość mocny sprzęt. Sami wiem jak to z DCSem bywa jeśli chodzi o sprzęt i działanie.

BenQ XL2720Z - cena zbliżona, 27 cali, TN ale za to 144Hz, wyżej od tego np. BenQ BL3200PT. Z tańszych np. BenQ GW2765HT, cena około 1600zł, IPS, 60Hz i 16:9.

Wyżej z 27-ek to chyba tylko taki NEC jak ma Qrdl na sprzedaż :).

Jako ciekawostkę można pomyśleć nad LG 34UM67-P, mieści się w budżecie, IPS w dodatki 34 cale ;). Takie trochę dziwadełko ale za to lotniskowiec pod względem powierzchni ekranu. Odświeżanie 60Hz ale to standard dla IPS i rozdzielczość 2560 x 1080 czyli 21:9.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 23, 2016, 22:28:17 »
Faktycznie, ten NEC co go sprzedaję, to super monitorek i na takim widząc DCSa byś pomyślał, że to nowa gra. Ja sprzedaję, bo mam ochotę na UHD i tylko to jest motywem, który nie jest ani racjonalny ani finansowo dla mnie korzystny  :-[. Oczywiście dogadać się zawsze można, w stosunku do ceny z allegro  8)
Jak coś to pisz PW.

Tako rzecze,
Zaratustra

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 23, 2016, 22:41:09 »
Panowie, a tak z innej beczki, ale nie chcę zaczynać nowego tematu, ktoś grał na zaokrąglonym monitorze?
Mam tylko na myśli, że o ile gry mogą wyglądać fajniej, to np. praca na nim już może być słaba.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 23, 2016, 22:52:01 »
Warto zwrócić uwagę, że kurwowane monitory dla graczy, mają mało popularną proporcję ~21:9, którą nie każda gra rozpozna i to tyczy nawet nowych tytułów vide cars. Ja osobiście rozważając zakup nowego monitora, jednak sobie odpuściłem. Poczekam, o ile dożyję, kilka lat i zobaczymy co z tego wyjdzie.

Tako rzecze,
Zaratustra

dufay

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 23, 2016, 23:06:15 »
Ja również chciałbym się podpiąć :D i zapytam czy lepiej wydać kasę na dwa dodatkowe monitory 23'' (~1300zł) czy nabyć TrackIR i pozostać przy jednym? Dwie opcje naraz raczej nie wchodzą w grę. Oczywiście również pytam tylko w kontekście DCS.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 23, 2016, 23:17:52 »
Jeden 24 cale + TrackIR.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 23, 2016, 23:27:05 »
Jeden 24 cale + TrackIR.

Tak, ja też bym tak wybrał. Pamiętaj, że 2 monitory to też (możliwe) ale mniej FPSów - no chyba, że grafa z górnej póły.

www.yoyosims.pl

dufay

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 23, 2016, 23:58:06 »
Niestety nie (GTX 650 Ti), kartę też bym wtedy wymieniał (po kolejnej wypłacie ;)). W takim razie zainwestuję w TrackIR i pamięć bo mam tylko 8 GB DDR3-1600. Dzięki.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 24, 2016, 07:55:38 »
Ja sprzedaję, bo mam ochotę na UHD i tylko to jest motywem

Włącz najpierw DSR w sterownikach, ustaw w grach rozdzielczość 4k i sprawdź FPS'y, żeby potem nie było rozczarowania. DSR 4k jest odrobinę bardziej wymagające niż natywne 4k ale wystarczy do zgrubnego oszacowania.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 24, 2016, 13:38:43 »
Włącz najpierw DSR w sterownikach, ustaw w grach rozdzielczość 4k i sprawdź FPS'y, żeby potem nie było rozczarowania. DSR 4k jest odrobinę bardziej wymagające niż natywne 4k ale wystarczy do zgrubnego oszacowania.

DSR to świetna opcja, a co ciekawe u siebie nie zauważyłem spadków w 4K w IL-2 BoS i FSX. W DCS DSR nie działa poprawnie, chociaż da się go włączyć i zobaczyć jak wygląda.

www.yoyosims.pl