Autor Wątek: Wydawanie rozkazów skrzydłowemu.  (Przeczytany 4325 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Wydawanie rozkazów skrzydłowemu.
« dnia: Lutego 28, 2016, 19:54:15 »
Panowie nie zawsze skrzydłowy robi to co chcę, chyba się tycio pogubiłem w tym temacie. Jak powinna wyglądać ta procedura ? Oczywiście SPI ON na TAD i słyszę się z pilotem na radyjku. Teraz szukam celu,  jak go mam najlepiej oznaczyć ? Wiem, że jako SPI ale są chyba różne metody ?  Jak już mi się uda i widzę je na TAD to skrzydłowy atakuje,  ale jak potem je skasować by oznaczyć nowe ?  Zgłupiałem ...  często lokalizuję następny cel,  lokuję go  TMS forward potem TMS forward long, ale on widzi stary SPI. Chyba coś knocę strasznie ?  :cry:
Latamy dzisiaj?

Oficer polityczny Padi-Van. (Prostak-1)

Odp: Wydawanie rozkazów skrzydłowemu.
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 29, 2016, 22:54:05 »
Oki, może dokładniej. Z SPI już się uporałem, czasem jednak jak sobie oznaczam cele, tworzę na nich SPI. To z czasem pokazuje mi się na mapie w tym rejonie biały trójkącik, jego oznaczenie to "markpoint Z"  mimo że nie robiłem takowych.   Szukam w manual-u ale nic nie mogę znaleźć, a to on mi tak bruździ. Czerwony trójkącik to oznaczenie celu jak dostanę datalink, a biały nie wiem.Jak to skasować, bo markpoit-ów chyba się nie da ?
Latamy dzisiaj?

« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 29, 2016, 23:24:13 »
"Mark Z" tworzy się automatycznie w miejscu gdzie została użyta twoja broń, lub dokładniej mówiąc, na celu w który ostatnio trafiłeś. "Mark Z" nadpisuje się za każdym razem gdy przywalisz w jakiś cel. Nie ma możliwości kasowania markpointów. Może twoim problemem jest to, że każesz skrzydłowemu atakować twoje cele, czyli te które sam zaatakowałeś? Dla niego to są te białe trójkąciki.

« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 29, 2016, 23:33:07 »
No właśnie problem polega na tym, że mimo zrobienia nowego SPI, mój skrzydłowy usilnie chce atakować  właśnie ten trójkącik.  A chyba dobrze to robię, namierzam cel przez TGP ,  wciskam TMS forward  a potem TMS forward long. Może kolejność nie ta, ale chyba wpierw oznaczam cel a potem nakazuje skrzydłowemu atak na niego ?
Latamy dzisiaj?

« Odpowiedź #4 dnia: Marca 01, 2016, 10:53:48 »
Może spróbuj na SPI utworzyć markpoint. Jeszcze jest kwestia czy używasz polecenia "engage" czy "engage with...". Chyba jedynie przy "engage with..." skrzydłowy atakuje twoje SPI.

« Odpowiedź #5 dnia: Marca 01, 2016, 11:10:44 »
 Używam oczywiście "engage with...", markpoit-ów nie chcę robić na treningowych misjach, bo robi się straszny bałagan na mapie. I po nastym celu, nic nie widać a ja sie gubię, ktory jest który.
Chore jest to, że nie można ich kasować czy przenosić, tak to robię gdy dostaję koordynaty od JTAC, tworzę na CDU jeden  markpoit, potem tylko zmieniam mu współrzędne geograficzne. Na mapie czysto, nic się nie myli.
Latamy dzisiaj?

« Odpowiedź #6 dnia: Marca 01, 2016, 23:37:46 »
Faktycznie, markpointów nie trzeba tworzyć. W teorii Powinno zadziałać tak jak robisz:
1) Namierzasz cel na TGP, wciskasz TMS forward long.
2) Na TAD powinien pojawić się zielony rąb w miejscu gdzie utworzyłeś SPI.
3) Wydajesz komendę skrzydłowemu "engage with...". Podajesz jakiego rodzaju cel, jakiego uzbrojenia ma użyć i kierunek ataku.
4) Gdy skrzydłowy potwierdzi namierzenie celu, na TAD pojawi się linia odchodząca od twego skrzydłowego do SPI który utworzyłeś na TGP.
5) Po chwili podziwiasz eksplozje celu który wskazałeś skrzydłowemu.

« Odpowiedź #7 dnia: Marca 02, 2016, 07:48:24 »
Dokładnie w miejscu SPI pojawia się biała piramidka,  rąb określa miejsce gdzie skierowany jest aktualnie TGP :)   Zapewne bardzo ważne jest określenie rodzaju celu, inaczej skrzydłowy szuka na ziemi nie tego co mu oznaczyliśmy. No i wybór rodzaju broni, może kolega już nie posiadać danego uzbrojenia.
PS:  Okazuje się, że skrzydłowemu też często nie wychodzi trafianie w cel Mk82air. 
Latamy dzisiaj?