Autor Wątek: Monitory z G-Sync, FreeSync etc.  (Przeczytany 46468 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Monitory z G-Sync, FreeSync etc.
« Odpowiedź #105 dnia: Lutego 11, 2017, 12:17:26 »
Dla przykładu, zainteresował mnie ten model LG: 34uc79g http://www.lg.com/us/monitors/lg-34UC79G-B-ultrawide-monitor (rozdzielczość jest dla mnie akceptowalna)
Ma on odświeżanie 144Hz, Czyli jak ustawię fps limitera na 80 to monitor powinien utrzymywać 80Hz. (Dobrze to rozumiem?) Ale dochodzi jeszcze do tego input lag który to może spowodować opóźnienie w wyświetlaniu. A co ten parametr "Response Time - 14ms / 5ms GTG" oznacza w tym monitorze?  to 5ms GTG jest zrozumiałe a to 14ms? nie za dużo?

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #106 dnia: Lutego 11, 2017, 12:25:55 »
Wydaje mi się, że mylisz dwie rzeczy, odświeżanie i FPS'y. Nie wrzuca się tego do jednego wora. Odświeżanie na poziomie 60Hz w zupełności wystarczy, wszystko co powyżej to nieco wyłudzanie kasy i dbanie o zdrowe oko (ponoć, ale ile w tym marketingu to nie wiem).
To z kolei, że masz rozwarstwienia nie wynika z odświeżania ani z FPS tylko złych ustawień w grze (V-sync czy coś może nie włączone, nie obsługuje itp.). Ideałem jest właśnie blokada klatek na poziomie odświeżania monitora. Powyżej 40 klatek obraz jest już bardzo płynny, 60 to git malina. Może jak ktoś lata w FPSy i strzela całe dnie, to 100Hz lub 144Hz coś mu da, w simach ja już żadnej różnicy nie widzę.

Wybierasz monitor z FreeSync do GForce? To już odpuść lepiej sobie FreeSync, leć na V-sync i kup inny model bez obsługi innych sync'ów.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #107 dnia: Lutego 11, 2017, 17:47:38 »
Ogólnie do grania "hardkorowego" odradzam monitory IPS - zawsze będą nieco wolniejsze i te 144Hz niewiele Ci da. Bo co z tego, że monitor zaczyna wyświetlać nową klatkę, jeżeli piksele się jeszcze nie pozmieniały na starej klatce? 144Hz to 6.7ms między klatkami - przy 14ms czasu reakcji monitora, klatki będą się zlewać i mimo tego że niby widać większą płynność, to tak naprawdę różnicy dużej nie będzie. Przy matrycach TN czasy reakcji są trzy-czterokrotnie niższe, więc częstotliwości odświeżania wyższe od 60Hz widać jak na dłoni.
Co nie zmienia faktu, że matryce TN nie nadają się do niczego innego niż grania (lub oszczędzania - są tańsze).

Edit - dla ścisłości, mam monitor iiyama GB24HSU z freesynciem i kartę RX480.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #108 dnia: Marca 11, 2017, 08:54:54 »
Coś po ostatnim patchu nie działa G-sync w IL-2 BoS/BoM (wersja 2.08) jak mam fullscreen. Dopiero jak odhaczę fullscreen w opcjach to działa (czyli tylko w trybie okna).
Też tak macie?

www.yoyosims.pl

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #109 dnia: Marca 11, 2017, 18:03:57 »
Coś po ostatnim patchu nie działa G-sync w IL-2 BoS/BoM (wersja 2.08) jak mam fullscreen. Dopiero jak odhaczę fullscreen w opcjach to działa (czyli tylko w trybie okna).
Też tak macie?

Banalne pytanie: czy sprawdziłeś jak masz ustawione w sterach nvidii? U mnie zawsze po aktualizacji sterowników jest poprzestawiane.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #110 dnia: Marca 11, 2017, 18:09:55 »
Banalne pytanie: czy sprawdziłeś jak masz ustawione w sterach nvidii? U mnie zawsze po aktualizacji sterowników jest poprzestawiane.

No weź :- ).

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #111 dnia: Września 26, 2017, 16:08:46 »
Upatrzyłem sobie monitor z FreeSync. Moja karta graf. to nVidia.
Rozumiem że nie wykorzystam tej technologii, ale czy nie będzie to miało negatywnego wpływu?
Jak jest natywna częstotliwość odświeżania? Producent nigdzie nie podaje na swojej stronie.

Czy monitor bez problemu obsłuży odświeżanie 60Hz?

Scaliłem do istniejącego wątku, żeby nie było bałaganu na Forum - logos.
« Ostatnia zmiana: Września 26, 2017, 18:30:50 wysłana przez =OPS=boski qrdl logos »

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #112 dnia: Września 26, 2017, 16:13:15 »
To zależy jaki to monitor. Np. Full HD ma zazwyczaj 60 Hz. Ale już 2K najczęściej 100 Hz i więcej.

« Odpowiedź #113 dnia: Września 26, 2017, 16:31:59 »
Full HD. Większa rozdziałka zabiłaby moją kartę.  :)

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #114 dnia: Listopada 04, 2017, 20:07:39 »
Poszedł dziś jakiś duży update Windows 10, bo instalowało mi chyba z 10 minut.
Obecnie nie działa G-sync ale sądzę, że trzeba zastosować standardowy myk ten co zawsze.

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #115 dnia: Listopada 04, 2017, 20:54:29 »
Hmmm, stary myk nie działa, pomimo też, że odświeżanie jest na 60 Hz, to klatek pokazuje więcej i jest rozwarstwienie czyli G-sync nie działa.
Wrzuciłem też nowe sterowniki 388.13

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #116 dnia: Listopada 09, 2017, 21:45:45 »
Zastanawiam się nad monitorem z G-sync. W tej chwili posiadam budżetowy 22 calowy monitor BenQ. Myślałem o 27 calowym monitorze, nie wiem natomiast z jaką polecieć rozdzielczością - WQHD czy może 4K.

Czy ktoś bardziej doświadczony z takim sprzętem może coś polecić?
i5 6600K @ 4.4GHz, AsRock Z170 Gaming K4, CM Fortis 3, 2x8GB DDR 4 Corsair Vengeance LPX 3200MHz, Gainward Phoenix 1080 GS 8GB, XFX TS Core 550W, Crucial BX200 SSD 240GB, Crucial MX300 SSD 275GB, Seagate Barracuda 1TB, Win 10 x64 Pro

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #117 dnia: Listopada 16, 2017, 08:39:24 »
4K na pewno jest przyszłościowy, chociaż ja wciąż na 2K i właśnie 27''. Nie narzekam, w sumie nie wiem czy mi brak większej rozdzielczości ;>. Pewnie za jakiś czas coś można by zmienić, ale pamiętaj, że kolejna rozdzielczość to znów parę FPS mniej.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #118 dnia: Listopada 16, 2017, 13:18:32 »
A czy taki GTX 1080 nie dostanie zawału w P3D v4.1 przy rozdzielczości WQHD?
i5 6600K @ 4.4GHz, AsRock Z170 Gaming K4, CM Fortis 3, 2x8GB DDR 4 Corsair Vengeance LPX 3200MHz, Gainward Phoenix 1080 GS 8GB, XFX TS Core 550W, Crucial BX200 SSD 240GB, Crucial MX300 SSD 275GB, Seagate Barracuda 1TB, Win 10 x64 Pro

« Odpowiedź #119 dnia: Listopada 16, 2017, 16:07:37 »
Podczepiam się do pytania. Czy do naszych ulubionych latadeł 1080Ti da radę w 4K, czy lepiej 2K. I dodatkowe, czy matryca IPS o szybkości do 5ms będzie OK, czy smuży?