Dobry wieczór,
powoli zabieram się za wymianę a w zasadzie dokupienie monitora i w związku z tym proszę o poradę.
Obecnie posiadam (od około 9 lat) LG W2220P podpiętego do GTX 1080. Chcę tego zostawić jako drugi i dokupić monitor 1440p. Z tego co widzę, to najlepszym rozmiarem będzie 27".
Ponieważ monitor jest na lata, nie szukam tandety.
Wykorzystanie to głównie pakiet Office, www, czasem filmy i gry (BF1, BFV, FC5; Shadow of Tomb Rider; Prepar3D, itp.).
Miło by było gdyby monitor posiadał możliwość mocowania VESA, gdyż docelowo chcę zamocować oba monitory na uchwytach zamocowanych do biurkach lub też jednym dwuwysięgnikowym. To jeszcze muszę przemyśleć.
Matryca: nie TN.
Mocno się zastanawiam nad G-Sync, bo na filmach wygląda to bardzo fajnie.
Mile widziane wszelkie opcje oszczędzania wzroku po zmroku (flicker free, ograniczanie niebieskiej barwy) mile widziane, bo w przeważającej większości czas na kompa będę miał po 20 - 22 a więc praca po nocach. Mam lampkę koło monitora, więc nie siedzę po ciemku.
W związku z powyższym, na chwilę obecną mam dwie grupy uwagi:
I. Monitory "zwykłe" - budżet około 2 - 2,5 tys.
1. ASUS MG279Q
2. Dell U2717D ?
3. IIyama ?
Tu szczerze mówiąc, to tu mam sporą zagwozdkę. Może by też pójść wyżej niż 60 Hz.
II. Monitory G-Sync - siłą rzeczy budżet w górę, więc pewnie maksymalnie 3.5 tys.
1. ASUS ROG Swift PG279Q
2. AOC AGON AG271QG
Z tego co widzę, to główną różnicą jest menu, przyciski i po trochę funkcje.
Chyba nie ma co czekać na odblokowanie Freesync w ciekawszych monitorach, bo obecna lista 27" ekranów, to TN-ki.
1. Czy posiadacze monitorów G-Sync potwierdzają, że warto dołożyć ~ tysiąc złotych?
2. Czy przy podpiętym i aktywnym drugim monitorze (LG) na DVI/HDMI nie będzie problemów z G-Sync na głównym?
3. Czy backlight bleed bardzo dokucza w powyższych G-syncach?