Autor Wątek: Monitory z G-Sync, FreeSync etc.  (Przeczytany 46380 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline some1

• Global Moderator
Odp: Monitory z G-Sync, FreeSync etc.
« Odpowiedź #150 dnia: Stycznia 13, 2019, 22:54:28 »
Gsync jest fajny jeśli komuś przeszkadza rwanie obrazu bez włączonego VSync, zwłaszcza w przypadku monitorów 100Hz+, bo tam już ciężko utrzymać cały czas maksymalną częstotliwość odświeżania monitora bez spadków. Płynności gier magicznie samo w sobie nie poprawia.
Poza tym niedługo nvidia doda wsparcie dla Adaptive-Sync, więc wybór monitorów z zmienną częstotliwością odświeżania znacznie się powiększy. Nawet jeśli Gsync może pochwalić się większym zakresem działania:
https://pclab.pl/news79642.html
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #151 dnia: Stycznia 14, 2019, 02:29:23 »
Ja po przesiadce z normalnego monitora na G-Sync miałem opad szczęki, szczególnie w DCSie. Gram w 4k@60Hz. Oczywiście na desktopie tego nie widać.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #152 dnia: Stycznia 14, 2019, 10:35:28 »
Też mam GSync i różnicę widzę minimalną. Tyle, że wcześniej miałem w panelu sterowania włączony Adaptive-Vsync, czyli Vsync:On przy 60fps, Vsync:Off poniżej 60fps (nie mylić z Adative-Sync, czyli konkurencją dla Gsync którą linkowałem w poprzednim poście). Jedyne co zyskałem po przesiadce na Gsync, to brak rwania obrazu gdy karta nie wyrabia 60 fps.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #153 dnia: Stycznia 14, 2019, 10:43:26 »
Jedyne co zyskałem po przesiadce na Gsync, to brak rwania obrazu gdy karta nie wyrabia 60 fps.

W 4k, przy wysokich ustawieniach różnych tytułów, te 60 fpsów czasem trudno utrzymać, więc u mnie G-Sync się przydaje. Są też tytuły, np. DCS, które same w sobie mają problemy z ilością FPSów i tutaj też G-S robi robotę. Natomiast czy warto do tego dopłacać 1k pln, to kwestia indywidualna.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #154 dnia: Stycznia 14, 2019, 11:05:08 »
Nie twierdzę, że jest nieprzydatny, ale też jego zastosowanie jest, jak dla mnie, ograniczone. Spadki FPS poniżej 45 fps i tak są dostrzegalne gołym okiem. Jeśli za stuttering (skoki FPS) odpowiada silnik gry, to Gsync tego problemu nie rozwiąże.

W Prepar3D/Xplane nie pomoże bo w okolicy 30 fps i tak się wyłącza a w tych symulatorach latanie z takim fps to norma. Poza tym w konfiguracji wielomonitorowej działa tylko na głównym ekranie, czyli na tym, na którym Windows wyświetla pasek zadań z menu start.

Plus Gsync jest taki, że małe wahania FPS, powiedzmy w zakresie 50-60 fps są faktycznie niezauważalne.

« Odpowiedź #155 dnia: Stycznia 14, 2019, 22:43:18 »
Gsync jest fajny jeśli komuś przeszkadza rwanie obrazu bez włączonego VSync
To coś o mnie. Wkurza mnie takie coś i zawsze gram z V-Sync.
Może to dlatego, że gołym okiem potrafiłem powiedzieć jakie jest odświeżanie CRT: 60 Hz, 85 Hz czy 100 Hz. Stąd też być może monitor LCD powyżej 60 Hz, to coś dla mnie.
Płynności gier magicznie samo w sobie nie poprawia.
Wiem.
Poza tym niedługo nvidia doda wsparcie dla Adaptive-Sync, więc wybór monitorów z zmienną częstotliwością odświeżania znacznie się powiększy.
Z tego co czytałem w komentarzach na pclab (podany link), to aż tak różowo nie będzie. A-S i jego implementacja pod postacią Freesync jest mało restrykcyjna. Naklejkę na monitor można było dostać bardzo łatwo, w odróżnieniu od rozwiązania nvidii. Oprócz scalaka, zakres pracy monitora (częstotliwość odświeżania) musi się zawierać w pewnym zakresie (nie pamiętam mnożnika, ale na pewno spełniają go monitory powyżej 120 Hz). Może się więc okazać, że monitor w którym A-S działa w zakresie np. 48 - 75 czy też 40-60 Hz (2) przejdzie certyfikację nvidii, bo... nie będzie przekłamań obrazu w tym zakresie pracy. Także nie byłbym aż tak wielce uradowany. Trzeba będzie robić sobie selekcję.
Nawet jeśli Gsync może pochwalić się większym zakresem działania
No właśnie, jaki? W starych materiałach (~2015) wyczytałem, że G-sync działa od 30 FPS w górę, poniżej jest zwykły V-Sync.
Znowu w którymś komentarzu na pclab, przeczytałem, że tak działał "stary" G-Sync a "nowy" działa od 0 FPS. Może to chodzi o dublowanie klatek (3).
Jednak nie mogę znaleźć jakiegoś tech sheet dla G-synca. Same "śliczne hasełka" od nvidii czy ulotki promo.

Poza tym w konfiguracji wielomonitorowej działa tylko na głównym ekranie, czyli na tym, na którym Windows wyświetla pasek zadań z menu start.
U mnie nie ma takiego problemu, ale z ciekawości zapytam. Mając dwa monitory G-Sync postawione obok siebie, oba podłączone DP, to tylko ten "główny" będzie miał aktywny G-Sync?

Ref:
(1) https://forums.geforce.com/default/topic/807227/does-g-sync-have-a-minimum-refresh-rate-/
(2) https://www.amd.com/en/products/freesync-monitors
(3) https://www.blurbusters.com/gsync/gsync101-input-lag-tests-and-settings/2/

PS. Może by przenieść dyskusję o G-Sync do wątku http://il2forum.pl/index.php/topic,17519.0.html
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #156 dnia: Stycznia 15, 2019, 14:05:21 »
Nic mi nie wiadomo na temat "nowego" Gsync albo wersji 2.0. Pewnie chodzi o dublowanie klatek.
Odnośnie dwóch monitorów, to nawet sterownik nvidii każe mi ustawić monitor z Gsync jako "primary". Granie na kilku monitorach to taka nisza, że nie spodziewałbym się wsparcia.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #157 dnia: Stycznia 15, 2019, 15:01:28 »
Nic mi nie wiadomo na temat "nowego" Gsync albo wersji 2.0. Pewnie chodzi o dublowanie klatek.
Odnośnie dwóch monitorów, to nawet sterownik nvidii każe mi ustawić monitor z Gsync jako "primary". Granie na kilku monitorach to taka nisza, że nie spodziewałbym się wsparcia.

Masz dwa monitory z G-Sync? O ile się orientuję GS jest sprzętowo implementowane po stronie monitora (i niby dlatego to takie drogie). Wyobrażam sobie, że jeśli każdy z monitorów ma GS, to nie powinno być problemu z wyświetlaniem... ale oczywiście mogę się mylić, szczególnie jeśli karta ma ograniczenie do jednego monitora z GS.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #158 dnia: Stycznia 15, 2019, 15:23:43 »
Opieram się na tym, co jest napisane w ustawieniach G-sync. Z tego wynika, że G-sync nie działa na monitorach "secondary".

Zresztą wspomniałem o tym tylko dlatego, że niektórzy grają w Xplane/P3D na kilku oknach, albo mając otwarte mapy i inne programy na drugim monitorze. Może jeśli ktoś ma kilka identycznych monitorów z G-sync, to da się to spiąć w trybie surround, wtedy będą widoczne jako jeden i faktycznie to zadziała.

EDIT:
A przy okazji właśnie ukazał się sterownik z obsługą Adaptive-Sync, więc wkrótce będzie wiadomo ile toto warte: https://pclab.pl/news79703.html
« Ostatnia zmiana: Stycznia 15, 2019, 15:29:34 wysłana przez some1 »

« Odpowiedź #159 dnia: Stycznia 15, 2019, 22:40:49 »
Na stronie nvidii są też podane certyfikowane monitory "G-Sync compatible" na liście obsługiwanych urządzeń:
https://www.nvidia.com/en-us/geforce/products/g-sync-monitors/specs/

W Release notes do sterów 417.71 jest info odnośnie G-Sync:
G-SYNC Compatible Support
NVIDIA G-SYNC can now be used to activate the VRR features of G-SYNC Compatible displays. G-SYNC Compatible displays have been validated by NVIDIA to not show pulsing, flickering, or other artifacts during VRR gaming. See https://www.nvidia.com/en-us/geforce/products/g-sync-monitors/specs/ for the list of G-SYNC Compatible displays.
• G-SYNC on G-SYNC Compatible displays is supported only with NVIDIA Pascal and later GPU architectures.
• Only single displays are currently supported; multiple monitors can be connected but no more than one display should have G-SYNC enabled.

Ciekawy jest też zapis:
Fixed Frame Rate Games
Some games and applications are designed to run at a fixed frame rate, and consequently do not take advantage of NVIDIA G-Sync. To prevent issues, G-Sync may be disabled for those applications.
Domyślam się, że chodzi o porty z konsol.

Wygląda na to, że teraz będzie wybór. Albo tańsze monitory VRR z różnym zakresem działania (od - do) albo droższe z G-Sync działającym (teoretycznie) od 1 FPS.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #160 dnia: Stycznia 18, 2019, 07:52:55 »

Wygląda na to, że teraz będzie wybór. Albo tańsze monitory VRR z różnym zakresem działania (od - do) albo droższe z G-Sync działającym (teoretycznie) od 1 FPS.

Dlaczego teoretycznie? U mnie, jak jestem przekonany na podstawie ponad dwóch lat doświadczeń, G-S działa w pełnym zakresie, czyli od 1 fpsa.

« Odpowiedź #161 dnia: Stycznia 18, 2019, 23:12:09 »
https://www.purepc.pl/poradniki/poradnik_jak_wlaczyc_gsync_na_monitorach_z_funkcja_freesync

Co najważniejsze (dla mnie) freesync zadziała jedynie na Windows 10.
Czyli ja, jako posiadacz 7-mki, muszę polować na G-Sync albo nie mieć nic.
Przy okazji, w materiale, jest odnośnik do listy działających monitorów zgłaszanych przez użytkowników.
Taaaa...

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #162 dnia: Stycznia 19, 2019, 09:13:04 »
No i to jest ciekawostka, ze jednak G-sync to nie hardware (tez) a sofware ;D.
Troche to pokazuje pewna strategie cenowa i podejscie do klienta. No nic, pozostaje sie cieszyc ze juz mozna uzywac.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #163 dnia: Lutego 09, 2019, 18:13:48 »
Wczoraj słabo mi się latało na MiGu (tylko 3 kille ;D), bo narzekałem na nowe stery nVidia, ale okazało się, że przestawiłem funkcję Overdrive w monitorze G-sync.
Pojawił się gorszy czas reakcji i takie smużenie.

Może się komuś przydać:
test: https://www.testufo.com/ghosting
wyjaśnienie: https://www.blurbusters.com/faq/lcd-overdrive-artifacts/ .
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #164 dnia: Lutego 09, 2019, 21:18:29 »
Ponieważ wielkiego wyboru wśród G-Sync nie ma, to chyba wezmę ASUS ROG Swift PG279Q.
Ma ktoś jakieś uwagi odnośnie tego monitora?
Taaaa...