Autor Wątek: Monitory z G-Sync, FreeSync etc.  (Przeczytany 46437 razy)

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Monitory z G-Sync, FreeSync etc.
« Odpowiedź #180 dnia: Lutego 12, 2019, 08:36:56 »
Cała idea z G-synciem była taka, żeby klatki zgrywały się z pseudo odświeżaniem, więc jeśli komp robi 60 klatek i monitor ma 60Hz to nie ma sensu się bić się o więcej FPS czy Hz. Jeżeli monitor ma 144Hz, a komp robi 60 klatek to para w gwizdek.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #181 dnia: Lutego 12, 2019, 11:32:34 »
Cała idea z G-synciem była taka, żeby klatki zgrywały się z pseudo odświeżaniem, więc jeśli komp robi 60 klatek i monitor ma 60Hz to nie ma sensu się bić się o więcej FPS czy Hz. Jeżeli monitor ma 144Hz, a komp robi 60 klatek to para w gwizdek.

Zgadza się. Dodam, że taki DCS w 4K w ustawieniach ultra, to może i mieć doła w okolicach 40-50fpsów, np. nad gęsto zalesionymi górkami. Tytuły AAA w 4K ultra też nie robią 150 fpsów, tylko raczej w granicach 40-80, na 2080Ti i 9900K. Tak więc jeśli ktoś poważnie myśli o 4K z najnowszymi tytułami + DCS, to 144Hz na monitorze jest - jak zauważył Mazak - parą w gwizdek. To nie jest tak z G-S, że komp wygeneruje 70 klatek, a monitor będzie trzymał 144Hz, zejdzie do 70, czyli - napiszę to po raz setny - rzeczywistej ilości klatek wygenerowanych przez komputer. Pewnie są gry, co na nowych gratach ciągną nawet i 200 fpsów (ze względu na nędzę efektów lub ustawienia), powiedzmy jakiś archaiczny CS z grafiką rodem z komórki, ale w to nie gra się dla grafy (czyli przeciwnie niż Redaktor :-). Reasumując, jeśli ktoś chce grać w najnowsze tytuły AAA w 4K z pełnym wypasem*, to 60Hz z G-S jest w zupełności wystarczające.

Tako rzecze,
Zaratustra

*Nie piszę o grach z RTX, bo tam 60fps@4K to marzenie :-)

« Odpowiedź #182 dnia: Lutego 13, 2019, 19:35:22 »
Pierwsze chwile z Acerem XB271HUbmiprz... O matko, jakie to duże! Jakie ikonki malutkie! Jaki benchmark Shadow of Tomb Rider jest zajefajny, jak dużo szczegółów widać i jak super działa G-Sync! :D Widać jak się zmieniają klatki (włączone wyświetlanie na monitorze) a obraz nie rwie, jest płynnie... Super!
Na razie nie mam czasu pograć, to dopiero w weekend, ale pierwsze wrażenia są super! Prawie jak wtedy gdy się z CRT przesiadałem na LG-ka. :)
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #183 dnia: Lutego 13, 2019, 19:39:11 »
Ano :). Co prawda G-sync czasem płata figle i musisz sprawdzić jak tytuł z nim sobie radzi (np. u mnie głównie są to w oknach bez ramek, np. P3D, DCS, IL-2, w full screen nie działa tu poprawnie G-sync).
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #184 dnia: Lutego 14, 2019, 00:04:55 »
Ano :). Co prawda G-sync czasem płata figle i musisz sprawdzić jak tytuł z nim sobie radzi (np. u mnie głównie są to w oknach bez ramek, np. P3D, DCS, IL-2, w full screen nie działa tu poprawnie G-sync).

Oj Redaktorze, Redaktorze, nie dacie się człowiekowi nacieszyć, a pierwsze wrażenie z G-S po prostu rwie beret z głowy. Pamiętajcie, że Wy jesteście przejedzeni nowinkami, tymi wszystkimi DLSSami i kartami w cenie dobrego Opla  :evil:.
Natomiast bywa, że jakiś tytuł kaprysi, wówczas proponuję przełączyć V-Sync ON/OFF (powinien być OFF). Czasami jednak u mnie jest tak osobliwie, że dopiero przy V-S ON, zaskakuje G-S, choć powinno być odwrotnie, ale to od razu widać.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #185 dnia: Kwietnia 03, 2019, 19:33:49 »

www.yoyosims.pl

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #186 dnia: Kwietnia 04, 2019, 08:35:09 »
Problem z monitorami tego typu jest taki, że w większości gier zaczyna być już widać efekt rybiego oka, ze względu na duży FOV.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #187 dnia: Maja 29, 2019, 07:59:33 »

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #188 dnia: Listopada 04, 2019, 21:54:43 »
Jest pytanie. Jaki monitor z G-Sync kupić? Coś tam popatrzyłem ale ceny zwalają z nóg. Te wszystkie dane, z odświeżaniem, Hz i innymi duperelami przerastają mnie by samemu wybrać, lub nawet znaleźć parametr jakość/cena. Chciałem coś 3840x2160, ale to chyba za dużo, mam też specyficzny wymóg by monitor nie był za wysoki co dodatkowo ogranicza wybór a właściwie kieruje mnie w monitory panoramiczne i zakrzywione. Doradźcie co wziąć pod kartę 2080 i i9. Myślałem, żeby wydać jakieś 2500, ale widzę, że ledwo dam radę zmieścić się w 3,5 kaflach a to już za dużo trochę.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #189 dnia: Listopada 04, 2019, 22:08:44 »
https://www.morele.net/monitor-lg-34uc89g-b-1619381/

IPS, 144Hz, G-sync, 34 cale z zakrzywieniem, 21:9, 5ms. Może rozdziała nieco niska ale to wcale nie musi być minus, bo lepszy fps będzie ;). Docelowo i tak chcesz VR. No i cena.

Ewentualnie, bo cena rozsądna:

https://www.morele.net/monitor-acer-predator-xb271hkbmiprz-830544/

IPS, G-sync, 27 cali, 60Hz, 16:9, 4ms, ale za to rozdzielczość 3840×2160 (UHD 4K).

Nie ukrywam, że pierwszy do mnie bardziej przemawia.

Można jeszcze szamanić ;)

https://www.youtube.com/watch?v=kOszXBkprZ0
« Ostatnia zmiana: Listopada 04, 2019, 22:22:36 wysłana przez KosiMazaki »

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #190 dnia: Listopada 04, 2019, 22:22:34 »
Te właśnie rozważam. Spodobał mi się jednak ASUS ROG SWIFT PG348Q, cena duża, ale może warto wziąć nieco tańszy proc i kartę (a może i nie) a szarpnąć się na tego potwora? Albo i nie bo przecież idę w VR ;-)
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #191 dnia: Listopada 04, 2019, 22:34:44 »
Moim zdaniem chyba nie warto. Ok, ma wyższą rozdzielczość, ma USB 3.0, głośniki, ale ma też mniej Hz, pobiera więcej prądu 100 vs 60 wattów. Z połowy tych gadżetów i regulacji pewnie nie skorzystasz. Poza tym to Asus RoG, więc cena musi iść w górę. Kwestia na czym Ci zależy bardziej. Mocne bebechy w kompie dźwigną wszystko, a co Ci z 4k jak będziesz miał komiks na ekranie. No i pamiętaj, ze docelowo chciałeś VR czyli moc obliczeniowa potrzebna i jak już Ci się spodoba to będziesz grał na tym, a monitor w kąt poleci (chyba) ;P.

Porównanie obu:
https://www.morele.net/porownaj/1619381,868424/523/0/

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #192 dnia: Listopada 04, 2019, 23:13:00 »
Raczej bym nie brał tych 21:9, nie każda gra to obsługuje. Też wielokrotnie się nad nimi zastanawiałem. Fajnie wyglądają na biurku ale potem mogą być problemy z kompatybilnością.
Wystarczająco się o tym naczytałem by jednak się do nich zniechęcić. Natomiast technologię polecam (osobiście mam XB271HU).

www.yoyosims.pl

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #193 dnia: Listopada 04, 2019, 23:36:41 »
Już mi przeszło, bo trochę w necie poczytałem i pooglądałem. Nastawiam się lekko na Acera Predatora XB271HKbmiprz.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #194 dnia: Listopada 05, 2019, 00:37:30 »
XB271HKbmiprz

Ale 27 cali i 4K to obawiam się, że szybko oczka mogą pożałować. Jak 4K to już lepiej coś z 30-32 cale.

www.yoyosims.pl