Autor Wątek: Domowy mini kokpit A-10 by padonis.  (Przeczytany 54515 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Domowy mini kokpit A-10 by padonis.
« dnia: Marca 19, 2016, 10:25:34 »
Moja nowa kabinka A-10C, panele dostały nowy monitor zrobiony z matrycy LCD i maskownicę. Teraz rozdzielczość obrazu w panelu to 586x586 .  Jeszcze nie wiem jak ją pomalować, czarny mat czy coś z ciemnej szarości? Na boku ekranu dokleiłem sobie ściągę symboli wyświetlanych przez RWR (miniatury, nazwę, typ oraz max zasięg). Na kartoniku sklejonym w trójkącik mam dane lotnisk Gruzji i Nevady (azymut pasu, ILS, TAC oraz częstotliwość ATC). Z moich obserwacji wynika, że w DCS 2 przy lądowaniu nie podają dokładnie nazwy pasa startowego na którym mam wylądować. Dokładnie chodzi mi o informację, czy na lewym, czy na prawym pasie, podają tylko numer.
« Ostatnia zmiana: Marca 19, 2016, 10:52:26 wysłana przez KosiMazaki »
Latamy dzisiaj?

Oficer polityczny Padi-Van. (Prostak-1)

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Domowy mini kokpit A-10 by padonis.
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 19, 2016, 13:50:37 »
Tylko co twój kokpit ma wspólnego z użytecznymi programami do DCS?

A swoją drogą jakiego monitora lub monitorów użyłeś do wyświetlenia obrazu w ramkach?
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #2 dnia: Marca 19, 2016, 15:32:01 »
Jako monitor służy mi matryca LED wyjęta z uszkodzonego laptopa 15,6",  model N156HGE - LG1.  Aby ja uruchomić, użyłem kontrolera matrycy ND-LA.MV9.P.  http://i.imgur.com/D9VbLFw.jpg
Wszystko można dość tanio nabyć na znanym nam portalu na "A". Znalazłem tam też pana, który bardzo pomaga w doborze odpowiedniej matrycy do kontrolera, jak i w uruchomieniu zestawu. Całość jest bardzo cienka, matryca to 4mm + 8mm maskownica, same panele są już grubsze. Maskownica to płyta MDF, taki kawałek nabyłem w Leroy Merlin za dosłownie 3 zł. Do ustawienia obrazu w panelach, użyłem oprogramowania DCS Virtual Cockpit Server, bardzo ułatwia stworzenie odpowiedniego profilu monitora w DCS World.
Latamy dzisiaj?

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 21, 2016, 15:38:52 »
Całkiem przyjemnie wyszły Ci te CMFD. Ja bym tylko cos z ta deska zrobil, pomalowal na szary czy cos, bo wyglada jak prosto ze stolarni ;>.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #4 dnia: Marca 21, 2016, 20:23:20 »
Będzie, będzie ale jeszcze parę rzeczy przy niej jest do zrobienia, podpory, otworki na przyciski do kontrolera matrycy. Jedyny problem, że taki mdf nie jest idealnie gładki i różnie przyjmuje farbę, może okleina będzie lepiej wyglądać... ? W zamyśle mam jeszcze parę ozdobnych śrub, dokładnie ich łby, tak by zamaskować wzrokowo te które muszę dać by przykręcić podpory.
Latamy dzisiaj?

« Odpowiedź #5 dnia: Marca 21, 2016, 20:29:20 »
Całkiem fajnie wyszło, gratulacje.
Zrób próbę malowania na kawałku MDF. Myślę że pierwsza warstwa posłuży jako grunt (i może wyjdzie kiepsko) natomiast druga warstwa farby powinna już być OK.

« Odpowiedź #6 dnia: Marca 21, 2016, 20:50:18 »
Bardzo ciekawy pomysł. W planach mam podobny projekt w oparciu o monitor LCD zamontowany poniżej głównego ekranu. Może oklej płytę elementami czegoś takiego: http://forums.eagle.ru/attachment.php?attachmentid=94164&d=1391965684

Pozdrawiam,
Stulee

« Odpowiedź #7 dnia: Marca 21, 2016, 21:14:53 »
Na wielką podobiznę nie będę się porywał, bo i tak nie wyjdzie :) .  Jak bym miał więcej miejsca, to bym dał monitor 17" i wrzucił jeszcze RWR pomiędzy panele. Teraz jak podniosę monitor to jest jeszcze miejsce na UFC, jednak zawsze można zostać przy takim rozwiązaniu. http://www.digitalcombatsimulator.com/upload/iblock/74b/dcs.jpg 
MDF dziś pomalowałem, w 2 czy 3 miejscach widać drobne skazy spowodowane faktura MDF-u, zawsze mogę jak wyschnie przelecieć papierkiem i pomalować jeszcze raz. Lub kupić za grosze czarną okleinę na "alledrogo".
Latamy dzisiaj?

« Odpowiedź #8 dnia: Marca 21, 2016, 22:01:29 »
Fajny projekt. Padonis co to za ściągawki po lewej monitora?
Gigabyte: P55-USB3, obecnie: i7 870 2.93 (3.72) poprzednio: i5 760 (3.49), RAM: 16GB, MSI 970. AV8R-01, Logitech G940, Thrustmaster Hotas X, Saitek Pro Flight Combat Rudder Pedals, FreeTrack

« Odpowiedź #9 dnia: Marca 21, 2016, 22:12:50 »
Już pisałem, to opis kodów wyświetlanych na RWR, wraz a miniaturkami i zasięgiem.
Latamy dzisiaj?

« Odpowiedź #10 dnia: Marca 22, 2016, 18:22:19 »
Dziś maskownica wygląda już inaczej, szału nie ma ale jest dużo lepiej :).
Latamy dzisiaj?

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #11 dnia: Marca 22, 2016, 19:28:26 »
Zdecydowanie lepiej.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #12 dnia: Marca 23, 2016, 18:40:30 »
Prawie gotowe, jeszcze tylko uchwyt na elektronikę od tyłu matrycy i dopieścić to i owo :) .
Latamy dzisiaj?

« Odpowiedź #13 dnia: Marca 23, 2016, 18:48:08 »
Wygląda fajnie, jak będzie coś co ma tyle MFD, poza A-10C oczywiście, to może też się skuszę. Może jak F-18 wyjdzie to pomyślę. A tak przy okazji, co za resztki się złapały na fotkę?

« Odpowiedź #14 dnia: Marca 23, 2016, 18:58:04 »
Jakie resztki ?
Latamy dzisiaj?