Autor Wątek: Domowy mini kokpit A-10 by padonis.  (Przeczytany 54504 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Domowy mini kokpit A-10 by padonis.
« Odpowiedź #105 dnia: Września 26, 2016, 20:13:28 »
Padonis, a opowiedz jak zrobiłeś (zamówiłeś) takie płytki jak rozumiem z przezroczystymi elementami (by można było zamontować podświetlenie).

http://images75.fotosik.pl/859/8694b8ffcf795222.jpg

Szukam czegoś podobnego na zasadzie wymiennych ale małych tabliczek (3x2cm jakoś tak).
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #106 dnia: Września 26, 2016, 20:24:21 »
Kontrolki nabyłem tutaj  http://www.tme.eu/pl/katalog/#id_category=112494&page=2&s_field=artykul&s_order=ASC , wymieniłem neonówki na odpowiednie diody, potem nakleiłem samoprzylepne literki i pomalowałem. Docelowo chce spróbować zastąpić oryginalne "szkiełko - filterek" kawałkiem laminatu z wygrawerowanym napisem. Powodem jest to, że nalepiane literki nie są zbyt małe by zmieścił się odpowiedni opis, czyli L/SAFE, N/SAFE i R/SAFE.
Teraz w projekcie są następne panele, oraz właśnie te nakładki. Miał być już koniec ale Arduino zainspirowało mnie dalej...

Latamy dzisiaj?

Oficer polityczny Padi-Van. (Prostak-1)

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
« Odpowiedź #107 dnia: Września 26, 2016, 23:15:00 »
Widzę że Kolega jednak zmierza w kierunku pełnego kokpitu  :evil:

« Odpowiedź #108 dnia: Września 27, 2016, 10:29:54 »
Ależ nic podobnego, to wszystko przez te ARDUINO !!!  :-[
Latamy dzisiaj?

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
« Odpowiedź #109 dnia: Września 27, 2016, 12:09:59 »
Widzę że bierzesz się za panel oświetlenia. Z mojego doświadczenia: mam zrobiony i podłączony przez DMK8. Pozwala to na jego wykorzystanie w różnych modułach - jak podłączysz przez Arduino to będzie tylko pod A-10C.
Nie wiem co chcesz zastosować - jeśli enkodery to nie kupuj tanich :) Ja mam z nimi problem bo powstają "przesłuchy" - jak kręcę jednym to DMK8 potrafi przełączać samoistnie co innego  :( W przyszłości planuję je powymieniać.
Generalnie nie używam tego zbyt często - jak już to przymierz się do ILSa i TACANa.
Mam je obskoczone to mogę Ci pomóc.

« Odpowiedź #110 dnia: Września 27, 2016, 12:30:29 »
No tak, tyle że w nich są jakieś cholerne podwójne  przełączniki obrotowe. Na jednej osi jest włącznik  i ustawienie zakresu, na innym głośność i zakres. W TAKA-nie podobnie, zakres i przełącznik Y/X . Nie znalazłem nigdzie takich przełączników.
Robiąc te panele i tak się nastawiałem na A-10C, zatem Lights Panel będzie na Arduino.

Latamy dzisiaj?

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
« Odpowiedź #111 dnia: Września 27, 2016, 18:18:48 »
He, he, enkodery mogą być z przyciskiem - wciskasz po prostu oś. Akurat w tym przypadku nie ma problemu - kręcąc zmieniasz zakres, przycisk jednego - właczanie/wyłączanie, drugiego - zmiana X/Y.

« Odpowiedź #112 dnia: Września 27, 2016, 19:22:51 »
To fakt, a czy arduino obleci też wyświetlacze alfanumeryczne ? Przynajmniej jeden, by X wyglądał jak X  a Y jak Y.
Latamy dzisiaj?

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
« Odpowiedź #113 dnia: Września 27, 2016, 21:55:09 »
Tu masz Y a X to ósemka bez dolnej i górnej poziomej kreski :)

« Odpowiedź #114 dnia: Września 27, 2016, 22:00:05 »
Wiem, wiem widziałem ale zastanawiałem się nad czymś takim http://i221.photobucket.com/albums/dd117/MRAR15/A10%20Cockpit%20Panels/IMG_0268.jpg  . W zasadzie nie trzeba podłączać wszystkich diodek ale to i tak chyba się jakoś inaczej robi.
Latamy dzisiaj?

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
« Odpowiedź #115 dnia: Września 27, 2016, 22:03:11 »
Też to swego czasu oglądałem :) Ale stwierdziłem, że aż takiego parcia na odwzorowanie nie mam  :evil:

« Odpowiedź #116 dnia: Września 27, 2016, 22:09:09 »
A ja nigdzie nie widziałem tych wyświetlaczy alfanumerycznych razem z Arduino, tylko te zwykłe, 7-mio ledowe.  Co nie zmienia faktu, że ILS by mnie kusił, tylko na bursztynowych tych diodach. Jakoś to podłączane jest przez dodatkowy scalak.
Latamy dzisiaj?

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #117 dnia: Września 27, 2016, 23:12:28 »
Kontrolki nabyłem tutaj  http://www.tme.eu/pl/katalog/#id_category=112494&page=2&s_field=artykul&s_order=ASC , wymieniłem neonówki na odpowiednie diody, potem nakleiłem samoprzylepne literki i pomalowałem. Docelowo chce spróbować zastąpić oryginalne "szkiełko - filterek" kawałkiem laminatu z wygrawerowanym napisem. Powodem jest to, że nalepiane literki nie są zbyt małe by zmieścił się odpowiedni opis, czyli L/SAFE, N/SAFE i R/SAFE.
Teraz w projekcie są następne panele, oraz właśnie te nakładki. Miał być już koniec ale Arduino zainspirowało mnie dalej...

Trochę nie rozumiem, albo się nie zrozumieliśmy ;). Jak zrobiłeś tabliczki, tzn. one mają jak rozumiem powycinane literki (laserowo?) i pod tym masz przyklejony jakiś prześwitujący laminat? O to mi chodzi.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #118 dnia: Września 27, 2016, 23:36:09 »
Jeśli chodzi o cały panel, to jest to laminat grawerski, są różna kolory frontu, baza jest najczęściej biała, ale można czasem zdobyć i bezbarwną. Robię rysunek w Corelu i oddaję do grawerki laserowej. Laminat nabywam na alledrogo. Kupuję laminat o grubości 1,6mm, ma on jakieś 1,3mm warstwy białego akrylu i 0,3mm czarnego frontu ale jest też laminat o grubości 0,8mm. Laser też bez problemu wycina w nim otwory na wylot, tak jak i w plexi 3mm.
Latamy dzisiaj?

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #119 dnia: Września 28, 2016, 00:15:05 »
Czyli dla przykłady brałeś coś takiego http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=laminat+grawerski+laser&bmatch=base-relevance-w2-uni-1-3-0812 ? Są jakieś tańsze laminaty ale brak tam dopisku "laser".

www.yoyosims.pl