Autor Wątek: Saitek X-52 Pro nie podświetla się i nie reaguje na polecenia.  (Przeczytany 1517 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odpalam sobie dzisiaj spokojnie DCS-a z zamiarem polatania Mi-8 a tu niespodzianka. Mój joy zwykle rozświetlony jak choinka tym razem nie dał mi po gałach zielonym światłem. Tylko przepustnica działa normalnie i po wejściu we właściwości wszystkie przyciski działają normalnie. Natomiast joy mimo, że świeci się na nim kontrolka POWER zupełnie nie reaguje. Czy ktoś miał już taki przypadek, bo zanim odeślę (całkiem świeżo zakupiony) sprzęt do sklepu, wolałbym wyczerpać wszelkie możliwości naprawy, może to coś systemowe?

1. Nazwa tematu.
2. Regulamin. Mazak.
« Ostatnia zmiana: Marca 25, 2016, 08:27:54 wysłana przez KosiMazaki »

Odp: Awaria Saiteka X-52
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 24, 2016, 21:00:27 »
Natomiast joy mimo, że świeci się na nim kontrolka POWER zupełnie nie reaguje.

Nie reaguje sam drążek sterowy (oś X i Y), czy cała podstawa razem z przełącznikami, guzikami i grzybkami na drążku ?

I skoro zielone światło to pewnie X-52 PRO (tak dla ścisłości, może to mieć znaczenie) ;) .
"Jeb*ć, karać, nie wyróżniać. W wolnych chwilach prześladować"

Odp: Saitek X-52 nie podświetla się i nie reaguje na polecenia.
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 25, 2016, 08:26:56 »
Dokładnie wersja PRO i nie działa cała podstawa, świeci się tylko światełko POWER.

Odp: Saitek X-52 Pro nie podświetla się i nie reaguje na polecenia.
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 25, 2016, 13:45:34 »
Sprawdź styki przewodu i dociśnij przewód w gnieździe podstawy Joya i przepustnicy, może coś nie łączy.
"Jeb*ć, karać, nie wyróżniać. W wolnych chwilach prześladować"

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 23, 2016, 18:29:18 »
Zaraziłem się od czytania...  Coś się zepsuło i joystick (ale nie przepustnica) zaczął migać wszystkimi światłami i żadna jego oś i przycisk nie reagował w konfiguracji. Wyłączanie/włączanie, przełączanie do innej przepustnicy - nic nie pomagało. Już zacząłem przemyśliwać kanibalizację zepsutego starego joya (jego "mechanika" poszła, elektronika powinna być nadal OK), ale musiałem pojechać na zakupy. Po powrocie - wszystko świetnie działało. Ktoś ma pomysł co mogło być nie teges? Wolałbym zwalczyć problem w zalążku, a nie czekać na następne padnięcie sprzętu...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 23, 2016, 19:01:24 »
Ja miałem taki przypadek, że na przednim panelu po podpięciu pod USB, ani joy ani przepustnica nie świeciła z wyjątkiem "clutch button" (ten na przepustnicy). Podpiąłem joy'a do USB na tylnym panelu i działa jak trzeba, doszedłem do wniosku że napięcie na przednim USB jest wystarczające żeby działała kamera od PS3 (używam do freetrack'a), ale za małe do zasilania joy'a. To są tylko moje domysły, bo nie mierzyłem napięcia na gnieździe, nie wiem w sumie czy spadek jest możliwy, ale skoro działa na tylnym panelu, to mi to wisi jak na razie :P.

« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 23, 2016, 20:31:52 »
=OPS=Slider1709 - u mnie gniazda USB "skażone" dżojstikiem Logitecha nie widzą dysków przenośnych. Pomaga ew. reinstal sterowników płyty głównej - do następnego "skażenia". Nie mam pojęcia czemu tak się dzieje, ale da się z tym żyć...
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 23, 2016, 21:14:46 »
Wiem że się da, bo tylko joy nie działa na przednim panelu, dlatego mówię że na razie się nie przejmuję, bo nie ma po co :).

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 24, 2016, 14:15:51 »
Gniazda USB i dźwiękowe na przednich panelach nie grzeszą jakością, przynajmniej te w budach za kilka stów (średnia półka). Podłączenie bezpośrednio do płyty głównej zwykle rozwiązuje problemy.

« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 24, 2016, 14:40:15 »
Gniazda USB i dźwiękowe na przednich panelach nie grzeszą jakością, przynajmniej te w budach za kilka stów (średnia półka). Podłączenie bezpośrednio do płyty głównej zwykle rozwiązuje problemy.

Tak też zrobiłem i tak też się stało.