Autor Wątek: Ustawienie czułości joysticka w DCS i klawiszologia.  (Przeczytany 3424 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Ustawienie czułości joysticka w DCS i klawiszologia.
« dnia: Kwietnia 05, 2016, 21:08:16 »
Witam. Jestem tu całkiem nowy zresztą nie tylko tu bo w DCS też. Z racji tego że jakiś czas temu zostałem (spadkobiercą) joysticka Thrustmaster T-Flight Hotas X oraz pudełkowych wersji gry DCS Black Shark 2 i A-10C Warthog postanowiłem zagrać w DCS. Powiem szczerze że gra mnie urzekła i dokupiłem sobie SU-27 jako że to moje początki w takim symulatorze to rodzą się problemy, na chwilę obecna mam dwa. Pierwszy to czułość w w/w joystick tzn dla mnie jest za czuły i przy niewielkim ruchu drążka samolot za bardzo reaguje, tak mi się wydaje. Można gdzieś ustawić czułość joysticka że tak powiem pod siebie? Drugi problem to klawiszologia jest może gdzieś zbiór samolotów z opisanymi instrukcjami  do uruchamiania samolotu czy uzbrojenia? Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 06, 2016, 08:06:36 wysłana przez KosiMazaki »

Odp: Czułość
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 05, 2016, 21:33:23 »
"Czułość" możesz próbować regulować w opcjach gry, w sekcji "options" -> controls -> [wybierz samolot z listy po lewej stronie] -> axis commands [z listy po prawej stronie] -> zaznacz którą oś chcesz dostroić -> kliknij "Axis tune" i tu możesz zmienić profil krzywych opisujących pracę dżojstika. Ale uwaga, na początku faktycznie może się wydawać, że dżojstik jest za czuły, z tym, że jak piszą twórcy, tak jest w celu jak najlepszego odwzorowania charakterystyki poszczególnych statków powietrznych. Można się przyzwyczaić do tego, choć na początku faktycznie jest trochę dziwnie.
Klawiszologia i procedury uruchomienia są opisane w instrukcjach, a te z kolei ulokowane są tu: [Folder instalacji DCS]\Mods\aircraft\[Nazwa samolotu]\Doc

Odp: Czułość
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 05, 2016, 22:05:12 »
Dzięki.

Odp: Ustawienie czułości joysticka w DCS i klawiszologia.
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 06, 2016, 15:01:03 »
Nie mogę modyfikować wcześniejszego a nie chciał bym dublować swoich postów. Ustawiłem sobie czułość i lata się dużo lepiej, teraz jeszcze pozostało przypisać jakieś funkcje do guziczków na joyu... Jeszcze raz dzięki.

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 31, 2016, 22:30:24 »
Po zmianie procka musiałem przeinstalować system a co za tym idzie - DCSa też. Zapomniałem sobie zapisać ustawień klawiszologii i konfigurację osi. Co do kalibrowania osi joya to wcześniej robiłem to na wzór jakiegoś filmiku z YT, ale teraz nie mogę go znaleźć. Ktoś podpowie jakie są optymalne ustawienia poszczególnych osi joya i orczyka? Może ktoś podrzuci jakieś zrzuty ekranu ze swoich ustawień?

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 31, 2016, 22:56:48 »
Sęk w tym, że dla każdego statku powietrznego, i dla każdego użytkownika optymalne są inne profile krzywych. Ja np. latam bez "krzywienia krzywych" w ogóle, żeby bardziej czuć różnicę w charakterystykach lotu poszczególnych sprzętów. Z drugiej jednak strony nie jestem miarodajny w tej materii, bo nie wykonuję misji bojowych, a tylko śmigam sobie rekreacyjnie. W instrukcji do MiG-21 np. twórcy sugerują ustawienie krzywych sterów kierunku, wysokości i lotek na mniej lub bardziej szerokie okolice 20 pkt-ów. Może spróbuj od tej wartości, a potem dostosuj tak, aby było Ci najwygodniej.

« Odpowiedź #6 dnia: Września 01, 2016, 15:51:39 »
Po zmianie procka musiałem przeinstalować system a co za tym idzie - DCSa też. Zapomniałem sobie zapisać ustawień klawiszologii i konfigurację osi. Co do kalibrowania osi joya to wcześniej robiłem to na wzór jakiegoś filmiku z YT, ale teraz nie mogę go znaleźć. Ktoś podpowie jakie są optymalne ustawienia poszczególnych osi joya i orczyka? Może ktoś podrzuci jakieś zrzuty ekranu ze swoich ustawień?

Jak cię interesuję SU-25t to mogę ci podesłać moje ustawienia.