Autor Wątek: TrackIR 5  (Przeczytany 1395 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

TrackIR 5
« dnia: Kwietnia 07, 2016, 22:13:37 »
Zastanawiam się czy warto inwestować w TrackIR 5 skoro że tak powiem do drzwi puka Oculus i inne zabawki tego typu. Nigdy nie miałem do czynienia z TrackIR 5 ale kiedyś bawiłem się  FaceTrackNoIR+cam PS3 lecz często się wieszał obraz itp, ogólnie nie miało to płynności więc zrezygnowałem z tego programu. Trzy monitory u mnie nie wchodzą w grę (brak miejsca) dlatego pomyślałem o TrackIR 5 tylko czy warto?

qrdl_logos

• Gość
Odp: TrackIR 5
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 07, 2016, 22:55:16 »
Po pierwsze, źle wybrałeś dział dla tego posta, chyba, że chodzi ci o Tracka 5 po kątem DCSa, w którym Track działa bardzo sprawnie i bez żadnych problemów. U mnie nigdy się nie zawieszał i nigdy nie `wariował`, szczególnie w newralgicznych sytuacjach. Jak jest z OR w DCSie nie wiem, podobnie jak nie wiadomo kiedy wyjdzie z wieku dziecięcego. Jeśli chcesz mieć coś pewnego i niezawodnego w tym momencie, to ja bym brał Tracka. A jeśli nie latasz zbyt regularnie, bądź kręcą cię rozwiązania VR, to poczekaj na jakieś rzetelne opinie na ten temat w kontekście grania w DCSa. Pamiętaj także, że w DCS nie jest standardem klikany kokpit, więc pojawia się konieczność operowania klawiaturą, bądź HOTASem. Moim zdaniem jak interesuje cię dynamiczna walka w sieci, to TrI 5 jest naturalnym wyborem.

Tako rzecze,
Zaratustra

Qbeesh

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 07, 2016, 23:09:44 »
Zgadzam się z qrdlem. Prawdopodobnie jeszcze zbyt wcześnie na tego typu rozważania i dylematy ;). Powiem Ci, że TrackIR robi robotę. Jak będzie z OR, to na razie nie wiadomo. Trzeba było spróbować Freetracka. Ja używam, mam klip z aledrogo i wszystko to razem bardzo ładnie, płynnie działa.

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 07, 2016, 23:34:32 »
Ja używam stareńkiego TrackIra 3 Pro i jest jak najbardziej OK. Z Trackiem 5 będzie o niebo lepiej.

« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 07, 2016, 23:52:46 »
Ja mam bardziej rozbudowany kokpit, joystick, panele Thrustmaster MFD Cougar, w tablecie CDU i do szybkiego wyboru dołączył do mnie Logitech G13 jako UFC, nie wspominając o klawiaturze i myszce. Okularki nie zdają egzaminu, inaczej już dawno by je używano w prawdziwych symulatorach. Mam Free Track-a i też całkiem dobrze działa.
Latamy dzisiaj?

Oficer polityczny Padi-Van. (Prostak-1)

« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 07, 2016, 23:56:41 »
Wybrałem ten dział bo pytałem o TiR5 właśnie pod kątem DCS'a ale wiadomo że jak bym już miał TiR5 to na pewno przetestował bym go w różnych symulatorach. Cenna uwaga dla mnie, nie pomyślałem o tym cyt:"Pamiętaj także, że w DCS nie jest standardem klikany kokpit, więc pojawia się konieczność operowania klawiaturą, bądź HOTASem." Oglądałem filmy na yt i muszę przyznać że TiR5 robi wrażenie, to co mnie jeszcze zastanawia to to czy szukać TiR 5 używanego czy zainwestować w nowy? Za nowym przemawia to że różnice w cenie między nowym a używanym nie są duże a i nowy że tak powiem pewniejszy i na gwarancji. Monitor mam o proporcjach 21:9 ale rozglądać się trzeba a uciążliwe jest rozglądanie się np za pomocą myszki.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 08, 2016, 00:28:50 »
Może na początek poczytaj sobie już istniejący wątek http://il2forum.pl/index.php/topic,2054.msg332389.html#msg332389 i tam zadawaj dalsze pytania, które nie dotyczą już bezpośrednio DCSa.

Tako rzecze,
Zaratustra

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 08, 2016, 07:52:47 »
Jeszcze o okularach VR:
http://il2forum.pl/index.php/topic,15569.0.html

Wątek o TrackIR jest tak stary jak to forum i pamięta monitory 4:3, 5:4 aż do 16:10 czy 16:9. Na wszystkich działał równie dobrze i analogicznie dobrze będzie działał na wydymkach pokroju 21:9. To samo tyczy się różnych symulatorów. Nie ma sensu robić bajzlu i ciągnąć kilku tematów. Trzeba tylko poświęcić trochę czasu i poczytać.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"