Autor Wątek: Panel AHCP z A-10C  (Przeczytany 4736 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Panel AHCP z A-10C
« dnia: Kwietnia 11, 2016, 23:07:29 »
Chcę zbudować sobie mały panel AHCP z A-10C, oczywiście sterowany przez USB.
Dokładnie o ten mi chodzi :

http://simhq.com/forum/files/usergals/2011/12/full-3210-23113-front_dash.jpg
http://simhq.com/forum/files/usergals/2011/12/full-3210-23135-ahcp.jpg

Czy któryś z kolegów może polecić układ na którym mogę to zrobić ? Oczywiście w miarę prosty i tani sposób ? (BU0836X, PoKeys56U)
Może ktoś już go robił i może się podzielić wiedzą w tym temacie ?

PS:  Nie jestem elektronikiem...
Latamy dzisiaj?

Oficer polityczny Padi-Van. (Prostak-1)

Odp: Panel AHCP z A-10C
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 12, 2016, 07:45:48 »
To dosyć prosty w budowie panel, do jego obsługi powinien spokojnie wystarczyć ten interfejs Bodnara:

http://www.leobodnar.com/shop/index.php?main_page=product_info&cPath=94&products_id=205

Tuaj w tańszej wersji bez zacisków na przewody:

http://www.leobodnar.com/shop/index.php?main_page=product_info&cPath=94&products_id=205

Od wspomnianego BU0836X różni się przede wszystkim tym że nie obsługuje osi analogowych, których w tym przypadku nie potrzebujesz. Dodatkowo jego aplikacja jest prosta, nie musisz robić dodatkowych matryc diodowych dla switchy, itp. Podłączasz przełączniki z panelu w wybrane miejsce, mapujesz jakimś zewnętrznym softem i powinno działać. Z tego co widzę zostanie Ci jeszcze trochę potencjału kontrolera, na dodatkowy panel o podobnej liczbie przełączników. Cena jest chyba w porządku jak na te możliwości. 

« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 12, 2016, 09:22:30 »
"Mapujesz jakimś zewnętrznym softem"  co dokładnie masz na mysli, przypisanie klawiszy ?

No i widzę, że do kupienia jest to tylko u nich.
Latamy dzisiaj?

« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 12, 2016, 10:00:13 »
... co dokładnie masz na mysli, przypisanie klawiszy ?

No oni tam polecają chyba jakiś swój "Joy2Key" do przypisywania klawiszy, więc mapujesz tym albo używasz czegoś podobnego (vJoy, PPJoy).

Co do nabycia to fakt, tylko u nich w sklepie internetowym to kupisz. Może warto zadać pytanie na forum, czy ktoś by się chciał podłączyć do wspólnego zakupu? Wtedy rozłożą się koszty wysyłki.

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 12, 2016, 10:11:07 »
Alternatywą jest płytka DMKeys8 od Damosa. Tu jest link do strony z opisem:
https://sites.google.com/site/damosmpds/project-updates/dmkeys8ukonczony

Damos jest na tym forum - poszukaj w użytkownikach.

« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 12, 2016, 10:19:12 »
Jeszcze pytankoo przełączniki, są tam 2-polowe i 3 polowe. Rozumiem, że  2-polowe  powinny być  w układzie ON-ON (wybór to lub to), problem mam z 3- polowym, wszystkie jakie znalazłem były w układzie ON-OFF-ON, a chyba powinny łączyć odpowiednio par ?
Latamy dzisiaj?

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 12, 2016, 10:42:14 »
Jak będziesz miał DMK8 to podeślę Ci swój skrypt do tego panelu. Soft widzi wszystkie przełączniki jako 2-pozycyjne. Jak masz 3-pozycyjny to trzeba go rozbić na dwa, np. przypisując klawisze A - B do pierwszego i B - C do drugiego.

« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 12, 2016, 10:56:09 »
Teoretycznie 3-poz to on-off-on, czyli w pozycji środkowej nic nie jest połączone, czyli nie wciśnięty  jest żaden przycisk. A tam przełącznik ma 3 funkcje.  Tu właśnie mam problem jakie przełączniki nabyć, są 2 i 3 polowe, 1-2-3-4 torowe i on-on, on-of, 0n-0ff-on.  Chyba, że układ  brak połączenia widzi jako 3-ci przycisk ?
Latamy dzisiaj?

Offline Yossarian

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 12, 2016, 10:56:57 »
Przełączniki oferowane na rynku są 2 lub 3 pozycyjne.
Ilość pól zazwyczaj określa ilość obwodów jakie mogą być niezależnie podłączone do przełącznika.
Ten przełącznik ON-OFF-ON:
https://sklep.avt.pl/przelacznik-kn3b-403-3-poz-poczworny-on-off-on-4pdt-12p-5218.html
, jest czteropolowy. Ma cztery niezależne obwody.

Przełączniki tego typu, czy to jedno czy wielopolowe, działają tak, że przekazują sygnał, który jest podłączony do środkowego złącza, do złącza górnego lub dolnego, w zależności od typu przełącznika.

W zależności od oprogramowania i elektroniki, którą będziesz używał musisz dobrać odpowiednie przełączniki.
Jeżeli oprogramowanie będzie pozwalało zaprogramować elektronikę, tak że pojawienie się sygnału (np. przełączenie przełącznika w górę) wygeneruje np. klawisz "A" a zanik sygnału wygeneruje klawisz "B", to wtedy wystarczy przełącznik 2 pozycyjny ON-OFF. Taki przełącznik ma tylko dwa złącza.
Ale jeżeli generowanie klawisza jest uzależnione tylko od pojawienia się sygnału i nie ma możliwości przypisania akcji do zaniku sygnału, to wtedy musisz użyć przełącznika ON-ON.
Przełączniki 3-pozycyjne nie działają tak jak piszesz. Przynajmniej ja nie widziałem takich na rynku ale też ich nie szukałem. Zasada działania tych znanych i używanych przeze mnie jest podobna jak w przełącznikach 2-pozycyjnych. Mają z tyłu 3 złącza, z których środkowe rozdziela sygnał góra dól w zależności od położenia dźwigni. Wtedy aby zaprogramować położenie środkowe, musisz mieć oprogramowanie i elektronikę, która umożliwi Ci wygenerowanie klawisza w chwili zaniku sygnału.

Ja używam płytek DMKeys8 od Damosa.

Przy wyborze przełączników zwracam uwagę na nawiasy, np. OFF-(ON) to przełącznik z pozycją ON, która jest chwilowa (bez podtrzymania). Ale to musisz sprawdzić w symulatorze jaki jest przełącznik na danej pozycji.

Falcon 4 BMS, DCS, FSX, VR: Pimax8KX, TrackIR3 Pro+vector, Thrustmaster Hotas Warthog, Slaw Rudder, Windows 10 64b, 32GB RAM, AMD Ryzen 5 5600X , RTX3090

« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 12, 2016, 11:41:01 »
Chwilowy czy stały to inaczej chyba bistabilny i monostabilny... Tak myślałem, że to zależy od płytki i oprogramowania, rozumiem że w DMKeys8 można zaprogramować brak sygnału jako przycisk.  Wielu z was jak widzę używa tej płytki DMKeys8, zatem i ja pewnie ją wezmę, zawsze mogę liczyć na pomoc z waszej strony.  Czy połaczenie stałe, można zaprogramować jako chwilowe, na tym panelu przełączniki przełączają się w pozycje na stałe, nie wracają do poprzedniej pozycji.
Mam taki sklep koło mojej firmy, chyba spory wybór tam jest.  http://www.piekarz.pl/pl/?group=104 
Latamy dzisiaj?

« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 12, 2016, 13:07:59 »
Jak będziesz miał DMK8 to podeślę Ci swój skrypt do tego panelu. Soft widzi wszystkie przełączniki jako 2-pozycyjne. Jak masz 3-pozycyjny to trzeba go rozbić na dwa, np. przypisując klawisze A - B do pierwszego i B - C do drugiego.

Rozmawiam już z kolegą Damos-em o płytce, jak możesz podeślij mi jakie przełączniki masz w tym panelu.  Nie będę błądził po omacku :) . Przy okazji tych przełączników, może dołączyć też przełącznik ANTI-SKID i LIGHTS LAND i podwozie jesli starczy miejsca na płytce. 
Latamy dzisiaj?

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 12, 2016, 13:26:12 »
Płytka ma 150 wejść :)

« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 12, 2016, 14:01:46 »
To starczy mi i na ELEKTRICAL PANEL  oraz wyłączniki awaryjne FIRE ENG i APU oraz gaśnicę.

Nie wiem jak to jest robione, ale widziałem też jak robili na takich przyciskach podświetlenie,  jak MASTER CAUTION, kontroli podwozia czy  wyłączniki awaryjne  FIRE.
Latamy dzisiaj?

« Odpowiedź #13 dnia: Listopada 25, 2016, 19:04:28 »
Nie chcę zakładać nowego wątku...... Proszę o radę. W jaki sposób zmusić przełącznik bistabilny (http://www.piekarz.pl/pl/?item=2123), aby mógł generować sygnał tylko jednorazowo? Tzn. działać chwilowo. Jakiego oprogramowania użyć? W planach mam budowę panelu z wykorzystaniem BU0836A oraz..... mojego Kuzyna. Przepraszam za mój niefachowy język, ale elektronik jest ze mnie raczej kiepski.
Pozdrawiam,
Stulee
« Ostatnia zmiana: Listopada 25, 2016, 21:47:48 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #14 dnia: Listopada 26, 2016, 12:26:42 »
Zadanie typu "rozwiąż sprytnie", jak mawiał mój prof. od matematyki ;)
Takie coś wymyśliłem na szybko. Może będzie to kolejny gadżet przydatny do budowy paneli:

Dość uniwersalny układ wykorzystujący dwa tanie transoptory PC817. Wyjścia generujące impulsy są izolowane optycznie - układ będzie działał również w matrycach przycisków.
Dwa wyjścia generują impulsy odpowiednio dla załączenia i rozłączenia przełącznika na wejściu. Można je podpiąć jako dwa osobne przyciski.
Wyjścia można również zewrzeć: 3+3 i 4+4, wtedy jakakolwiek zmiana położenia przełącznika na wejściu generować będzie jeden "klik" na wyjściu.

Układ sprawdziłem na moim prototypie joysticka, poprawnie generuje chwilowe przyciśnięcie na obu wyjściach.