Przełączniki oferowane na rynku są 2 lub 3 pozycyjne.
Ilość pól zazwyczaj określa ilość obwodów jakie mogą być niezależnie podłączone do przełącznika.
Ten przełącznik ON-OFF-ON:
https://sklep.avt.pl/przelacznik-kn3b-403-3-poz-poczworny-on-off-on-4pdt-12p-5218.html, jest czteropolowy. Ma cztery niezależne obwody.
Przełączniki tego typu, czy to jedno czy wielopolowe, działają tak, że przekazują sygnał, który jest podłączony do środkowego złącza, do złącza górnego lub dolnego, w zależności od typu przełącznika.
W zależności od oprogramowania i elektroniki, którą będziesz używał musisz dobrać odpowiednie przełączniki.
Jeżeli oprogramowanie będzie pozwalało zaprogramować elektronikę, tak że pojawienie się sygnału (np. przełączenie przełącznika w górę) wygeneruje np. klawisz "A" a zanik sygnału wygeneruje klawisz "B", to wtedy wystarczy przełącznik 2 pozycyjny ON-OFF. Taki przełącznik ma tylko dwa złącza.
Ale jeżeli generowanie klawisza jest uzależnione tylko od pojawienia się sygnału i nie ma możliwości przypisania akcji do zaniku sygnału, to wtedy musisz użyć przełącznika ON-ON.
Przełączniki 3-pozycyjne nie działają tak jak piszesz. Przynajmniej ja nie widziałem takich na rynku ale też ich nie szukałem. Zasada działania tych znanych i używanych przeze mnie jest podobna jak w przełącznikach 2-pozycyjnych. Mają z tyłu 3 złącza, z których środkowe rozdziela sygnał góra dól w zależności od położenia dźwigni. Wtedy aby zaprogramować położenie środkowe, musisz mieć oprogramowanie i elektronikę, która umożliwi Ci wygenerowanie klawisza w chwili zaniku sygnału.
Ja używam płytek DMKeys8 od Damosa.
Przy wyborze przełączników zwracam uwagę na nawiasy, np. OFF-(ON) to przełącznik z pozycją ON, która jest chwilowa (bez podtrzymania). Ale to musisz sprawdzić w symulatorze jaki jest przełącznik na danej pozycji.