Autor Wątek: Win7 nie chce się uruchomić - "The system found unauthorized changes on..."  (Przeczytany 5579 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Wczoraj miałem problem ze startem Win7. Wyskoczył mi komunikat: :o

"The system found unauthorized changes on the firmware, operating system, or UEFI drivers.

Press N to run the next boot device, or enter directly to BIOS Setup if there are no other boot devices installed.
Go to BIOS Setup, Advanced, Boot and change the current boot device into other secured boot devices."

Okazało się,że najprawdopodobniej winna jest temu aktualizacjia MS. http://superuser.com/questions/1054790/system-found-unauthorized-changes-on-the-firmware

Rozwiązaniem jest przestawienie biosu https://www.youtube.com/watch?v=n9rNv7xOrKg

Problem głównie dotyczy posiadaczy płyt ASUS-a. Dziś zrobię przywracanie sytemu i aktualizację bez poprawki KB3133977 . Zobaczę czy udasię powrót do poprzednich ustawień w biosie.

Jak widać nie tylko DCS potrafi spiep.... wszystko "poprawką".  Dla mnie to oczywiście olewka Win7 na rzecz Win10, taka mała zachęta do nowego systemu...  :x :o

Czy ktoś z kolegów miał podobny problem?
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 15, 2016, 11:44:50 wysłana przez KosiMazaki »
Latamy dzisiaj?

Oficer polityczny Padi-Van. (Prostak-1)

Odp: Problem z UEFI i startem Win7
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 15, 2016, 10:48:52 »
Osobiście oszczędzam sobie kłopotów związanych w Windows Update i go po prostu wyłączam w pewnym momencie, gdy system jest stabilny i nie ma głupich baboli. Takich sytuacji będzie więcej, bo MS bardzo chce żeby ludzie zainstalowali Win10. :)

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Problem z UEFI i startem Win7
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 15, 2016, 11:43:40 »
To nie wina WU (prędzej certyfikacji) tylko odpalanie Windowsa 8/8.1/10 w trybie "Secure boot". Trzeba to wyłączyć, ustawić kolejność bootowania urządzeń i powinien normalnie odpalić tyle, że może to trwać chwilkę dłużej. A jak coś przyatakuję proces bootowania Windowsa (jakiś bootkit) to nic go nie powstrzyma i będzie mógł zainfekować jajko systemu czy zrobić coś innego równie szkodliwego.

Raczej Asus czegoś nie dopilnował w swoim UEFI. Tak czy siak normalna sprawa obecnie i nie ma co siać paniki. A wyłączanie WU to raczej słaby pomysł, bo wystawia tak samo na dostanie w czapkę jak błąd opisany powyżej.

Poza tym wspomniana łatka nie jest krytyczna tylko opcjonalna stąd jeśli nie bawiłeś się funkcją Bitlocker to nie powinna się tam ładować. Tak czy siak traktuj to jako zbieg okoliczności niż ukierunkowane działanie.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Odp: Win7 nie chce się uruchomić - "The system found unauthorized changes on..."
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 15, 2016, 12:07:35 »
Mam win 7, do tej pory było wszystko OK. Dopiero po tej poprawce (KB3133977) wszystko siadło. Podobnie jak u wielu innych ludzi, wystarczy zobaczyć na daty komentarzy pod filmikiem. Do tej pory w ustawieniach "Sekure Boot"  miałem "Windows UEFI mods", no i kolejność botowania urządzeń oczywiście ustawioną na 1-szy dysk z systemem. Poprawka ta zmienia między innymi pliki Bootmgfw.efi i Bootmgr.efi i to jest przyczyną tego błędu.  Win 8 do 10 omijam szerokim łukiem.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 15, 2016, 13:10:38 wysłana przez KosiMazaki »
Latamy dzisiaj?

Offline KosiMazaki

• Administrator
Odp: Win7 nie chce się uruchomić - "The system found unauthorized changes on..."
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 15, 2016, 13:10:07 »
Owszem ale z tego co wyczytałem to Asusy mają z tym największy problem. Poza tym sam Win7 nie obsługuje "Secure Boot" no chyba, że używamy zmodyfikowanego ISO ze zmodyfikowanym instalatorem od Win8/8.1. Wspomniane przez Ciebie pliki należą do boot menadżera i z jakiegoś powodu Asus ma z tym problem. Dlatego napisałem, że jest jakiś ból z certyfikatem, bo już w 2013 roku było coś podobnego. Wtedy wyszło to przy okazji złamania tego super bezpiecznego nowego sposobu bootowania. Mniejsza o większość, bo to nie pierwszy i ostatni raz kiedy coś się sypło. Dla mnie to jedynie znak, że zbyt duża fragmentacja OS/gratów na rynku powoduje, że takie babole mają miejsce. Na pewno to nie jest znak żeby nie instalować nowszych Windowsów, bo jak widać starsze też mają pod górkę :).

Prawdopodobnie gdybyś miał ustawione tylko "Legacy OS" to byś nie zauważył różnicy i problem by nie wystąpił.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 15, 2016, 13:22:54 »
Zapewne, jednak na tym nowym Win 10 nie wszystko działa... No i jakoś dla mnie to tycio podejrzane, jak nagle wciskają wszystkim na siłę nowy system i to za free. Mi to tycio śmierdzi. Za darmo w dzisiejszych czasach to i o wpie.... trudno.
Latamy dzisiaj?

« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 15, 2016, 13:54:29 »
Nieśmiało zasugeruję - może lepiej by było wyłączyć aktualizacje systemu i mieć święty spokój?
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 15, 2016, 18:49:16 »
Zapewne, jednak na tym nowym Win 10 nie wszystko działa... No i jakoś dla mnie to tycio podejrzane, jak nagle wciskają wszystkim na siłę nowy system i to za free. Mi to tycio śmierdzi. Za darmo w dzisiejszych czasach to i o wpie.... trudno.

Mam, co prawda wersję Pro (choć od 4 miechów codziennie używam też wersji Home) i nie zauważyłem żeby coś w nim nie działało, a przynajmniej nie gorzej niż w innych odsłonach Windowsa. MS dość mocno umoczył ze swoim Win8, z Surface, Nokią aka MS, przy okazji zwolnił jakieś 15 tyś. ludzi w ramach cięć i to głównie (z tego co czytałem) z działów zajmujących się testowaniem. Teraz stara się jakoś zmyć tę plamę z wizerunku. Poza tym stara się ciąć koszty czyli ujednolicić platformę. W tej chwili jest duży rozstrzał - Vista, Win7, 8/8.1 i 10. To oznacza więcej pracy nawet jeśli połowa z tych systemów nie ma już wsparcia albo się im skończy niebawem. Owszem nie rozumiem kilku posunięć MS ale zapewniam Cię, że nie taki diabeł straszny jak go malują. Proponuję spróbować samemu. Prędzej czy później i tak to nastąpi. Przesiadka będzie konieczna. Jak nie za darmo to za 350zł. Inna sprawa, że MS zarabia na sprzedaży licencji firmom i tam leży jego kapitał. Użytkownik domowy jest płotką. Dlatego do dzisiaj nie ukrócił kwestii piractwa etc. MS przespał też moment który dobrze wykorzystało Google i Apple. Ci zbudowali swoją platformę mobilną włącznie ze sklepem. Pomimo usilnych chęci nie jakoś nie może zbudować ani swojego sklepu, systemu mobilnego i telefonu. Dlatego najlepiej jakby wrócił do tego co mu jakoś wychodziło czyli pisania OS na PC.

Swoją drogą do sprzętu też dają za darmo gry, więc też powinna być tam podpucha pokroju: "pewnie karta jakaś słaba, bo dwie gry do niej dają za darmo". A ludzie kupują i nie narzekają (nawet 970-ka dobrze się sprzedaje pomimo babola Vramem) ;). Inny przykład to DCS którego też dostałeś za darmo. Podobnie jest z RoFem. A przecież nawet z błędami to całkiem fajne gry :).

Nieśmiało zasugeruję - może lepiej by było wyłączyć aktualizacje systemu i mieć święty spokój?

Jak już wyżej pisałem to nie rozwiązuje sprawy. Z jednej strony wystawiasz się na strzał z babolem przy aktualizacji, z drugiej na dziurę w sofcie. A i tak w końcu zainstalujesz łatki z jakimś Service Packiem.

« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 15, 2016, 19:32:22 »
Tak czy siak, pewnie trzeba będzie kiedyś przejść, ale lepiej jak już będzie to dopracowane.  Płytka DMKeys8 od Damosa jeszcze nie działa pod Win10.
Latamy dzisiaj?

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 15, 2016, 19:56:31 »
Tego akurat nie wiem czy nie działa, bo może w trybie zgodności.  Z drugiej strony to niszowy towar, więc nie ma co się dziwić.

Do poprzedniego problemu, doszedł nowy.  Co jakiś czas zawiesza mi się Win 7 przy uruchamianiu, zawiesza się na  logo  startowym Windy. Restart pomaga na problem, ale troszkę to mnie wnerwia.  Obawiam się, że czeka mnie format C i instalka od nowa systemu.
Latamy dzisiaj?