Witam
Nabyłem jak planowałem z firmy Play-Max fotel do symulatorów lotniczych w wersji Carbon oraz z tej samej firmy system wstrząsów. Kilka spostrzeżeń na temat tych produktów.
Sam fotel bardzo wygodny z solidną metalową ciężką ale bardzo stabilną podstawą. System przesuwny jak w fotelu samochodowym z możliwością ustawienia odległości od orczyka. Boczne podstawki na akcesoria lotnicze metalowe z regulacją odległości od fotela czy wysokości. Gorzej wykonane przelotki na pasy oraz pokrętła regulujące oparcie fotela – wykonane z plastiku. Dojechały te elementy porysowane, firma dosłała kolejne wymieniając mi je na nowe. Fotel idealnie dopasowany, wygodny zapewniający optymalne położenie kręgosłupa na wiele godzin (człowiek się nie garbi, nic nie boli). Sam system wstrząsów można zoptymalizować pod dany symulator. Przykładowo w DCS przy ustawieniu filtra dolnoprzepustowego można ustawić tak że będzie na fotelu wyczuwalna praca silnika, strzały z karabinów, dotkniecie kół przy lądowaniu itp. Bardzo realistycznie oddane efekty, nawet bardziej niż przy G940 Logitecha. Przykładowo kołując maszyną w ROF czuć każdą nierówność powierzchni w czasie rozbiegu czy każdy pojedynczy strzał z karabinu. Jeśli komuś odpowiadały efekty z G940 i chciałby przenieść je na całe siedlisko – polecam z czystym sumieniem. Instalacja łatwa, możliwość regulacji intensywności wstrząsów również w bardzo dużym zakresie. Mam bardzo ciężki fotel, a można ustawić system tak że bardzo nim strzęsie – więc silnik w tym urządzeniu jest bardzo mocny. Oczywiście istnieje możliwość wyłączenia efektów tego typu, jeśli ktoś sobie tego życzy. Jeśli ktoś miałby dodatkowe pytania, służę pomocą, poniżej kilka zdjęć jak prezentuje się system.