Autor Wątek: TM Warthog - CMS Lewo nie działa po uruchomieniu skryptu  (Przeczytany 964 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Poko

• Gość
TM Warthog - CMS Lewo nie działa po uruchomieniu skryptu
« dnia: Maja 16, 2016, 10:56:40 »
Mam dziwny problem z moim nowiutkim HOTAS Warthog. Normalnie wszystkie przyciski działają jak należy, ale po połączeniu przepustnicy i joysticka w jeden "Virtual Game Controller" (zarówno po uruchomieniu skonfigurowanego profilu przez "TARGET GUI" jak i po uruchomieniu skrytpu w "TARGET Script Editor") przestaje działać jedynie CMS Lewo – guzik DX18 nie podświetla się w ani w "Panelu Sterowania/Kontrolery Gier", ani w "DEVICE ANALYZER". Inne kierunki (CMS góra, dół, prawo i CMS Z-Axis) działają jak należy. Co za tym idzie nie jest to wada mechaniczna, tylko chyba coś w systemie (w rejestrze może?). Miał ktoś z Was taki problem?

Warto dodać, że miałem wcześniej podłączone różne kontrolery (Saitek HOTAS X52, kierownice Logitech G25 i gamepady) i może został jakiś tzw. "syf", który blokuje lub wchodzi w konflikt z tym przyciskiem, bo ich sterowniki cały czas są w systemie (Windows 10 x64).

Bez uruchomienia skrytpu wygląda to tak i guzik po wciśnięciu CMS Left jest podświetlony:

Po uruchomieniu skrytpu i połączeniu przepustnicy ze stickiem CMS Left już nie działa:

qrdl_logos

• Gość
Odp: TM Warthog - CMS Lewo nie działa po uruchomieniu skryptu
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 16, 2016, 12:15:23 »
Chyba na początek najlepiej sprawdzić na innym komputerze, zanim dojdzie do przeinstalowania sytemu....

Poko

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 16, 2016, 12:29:45 »
^ Bardzo słuszna uwaga. ;)

[EDIT]

Ha! Okazało się, że znalazłem błąd w najnowszym oprogramowaniu TARGET:
http://www.bmsforum.org/forum/showthread.php?27182-CMS-Left-doesn-t-work-when-HOTAS-combined

Wystarczy, że cofnę się do poprzedniej wersji (1.0.11.304) i błąd zniknie. :)

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 16, 2016, 19:16:54 »
Błędu takiego nie zauważyłem, ale fakt, sprawdzam wersję i mam TARGET 1.0.11.304 .
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline Yossarian

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 16, 2016, 20:17:12 »
Też mam 1.0.11.304 i tego błędu nie ma.

Falcon 4 BMS, DCS, FSX, VR: Pimax8KX, TrackIR3 Pro+vector, Thrustmaster Hotas Warthog, Slaw Rudder, Windows 10 64b, 32GB RAM, AMD Ryzen 5 5600X , RTX3090

Poko

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 16, 2016, 20:53:44 »
Kolejna osoba na forum BMS potwierdziła ten sam problem z najnowszym softem. Późnym wieczorem zrobię testy ze starszą wersją, potem zrobię ponowny update i jeśli problem się powtórzy napiszę do supportu.

Poko

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 16, 2016, 23:12:44 »
Dobra, to już potwierdzone - bug. Nie instalujcie wersji 3.0.16. Wszystko działa normalnie pod 1.0.11.304 i u mnie. A to odpowiedź, którą dostałem od wsparcia TM:

Cytat: TM support
Thank you for contacting Thrustmaster Technical Support.

The issue you are experiencing is due to a bug brought in by the new version of TARGET.

Our programmers are working at the moment at an update to fix this.

In the meantime the only thing we can do is wait as there is no ETA for the release of a new version.

Poko

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 25, 2016, 21:51:32 »
Wyszła nowa wersja T.A.R.G.E.T. v. 3.0.16 (520), w którym wyeliminowano błąd z niedziałającym H4L po połączeniu sticka i przepustnicy (obojętne profilem czy skryptem) w jeden wirtualny kontroler.

Download

V.3.0.16.520: Fixed a mapping bug on the HOTAS Warthog’s H4L button
V.3.0.16.426: New graphic interface.
V.3.0.16.426: Added support for the Thrustmaster TFRP (T.Flight Rudder Pedals).
V.3.0.16.426: Updated support for the T.16000M joystick (T.A.R.G.E.T. now differentiates between right- and left-handed models, allowing for configurations combining a right-handed T.16000M + a left-handed T.16000M).
V.3.0.16.426: Added support for simplified Chinese.