A więc tak. Pisząc na ED wiadomość, iż jest to mój ostatni post na ich forum, załatwiłem sobie również w gratisie zamknięcie całego mojego wątku, oczywiście bez żadnej konsultacji (choćby jakiegoś powiadomienia mnie o tym fakcie na PW). Zmieszani całą sytuacją ludzie zaczęli więc wczoraj tworzyć nowe tematy z zapytaniem co się dzieje, które w najlepszym wypadku istniały na forum przez 3 minuty - zdążyłem zobaczyć przynajmniej 4 takie tematy, nie licząc wspomnianej wyżej ankiety. ED stara się jak może, aby zagłuszyć całą sytuację nie dając ludziom możliwości wypowiedzenia się, stąd dyskusja przenosi się na inne fora - czego też się nie spodziewałem. Niezwykle motywujące jest dla mnie jednak to, iż od wczoraj dostałem na PW mnóstwo zapytań o to, gdzie można będzie dalej śledzić postęp prac i w razie czego, postawić mi wirtualnie piwo. To cieszy. Plan jest zatem taki, aby albo przenieść się na inne forum i tam publikować postęp prac nad modem, albo założyć coś w rodzaju fanpage'a. Nie zdecydowałem jeszcze.
@Bartek, a tak wracając do tematu drzewek. Miałem dziś więcej czasu potestowałem i ogólnie jest ok. Rożnica jest taka, że defaultowe drzewa + background pod nimi jest w tym samym kolorze i jakby ich ładowanie jest faktycznie ledwo zauważalne, co jest ciekawą opcją. Twoje drzewa jak i Starwaya ładują się podobnie, ale są bardziej kontrastowe, stąd jest jakby ten efekt ładowania się pod wzg. LOD i taki pop trees gdzieś dalej. Niestety tak widać po porostu musi być i DCS tak ma, bardziej to tylko widać po prostu jak są różnice w kolorach.
Natomiast całkowicie zapomniałem o opcji ustawienia ładowania się drzew w DCS pod wzg. dystansu (uwaga to nie opcja ultra, extreme czy coś). Miałem 19.000, a dałem na 25.000. Spadku w FPS nie widzę, natomiast faktycznie ładuje to sie nieco dalej i efekt pop trees się zmniejszył.
A widzisz! Moje drzewa muszą być bardziej kontrastywne w stosunku do podłoża, bo tak jest realniej z moich obserwacji, a google earth przejrzałem chyba z milion razy tworząc tekstury

. To, co mogę zasugerować, to wypróbowanie dodatkowo moda Mustanga. Yoyo, z Twoich screenów wynika, że moda nie masz zainstalowanego, a widać to po tym:

Gdy latasz, nie zauważyłeś nienaturalnych przebarwień na lasach? Przykładowo masz dużą jego połać naturalnego koloru, a na niej takie trójkątne miejsca z o wiele jaśniejszym kolorem? Zaznaczyłem przykład na Twoim screenie. Mod Mustanga się ich pozbywa i powoduje, że drzewa dodatkowo tracą na kontraście i lepiej wtapiają się w teksturę pod nimi, zmniejszając z pewnością efekt pop up jeszcze bardziej. Przetestuj z JSGME w wolnej chwili. Polecam!