Autor Wątek: Czy Wielka Brytania opuści UE?  (Przeczytany 1489 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Czy Wielka Brytania opuści UE?
« dnia: Czerwca 05, 2016, 10:29:41 »
Ciekawią mnie bardzo nastroje tubylców. Zdaję sobie sprawę, że im bliżej referendum - atmosfera gęstnieje. Mile widziane wypowiedzi i przemyślenia forumowiczów pomieszkujących na terenach JKM.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

Qbeesh

• Gość
Odp: Czy Wielka Brytania opuści UE?
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 05, 2016, 12:39:43 »
Nie opuści. Nikt na to nie pozwoli, tak jak w Austrii nie pozwolili, aby prawicowy kandydat na prezydenta wygrał. A nawet gdyby, to trudno mi powiedzieć, jakie to miałoby konsekwencje. Choć przyznam, że chciałbym, aby Europa opuściła UE albo na odwrót. Sobie wesoło hodujemy raczkujący totalitaryzm na wzór sowiecki, tyle że sprytniejszy i dostosowany do zachodnich realiów.

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 05, 2016, 13:12:43 »
Konsekwencje wyjścia będą wg mnie bardzo poważne. Dla wszystkich. Niestety - ostatnie sondaże pokazują, że przewaga zwolenników brexitu zwiększa się. Generalnie postawy w całej Europie radykalizują się i wcale nie jest takie pewne, że górę nie weźmie chęć zmian. Unia z jej mechanizmem zarządzania i klasą polityczną wydaje się niereformowalna. Tyle, że to wie każdy... Mnie ciekawi najbardziej głos ulicy. Co o tym wszystkim sądzą koledzy z pracy czy znajomi przy piwie.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 05, 2016, 13:48:12 »
Interesujące jakie to będzie `wyjście`, co zależy od poziomu świadomości przeciętnego lemminga U.K. Jeśli to będzie wyjście deklaratywne i fanfaronada, a np. dalej pozostaną w strefie handlowej UE, to raczej śmiech na sali. Zresztą oni powinni wszyscy od wszystkich wyjść, szkoda, że wcześniej Szkocja nie wyszła z U.K., to mielibyśmy cyrk do kwadratu. A jeśli teraz np. Szkoci albo Walijczycy dojdą do wniosku, że jednak wolą w UE, to znowu będzie kabaret z wychodzeniem z U.K., żeby wejść do U.E. i co najważniejsze - co na to mieszkańcy dżungli pod Calsais?!

Tako rzecze,
Zaratustra

« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 05, 2016, 14:08:49 »
co na to mieszkańcy dżungli pod Calsais?!

To jeszcze tam jest? Jakiś czas temu buldożery tam wjechały i miały coś z tym zrobić.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 05, 2016, 15:49:04 »
Temat zamykam w myśl zasady, że na forum nie politykujemy. Wystarczy, że w TV non stop o tym trąbią.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"