Autor Wątek: ShopiKowy kontroler lotu śmigłowca - cyclic, rudder, collective.  (Przeczytany 22720 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: ShopiKowy kontroler lotu śmigłowca - cyclic, rudder, collective.
« Odpowiedź #135 dnia: Kwietnia 08, 2017, 23:22:52 »
Dzięki - czyli zupełnie inaczej niż mi się wydawało. Będę próbował i poinformuję o efektach

« Odpowiedź #136 dnia: Kwietnia 08, 2017, 23:33:00 »
Linie  osi "X" i "Y" najlepiej  jak  są w środku  linii wykresu " VKB Sim" to możesz u Ciebie ustawić   oprawą z magnesem prawo lewo. Wcześniej trzeba wszystkie luzy usunąć.

« Odpowiedź #137 dnia: Kwietnia 08, 2017, 23:55:41 »
Joy jeszcze nie ma zrobionego systemu centrowania. Dlatego nie są w środku wykresu. Swoją drogą, kiedy latam na śmigłowcu to nawet mi pasuje, że jest taki deathzone - sprężyny zaczynają działać od jakiegoś momentu. Ale pewnie nie wszystkim by to leżało, i jak trochę odłożę środków, to dam do wycięcia system centrujący z aluminium. Luzów nie ma. Na łożyskach śmiga :-)

« Odpowiedź #138 dnia: Kwietnia 09, 2017, 09:00:02 »
shopik - przecież mając drukarkę 3d możesz pokusić się o zrobienie przekładni, tak aby zakładany ruch wajchą przekładał się na 100% ruchu magnesu :) lub blisko tych okolic

« Odpowiedź #139 dnia: Kwietnia 09, 2017, 10:18:16 »
Nie chcę komplikować projektu - bo nigdy nie skończę. Przekładnie trzeba umieć policzyć, żeby też luzów nie było. No i całkowite przeprojektowanie mocowania- kołyski. Czytałem trochę o tym, ale to może na wersję MK2 :-) Bo zaraz po przekładni będzie projektowanie "kasownika luzów" itp :-) A tymczasem już mam wydrukowane mocowanie wg pomysłu Falcona. W nocy będą testy :-)

JEdno pytanie, bo zapomniałem: standardowy sterownik kontrolerów - jakie przyjmuje wartości? -127- 127, czy cały integer?

« Odpowiedź #140 dnia: Kwietnia 09, 2017, 15:57:35 »
Korzystam obecnie z hallotronu ss49E ponieważ dopuszcza on napięcie zasilania już od 3.0V a takie będzie potrzebne jeśli korzystać będę z elektroniki Piotrva.

Wczoraj sprawdzałem na napięciu 3.3V z Arduino i zakres był ~80%, tak że  wynika to ze sposobu mocowania magnes-czujnik. ShopiK, a skąd masz tą aplikacje FlyByWire podoba mi się :) to też Piotrva.?

« Odpowiedź #141 dnia: Kwietnia 09, 2017, 16:14:56 »
A nie :-) Sam sobie napisałem :-) Najbardziej jestem dumny z obrazka :-)

Ale raczej nikomu się nie przyda, bo używa "protokołu", który również na szybko napisałem dla mojego arduini. Więc z żadnym innym joyem nie zadziała :-(

« Odpowiedź #142 dnia: Kwietnia 09, 2017, 23:01:09 »
Dokonałem kolejnych prób. Inne ustawienie halotronu. Halotron będzie na stałe, a regulowany (obracany będzie magnes - co zwiększa możliwość regulacji, będzie prostsze kontrukcyjnie i bezpieczniejsze dla przewodów). Na zdjęciach widać mocowanie magnesu do testów (zębatka) oraz finalne (na chwilę obecną, które po regulacji można zablokować śrubką insertową.
Jednakże zakres (bez wzmacniaczy) wzrósł jedynie do 127 kroków. Czyli niewiele więcej.
Na razie zostawiam tą kwestię do przemyśleń i od jutra biorę się za dalsze szlifowanie kolejnych elementów wzorca do odlewu. Myślę, że za wcześnie się biorę za to - skoro nie mam docelowej elektroniki (z odpowiednim programem diagnostycznym).

« Odpowiedź #143 dnia: Kwietnia 13, 2017, 09:26:59 »
Fajnie by było, gdyby forum wyświetlało linki youtube z miniaturką. Tak czy inaczej zachęcam do kliknięcia :-)

https://youtu.be/UBYZ3z6R_N4

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #144 dnia: Kwietnia 13, 2017, 13:21:34 »
Fajnie by było, gdyby forum wyświetlało linki youtube z miniaturką. Tak czy inaczej zachęcam do kliknięcia :-)

Nie ma takiej potrzeby :).

Poza tym dobra robota!
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

sunrrrise

• Gość
« Odpowiedź #145 dnia: Kwietnia 20, 2017, 08:47:54 »
Witam :)
Przymierzam się do odlewania mojego gripa B-5, w tym momencie finiszuję wzór do formy. Powiedz mi, proszę, jak to jest z wydajnością silikonu i żywicy? Mianowicie:
- ile silikonu zużyłeś na formę? 0.5kg? 1kg?
- ile żywicy wychodzi na jeden, max dwa gripy? 0.5kg?

« Odpowiedź #146 dnia: Kwietnia 20, 2017, 10:29:45 »
Co do silikonu, to niespodziewanie dużo idzie. Nie zmienia objętości po zmieszaniu, więc objętościowo popatrz (łatwo obliczyć. Moje formy do obu połówek gripa ważą odpowiednio: 1.2kg i 1.6kg. Trzeba liczyć się z tym, że za pierwszym razem może coś pójść nie tak. Więc - butelka 1kg silikonu, to zdecydowanie za mało. Ja kupiłem 5kg (ale na różne próby poszło sporo (inne elementy też odlewałem testowo) - więc i drugie 5kg trzeba było kupić. Teraz już oszczędniej idzie.

A żywicy 0.5kg - yo na luzie na gripy wystarczy (jeśli puste w środku). Ale tu znowu - trochę prób i butelki puste się robią. (Ja używam też wypełniacza - aluminium, i barwnika). Aha zmieniłem żywicę na fc52 - szybko i super i w ogóle. :-) Silikon mm922 i utwardzacz standardowy (niebieski) - łatwiej odpowietrzyć. Czerwony dla mnie za szybki - silikon gęstnieje bardzo szybko - trzeba się zbytnio spieszyć no i... bąbelki. Przy niebieskim problemu nie ma.

sunrrrise

• Gość
« Odpowiedź #147 dnia: Kwietnia 21, 2017, 09:04:29 »
Dzięki! Skończę ze szlifowaniem i lecę z formowaniem :)

5kg... heh, mam nadzieje, że 2kg starczą na moje potrzeby bo jednak koszt jest spory jak na raczej jednorazową akcję... Zastanawiałem się też nad gipsem, ale nie wiem jak z oddawaniem detali (których notabene praktycznie nie ma).

« Odpowiedź #148 dnia: Kwietnia 23, 2017, 09:54:36 »
Prace trwają nadal. Najgorsze to wykończenie elementów... Szlifowanie, szlifowanie szlifowanie... No ale trzeba... W przerwach udało się przygotować projekt pudełka przycisków na rączkę dźwigni skoku, wydruk prototypu i pierwsze przymiarki (czy wygodnie, czy pasuje itp.). Niestety, co chwila pojawia się też nowy pomysł. Ot choćby nowe umiejscowienie enkodera... No i trzeba było mocowanie zaprojektować. Ale wierzę, że w końcu uda się to opanować :-)

« Odpowiedź #149 dnia: Maja 06, 2017, 10:43:58 »
Po długiej i mozolnej pracy modele głównych elementów (korpusy pudełek) wieńczących gripy joysticka i dźwigni skoku wydają się gotowe do wykonania formy. Pozostają jeszcze do dopieszczenia mniejsze i prostsze detale jak płytki mocowania przycisków itd.