Pozwolę sobie zacytować prywatną wiadomość od Falcona, bo może też innym się przydać.
Musisz przy tym rozwiązaniu co masz sprawdzić wszystkie warianty ustawień Magnes - czujnik jaki będzie najlepszy, zakres tj. wzorcowy na potencjometrze jest od 0-1024, ale ciężko do uzyskania ja uzyskałem 2-1023 przy wielu testach i wukorzystaniu 4 modeli magnesu (uzywałem do testu Arduino i program MMJoy-2) . Najlepszym magnesem, dla którego uzyskałem idealny zakres był magnes MP 6 X 2 X 2,5 / N38 - magnes neodymowy - http://www.magnesy.eu/mp-6-x-2-x-2,5--n38---magnes-neodymowy-t-3155.html - poźniej na forum podeśle moje rozwiązamie mocowania czujnika A1324 i magnesu na laminacie i mocowanie magnesu na osi.
A. odległość -czujnika od magnesów
B. również test i - zamiana biegunowy magnesów (bo tez jest to istotne ) czyli jak się baryłki przyciągają
"o" -magnes
baryłki się przyciągają biegunami NS czyli sposoby do sprawdzenia
1 sposób --- N o S
2 sposob --- N o N
3 sposób -- S o S
To odpowiadam
Korzystam obecnie z hallotronu ss49E ponieważ dopuszcza on napięcie zasilania już od 3.0V a takie będzie potrzebne jeśli korzystać będę z elektroniki Piotrva. Testy na razie robię jeszcze na swojej elektronice opartej o arduino leonardo.
Czy teraz uda się uzyskać najlepszy zakres? Mogę do woli wymieniać i tworzyć "mocowania" więc będę próbował dalej. Początkowo użyłem magnesów takich jak Falcon (N38). Namagnesowane są tak jak widać na zdjęciu poniżej. Piszesz, że dla nich uzyskałeś najlepszy zakres - więc pokaż tylko jak mocowałeś. Oczywiście wiem, że muszę zmniejszyć odległoś - ale najpierw poczekam na propozycję innego umiejscowienia. Na razie z wzmacniaczem 3.14tera udało się już dobić do 454 kroków. Testuję już na prototypie, bo pełen obrót i tak nas nie interesuje. Joy wychyla się tylko w niewielkim wycinku (pewnie max 30 stopni), więc pełen obrót to było by jakieś 5400 kroków.
Ustawienia testuję na własnym programie - który pokazuje faktyczne dane z czujnika, oraz te zmapowane na oś - tutaj też mogę dokonywać kalibracji. Aplikacja "kontrolery usb", jest w tej kwestii bardzo uciążliwa.
I tyle. Jak macie propozycje innego ustawienia magnesów, to śmiało - choćby odręczne szkice

Aha. Na wykresie VKB Widać czarny: hallotron - prosto z czujnika, czerwony: potencjometr - z uśrednianiem arytmetycznym potęga 32. Na zdjęciu oś Y (potencjometr) ma krok 91 bo nie była kalibrowana w tym momencie.