Autor Wątek: ShopiKowy kontroler lotu śmigłowca - cyclic, rudder, collective.  (Przeczytany 22679 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: ShopiKowy kontroler lotu śmigłowca - cyclic, rudder, collective.
« Odpowiedź #30 dnia: Lipca 17, 2016, 18:17:45 »
shopiK - Widzę coraz bardziej brniesz w temat :D Mam nadzieję, że wkrótce wrzucisz kolejny update z prac na collective :) mógłbyś wrzucić kilka fotek z środka "skrzyneczki" tam gdzie drążek jest zamocowany ? Chciałbym zobaczyć jak przymocowałeś hallotrony i sam drążek. Poza tym zamierzam zabrać się w nadchodzącym tygodniu za joystick. Będę zamawiał Arduino Leonardo wraz z przewodem USB. Przyciski wykorzystam ze starego pada (typowa chińszczyzna z bazaru, więc zamiast gałek są 2 hat switche ^^). I mam właśnie kilka pytania - co będzie jeszcze potrzebne oprócz płytki stykowej i jakie kabelki do połączenia tego wszystkiego będę potrzebował ?
P.S Sorry za mój totalny brak wiedzy w tym temacie, ale dopiero pierwszy raz robię takie coś :P

DCS World: FC3, A10C Warthog, Ka-50 Black Shark, L-39 Albatros, MiG-21 Fishbed

« Odpowiedź #31 dnia: Lipca 17, 2016, 19:07:18 »
Totalny brak wiedzy :-) Każdy od czegoś zaczyna. Potrzebna będzie płytka uniwersalna, chyba, że porządnie będziesz trawił płytki. Bo dobrze do czegoś przylutować hallotrony.  Małe płytki z hallotronami przykręciłem do stosownych kształtowników, albo wprost do ścianek obudowy. Magnesy przykleiłem na placek z poxiliny do śrub stanowiących osie :-) Nie jest to piękne rozwiązanie, ale działa.
Czego będziesz potrzebował: Ja robię tak: patrzę... trzeba zrobić mocowanie... no i rozglądam się po chałupie co ma w miarę odpowiedni kształt, albo łatwo daje się kształtować i ... do roboty. Teraz trochę zmieni się koncepcja bo:

co do brnięcia w temat... Trochę się zatrzymałem ze względu na to:

Otrzymałem prezenty. Jak widać fotel i orczyk z mi-2, oraz kontroler lotu "proflight trainer". Ale nie za darmo. Fotel dla mnie. Ale na trainerze mam dokonać operacji inżynierii wstecznej. zobaczyć jak to jest zbudowane i spróbować odtworzyć, a przynajmniej wykorzystać i poprawić pewne rozwiązania. Okazuje się, że ten sprzęt za 1000 dolarów wykonany jest bardzo sprytnie, ale i prosto, z ogólnie dostępnych materiałów. toteż, tym się będę teraz zajmował - a o owocami pracy będę się dzielił.
No i co do samego colectivu. Ze względu na fakt, iż otrzymałem fotel. Mam zamiar zbudować z tego krzesło do latania - i również wbudowany bedzie colective. Ale już niekoniecznie z rur od kibla.
O postępach będę informował.
Darczyńca prosił również w miare możliwości o zintegrowanie kontrolera z orczykiem z mi-2 :-) Bo faktycznie oryginalne rozwiązanie jest beznadziejne.

« Ostatnia zmiana: Kwietnia 09, 2017, 12:23:12 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #32 dnia: Lipca 17, 2016, 20:29:53 »
Mega fajnie to wyszło. Widać, że masz talent do majsterkowania :).
« Ostatnia zmiana: Lipca 18, 2016, 12:03:13 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #34 dnia: Lipca 25, 2016, 23:59:40 »
Nie za nisko w tej wersji?

PS. Gratuluję pomysłowości, umiejętności i warsztatu, rodem z podręcznika młodego dżihadysty. :)

« Odpowiedź #35 dnia: Lipca 26, 2016, 01:49:20 »
Nie. Konsultowane było z gościem co latał. Nawet jeszcze za duży skok w górę jest. W pozycji opuszczonej rękojeść ma być niemal na wysokości puszczonej swobodnie ręki.

« Odpowiedź #36 dnia: Sierpnia 07, 2016, 18:13:49 »
A swoją drogą - idzie nowe :-)

« Odpowiedź #37 dnia: Sierpnia 08, 2016, 07:49:30 »
Ładnie to wygląda, gratulacje.

krystian_j

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: Sierpnia 28, 2016, 20:14:49 »
Brawo Ty !!!  zazdroszczę fotela z Mi-2  :)  Jakieś nowe fotki z postepu prac?

« Odpowiedź #40 dnia: Sierpnia 29, 2016, 08:59:17 »
Na razie przerwa zw. z przeprowadzką. Do ukończenia pozostaje:
1. Znaleźć sposób na mocowanie sprężyn w drągu.
2. Zbudować grip oraz końcówkę colectivu
3. Uporządkować elektronikę.

« Odpowiedź #41 dnia: Września 09, 2016, 15:01:18 »
Udało mi się narysować projekt do druku 3d. Wydruk jako prototyp wyszedł bardzo przyzwoicie. Na upartego można by zostawić bez obróbki, ale wygładzę to i pomaluje. Ergonomia całkiem niezła.
Jak na pierwszy raz z projektowaniem dla druku - jestem zadowolony :-)

« Odpowiedź #42 dnia: Września 10, 2016, 08:10:51 »
Moim zdaniem wyszło super! A po przeszlifowaniu powierzchni i malowaniu na pewno będzie jeszcze lepiej. Gratulacje. 

« Odpowiedź #43 dnia: Września 10, 2016, 08:54:47 »
Elegancka dźwignia :)

Ciekaw jestem - ile wyniósł cię koszt za samo wydrukowanie gripa? (O ile możesz powiedzieć.)

« Odpowiedź #44 dnia: Września 10, 2016, 19:21:49 »
Koszt wydruku całego zestawu (pierwsze zdjęcie) to wraz z przesyłką 170. czy dużo, czy mało nie wiem. Zainwestowałem w tą technologię z ciekawości. Możliwość przeniesienia wizji z głowy, przez komputer zamiast rzeźbienia z "niewiadomo czego" - wydaje mi się genialna. Natomiast - ewidentnie jest to technologia do prototypowania. Czyli na raz. Potem odlewy itp. Tego gripa najprawdopodobniej poddam obróbce i jak ktoś sobie zażyczy wykonam już jako odlew z żywicy.