Autor Wątek: ShopiKowy kontroler lotu śmigłowca - cyclic, rudder, collective.  (Przeczytany 22718 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: ShopiKowy kontroler lotu śmigłowca - cyclic, rudder, collective.
« Odpowiedź #60 dnia: Listopada 05, 2016, 11:20:31 »
Prace posuwają się powolutku do przodu. Walczę w bólach z elektroniką, w czym wspiera mnie duchowo i merytorycznie 3.14ter. Napisałem sobie oprogramowanie diagnostyczne. Udało się też zaprojektować wreszcie sensowne haty. Jeden analogowy pasuje w otwór fi 25mm - i mozna uznać, że jest "ready to use". Hat cyfrowy też, "puszkę" ma nieco większą. Za to daje fajny wyczuwalny klik. Jeszcze drobne poprawki i będzie na gotowo.
Testuję też technologię pokrywania wydruku zywicą epoksydową. Pożądana sztywność została osiągnięta, natomiast obróbka jest wysoce upierdliwa. Kolejny wyfruk najpierw oszlifuję, później pokryję żywicą i już tylko kosmetyczne szlifowanie (ew. polerka).

« Odpowiedź #61 dnia: Grudnia 15, 2016, 00:57:38 »
Obmacawszy thrustmastera warthoga zdecydowałem się dorysować podpórkę i dodatkowy spust - pinky. Przy okazji wyfruki testowe (jeden potraktowany żywicą epoksydową).

« Odpowiedź #62 dnia: Grudnia 15, 2016, 11:30:35 »
Dobre posunięcie z tą platformą pod spód dłoni, czasem się to przydaje dla chwili odpoczynku. Pomysł z dodatkowym switchem też trafiony. Ale jak patrzę na te rysunki to ten grip razem z dwoma spustami wydaje mi się trochę "ciasny". Język triggera jest dosyć długi, ten dolny też, widać że jest pomiędzy nimi bardzo mała przerwa. Wydaje mi się że może być ciężko wsadzić pod nie dłoń, nie naciskając ich przy okazji. W gripie joya Defender Cobra M5 był taki patent na że ten dolny język można było odchylać w dół w razie gdy nie było konieczności korzystania z niego. Domyślam się że w podobny sposób chcesz to u siebie rozwiązać :)

« Odpowiedź #63 dnia: Grudnia 15, 2016, 13:19:46 »
Możesz mieć rację. Co prawda dolny jest przesunięty w lewo i nie leży w osi, ale perspektywa zdjęcia potęguje wrażenie ciasnoty. Długość dolnego jest jak w warthogu. Ale faktycznie górny jest na dwa palce (w warthogu na jeden) i może być ciasno). Już się drukuje, więc wyjdzie w praniu. W razie czego będą poprawki. Dzieki za uwagę :-)

« Odpowiedź #64 dnia: Stycznia 27, 2017, 14:12:51 »
Żeby nie było, że nic się nie dzieje. Trwa opracowywanie technologii odlewania komponentów z żywicy. Bo tak, docelowo chciałbym wykonać moje gripy. Żywica epoksyd z prawdziwym pyłem aluminiowym. W dotyku jak metal :-)

Tu pierwsze próby, względny sukces.

« Odpowiedź #65 dnia: Lutego 09, 2017, 18:31:53 »
Korzystając z wolnego popołudnia pobawiłem się nieco spawarką - trochę straszne urządzenie. Pięknie nie jest, ale trzymie mocno - bo bigger is better :-)

« Odpowiedź #66 dnia: Lutego 09, 2017, 18:48:21 »
Spawarka dobra sprawa, ale jeszcze lepszy migomat. Jednak tak jak przy wszystkim, jest potrzebne tycio wprawy.
Latamy dzisiaj?

Oficer polityczny Padi-Van. (Prostak-1)

« Odpowiedź #67 dnia: Lutego 09, 2017, 22:00:27 »
Do moich pomysłów to (już teraz wiem) TIG by się przydał... A wprawa... najpierw trzeba było pokonać strach :-)

« Odpowiedź #68 dnia: Lutego 11, 2017, 14:29:32 »
Witam

shopik, super wykonany  ten   joy,  a  to jest  z żywicy epoksydowej ?   

« Odpowiedź #69 dnia: Lutego 11, 2017, 16:20:49 »
Jeśli chodzi o te czarne powyżej - to ten po lewej jest to wydruk prosto z drukarki (widoczne warstwy), ten po prawej zaś to wydruk pomalowany żywicą epoksydową. W obu jednak wypadkach konieczna jest obróbka no i niestety obydwie wersje mają zbyt małą sztywność. Dlatego całe urządzenie będzie musiało być odlane z żywicy. W tym celu próby "odlewnicze. Będę odlewał z żywicy z pyłem aluminiowym. Daje to fajne efekty - nawet czuć w dotyku metal. Dalej gotową formę będzie można użyć przynajmniej kilka razy. A póki co zaszpachlowałem kolejne wydruki i doprowadzam powoli do idealnej gładkości :-)

« Odpowiedź #70 dnia: Lutego 11, 2017, 18:41:01 »
Nie ja tego nie dam rady zrobić  i szukałem w necie,znalazłem gotowe  tylko że drogo to wychodzi .

http://il2forum.pl/index.php/topic,18072.0.html

« Odpowiedź #71 dnia: Lutego 11, 2017, 19:51:29 »
Toć dlatego robię sam, bo drogo wychodzi :-) Mam w domu np. grip otto - zdjęcie poniżej i myślałem żeby skopiować, ale my do symulacji potrzebujemy znacznie więcej przycisków i hatów (np. żeby się rozglądać czy co - realny pilot tego nie potrzebuje). Mam też warthoga - tu z kolei jest taki problem, że niby też można skopiować, ale i tak nie dostanie się u nas odpowiednich przycisków czy hatów (w rozsądnej cenie). I tak trzeba by było w modelu rzeźbić. Więc postanowiłem samodzielnie zaprojektować - a co mi tam :-)

« Odpowiedź #72 dnia: Lutego 11, 2017, 19:57:56 »
ShopiK,
Ale oczywiście masz w planie krótką serię produkcyjną na potrzeby The Forum  ;D .

« Odpowiedź #73 dnia: Lutego 11, 2017, 20:07:58 »
Jak model będzie gotowy, forma zrobiona, to oczywiście że będzie można podziałać. Czekamy jeszcze na elektronikę 3.14tera :-)

« Odpowiedź #74 dnia: Lutego 16, 2017, 00:53:44 »
W międzyczasie projektuję mocowanie z blokowaniem dźwigni skoku. W niektórych śmigłowcach trzeba wcisnąć rączkę, żeby poruszyć dźwignią. Tutaj dzięki blokadzie jak hamulec bębnowy wyszedł mi przypadkowo opór dźwigni. Zobaczymy jak w praniu wyjdzie.