Autor Wątek: [WIP]Zestaw joystick, orczyk, przepustnica  (Przeczytany 21034 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: [WIP]Zestaw joystick, orczyk, przepustnica
« Odpowiedź #30 dnia: Lipca 03, 2016, 09:15:52 »
Mały update:

Rura, większość śrub nakrętek zakupiona, dzisiaj wyprawa na dłuższe zakupy i kombinacja jak kobietę zaciągnąć do Leroy'a :P to resztę śrub i nakrętek :) może skuszę ją propozycją zakupienia drugiego wiatraka do domu :)

Część dystansów będzie z sklejki 3mm jak, że maja tylko oddzielać mocowania bez wzmacniania ich.

Podstawa zrobiona z 'pokancerowanego' MDFu - taki kawałek drogą negocjacji udało się całkiem free załatwić od szefa :)

Pozostaje kwestia czy bawić się w segery (rura ma ściankę tylko 1mm :/ ) czy zrobić pierścienie blokujące własnej konstrukcji?

« Odpowiedź #31 dnia: Lipca 03, 2016, 17:52:20 »

https://www.youtube.com/watch?v=EVRrrMv46vg

już wiem, że mdf na część elementów się nie nada :| za miękki i wygina się przy większych obciążeniach, otwory i śruby na pałąki krótsze do których przymocowane są obejmy łożysk powinny być 8mm tak jak na poprzecznych pałąkach - czyli frezujemy jeszcze raz lub rozwiercamy obecne otwory na 8mm. Prowadnica środkowa także wymagać będzie przeróbki.

Teraz zagwozdka - jakiego materiału użyć? Najlepsze byłoby aluminium jednak ze względu na cenę póki co nie mogę sobie pozwolić na zakup odpowiednich formatek - zastanawiam się nad hpl'em ale to tez koszt nie mały.

Ktoś z kolegów wie z jakiego materiału można by było użyć zamiast mdf'u?
« Ostatnia zmiana: Lipca 03, 2016, 19:52:05 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #32 dnia: Lipca 03, 2016, 18:52:15 »
Stal :). Niezawodny i tani materiał.

« Odpowiedź #33 dnia: Lipca 03, 2016, 19:49:36 »
Eeeee stal tak ale ja na tym ploterze co mam w robocie to stali nie ruszę ze względu na sztywność maszyny :P Chyba, że znajdę w 'markiecie' budowlanym odpowiednie kształtki gotowe, które będę mógł wpasować w konstrukcję obecną. Spróbuję jeszcze wzmocnić newralgiczne elementy wstawkami stalowymi lub aluminiowymi, tak aby się nie uginały.

« Odpowiedź #34 dnia: Lipca 03, 2016, 20:08:43 »
Materiału przykładowego jest sporo. Ale jeśli chodzi o współczynnik cena/sztywność-twardość to może: textolit, bakelit, płyty żywiczne ze zbrojeniem szklanym (samemu można wykonać, na dodatek dosyć tanio w warunkach piwnicznych).

« Odpowiedź #35 dnia: Lipca 03, 2016, 21:48:21 »
już wiem, że mdf na część elementów się nie nada :| ...

Na wstępie - nie wiem jakim cudem przeoczyłem Twój projekt - świetny pomysł, GRATULACJE!!!

Materiał: spróbuj sklejkę brzozową (z daleka od chińskiej topolowej bo to się potrafi samo rozpadać).
Najlepsza jest szalunkowa ale chyba jest tylko w grubościach 18 i 21 mm (można odkupić od robotników z budowy, bo całej płyty nie potrzebujesz), jest impregnowana jakąś żywicą fenolową i znacznie mocniejsza.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #36 dnia: Lipca 04, 2016, 10:31:48 »
Kompozyt bakelitowy - nie potrzebujesz żadnych nowych narzędzi do jego obróbki względem MDFu. Jest stabilny i wytrzymały.

Natomiast na dłuższą metę wszyscy dochodzimy do tego samego wniosku i rzeźbimy w stali i duraluminium.

« Odpowiedź #37 dnia: Lipca 04, 2016, 11:03:51 »
Gdyby tylko cena aluminium tak nie zabijała portfela :| Na ploterze frezującym w pracy spokojnie da radę je obrabiać (powoli ale zawsze) - przetestowane.

Mam jeszcze jakieś kawałki HPLu 8mm, dziś jak czas pozwoli to zobaczę, czy da radę coś z tego zdziałać - jak nie to szukać będę w Lublinie lub okolicach hurtowni która ma bakelity lub textolity ew podobne materiały za normalne pieniądze.

« Odpowiedź #38 dnia: Lipca 05, 2016, 09:55:22 »
Koledzy może podzielą się gdzie (jeżeli w ogóle) kupują aluminium lub zlecają wyfrezowanie gotowych elementów?

« Odpowiedź #39 dnia: Lipca 05, 2016, 11:18:27 »
W sklepie metale.pl powinieneś dostać wszystko czego potrzebujesz:

http://sklep-metale.pl/aluminium

« Odpowiedź #40 dnia: Lipca 05, 2016, 11:20:05 »
Mam dwa sklepy, obydwa w Warszawie, w jednym nabywam profile i drugim aluminium w sztabach walcach, blachach. Tu są namiary  http://www.kafra.eu/kontakt/  .
Latamy dzisiaj?

Oficer polityczny Padi-Van. (Prostak-1)

« Odpowiedź #41 dnia: Lipca 05, 2016, 18:20:52 »
Golas, uważaj z tym alu. Sun pisał o duralu i to jest ok.
W niektórym aluminium paznokciem szlaczki robiłem. Jeśli chodzi o kształtki do układu centrującego, to tylko stal. Blachę 2 mm w kawałkach u pierwszego majstra nabędziesz (ze ścinków za friko). Ręcznie obrobisz.
PS.:  Co do zaopatrywania się w materiały, to polecam złomowiska (na serio). Za kawałek metrowy rurki aluminionwej 2 cale dałem 3 złocisze. Blachy ile wlezie a i tworzywa sztuczne się znajdą.

« Odpowiedź #42 dnia: Lipca 05, 2016, 21:00:15 »
Póki co kasy i tak nie będę miał na zakup formatek alu, najlepszy byłby pewnie 7022 tzw. CERTAL - jego twardość 140-165 HB ale cena kosmiczna xD także zostały by pewnie PA6 i PA7 (a to właśnie nie stopy duraluminium?), grubość 10mm myślę nie mniej.

Mam niedaleko na mełgiewskiej złomrex - trzeba się będzie przejść do chłopaków :)

Póki co mam jeszcze resztkę z odrzutów HPLu - zobaczymy jak to cudo się zachowa - nie wyjdzie będziem kombinować dalej :) czas mnie nie goni z siekierą :P (może poza kobietą bo pokój mały cały zawalony częściami, narzędziami, kablami, śrubami i pewnie czymś jeszcze :)

« Odpowiedź #43 dnia: Lipca 06, 2016, 10:49:14 »
Spokojnie bierz stop PA6 - wykonałem z tego sporo elementów, a że jest najbardziej popularne to i cena przystępna.

« Odpowiedź #44 dnia: Lipca 20, 2016, 12:22:47 »
Brak czasu na ruszenie dalej no i mamy przestój - a dawałem sobie miesiąc max na złożenie :P a miesiąc minął prawie i wciąż w powijakach wszystko :)
No ale z braku czasu i środków na alu wyszukałem jeszcze w firmie 'odpady' innego materiału - 18mm mdf - zobaczymy czy połączenie takie dwóch obejm + hpl 8mm da radę usztywnić odpowiednio konstrukcję  - jeżeli nie czeka mnie wizyta na wsi i szperanie w gratach/warsztacie w poszukiwaniu blachy 3-4mm od dwukółki :p aby dociąć odpowiednio i nawiercić ją - jeżeli to nie usztywni konstrukcji całość założeń konstrukcyjnych będzie czekać na lepsze czasy i pozostanie zmiana koncepcji.

Gdybym wiedział wcześniej, że łożyska samonastawne nie są aż tak drogie to zakupiłbym UCP 204 lub coś z rodziny UC* 204 na pedały :P i do tego blacha 4mm lub profil i by problemu ze sztywnością pewnie nie było.
« Ostatnia zmiana: Lipca 20, 2016, 12:26:44 wysłana przez KosiMazaki »