Autor Wątek: [WIP]Zestaw joystick, orczyk, przepustnica  (Przeczytany 21006 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: [WIP]Zestaw joystick, orczyk, przepustnica
« Odpowiedź #60 dnia: Lipca 06, 2018, 11:33:20 »
Hej,

cóż brak czasu potem środków następnie przeprowadzka do Warszawy i brak dostępu do parku maszynowego - ale jestem w trakcie projektowania nowej wersji już na profilach aluminiowych kształtkach oraz elementach frezowanych z aluminium - twarde i nie tak znów drogie.

Jak czas pozwoli przedstawię wersję rozwojową bo poprzednia działać działała ale MDF nawet utwardzany i wzmacniany HPLem nie zniósł próby czasu niestety :)
« Ostatnia zmiana: Lipca 06, 2018, 18:25:13 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #61 dnia: Czerwca 08, 2020, 20:36:03 »
Troszkę mnie tutaj nie było ale korzystając z doposażenia elektrotechnicznego i czasu ruszam od nowa z próbą wykonania nowego setu.

Na pierwszy ogień poszła głównie elektronika oraz wstępne szkice. Przesiadka na płytkę dev STM32F103C8 zamiast wysłużonej atmegi jest uważam na plus - całość na zasilanie 3.3V pozwala użyć nowych podzespołów oraz stale wykorzystać starsze układy (zasilane 3.3 - 5V). Kolejna rzecz - jak najmniej elementów THT :P SMD jednak pod względem wygody oraz zajmowanego miejsca bije na głowę wszystko - to co kiedyś upychało się na kilku/nastu centymetrach teraz spokojnie można władować na mniej niż połowę powierzchni i dokładniej zaprojektować płytkę/montaże pod elementy.

Dość tanio udało się nabyć między innymi:

ALPS SKQU 4 direction Joystick w/ Switch -  czterokierunkowy microswitch wraz z opcją normalnego kliku - w zupełności wystarczy do POV switcha z klikiem (co już daje 5 z 8 pinów 74HC165).

KMZ60 + MCP3202 - czujnik magneto rezystywny z wbudowanym wzmacniaczem oraz 12 bitowy konwerter A/D - efekt daje przyjemny porównując z rezystorami 10bitowymi :).

MLX90393 - 16 bitów i mierzenie pola w 3 płaszczyznach - ten układzik czeka grzecznie na płytki z USA do montażu.

MPU-6050 - 3 osiowy akcelerometr z żyroskopem - co prawda nie do sterowania samym latadłem ale jako alternatywa do freetracka, kamerki i diód na głowie - korci mnie użycie ESP32 i zrobienie wersji wifi z ładowaniem aku lipo.

Zalegają jeszcze TLE5011 do których kolejne wersje płytek montażowych też płyną/lecą pędzą - tutaj znów 16 bitów rozdzielczości.

Poniżej kilka zdjęć po zlutowaniu KMZ60+MCP3202 oraz ALPSów. Same przełączniki udało umieścić się na płytce raptem 2x2cm z otworami montażowymi :)

« Ostatnia zmiana: Czerwca 08, 2020, 20:53:55 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #62 dnia: Czerwca 09, 2020, 09:01:21 »
Gratulacje, ciekawy projekt powodzenia.

« Odpowiedź #63 dnia: Września 08, 2020, 19:18:49 »
Witam. Jako zamiennik Freetracka zrobiłem EDtracker ( https://www.youtube.com/watch?v=J2xCjdC4X0I ) działa znakomicie. Ważne, aby do budowy użyć modułu żyrokompasu z magnotometrem. W innym wypadku będzie pojawiał się drift.

« Odpowiedź #64 dnia: Września 11, 2020, 07:20:26 »
EDTRACKER czeka na części jeszcze ;), ale także mam zamiar zrobić najchętniej z opcją bez kabelków.
« Ostatnia zmiana: Września 11, 2020, 07:57:03 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #65 dnia: Września 15, 2020, 18:29:59 »
@Chriss1803 - mógłbyś pokazać jak to wygląda u Ciebie? Dostałem płytkę GY-19 czyli MPU9250 wraz z BMP280 i prawdę powiedziawszy nie bardzo podpięcie tego widzę... prócz VCC, GND, SDC, SCL, a reszta? :P  Pro Micro Arduino - tak btw.

Regulamin forum. Mazak.
« Ostatnia zmiana: Września 15, 2020, 19:50:31 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #66 dnia: Lutego 03, 2022, 14:25:06 »

Mozolnie powstaje collective :)
Będzie magnesik plus czujnik halla, potem już 'tylko' całkowicie customowa część z przyciskami enkoderami i hatami