Autor Wątek: Kokpit by BOCZEK  (Przeczytany 3795 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kokpit by BOCZEK
« dnia: Czerwca 30, 2016, 12:33:28 »
Czołem,

Droga jeszcze przede mną daleka do ukończenia tego ustrojstwa (i pewnie nigdy w 100% się to nie stanie :) ). Z leksza przywołany do tablicy, zrobiłem kilka zdjęć mojej zabawki. Mechanika własnej konstrukcji z elementami bądź całymi modułami oryginalnych sterownic z trzepaczek. Przepustnica z TS-11. Sterowanie mieszanką, skokiem, itp własnej konstrukcji. Collective brake z ...wprawne oko zauważy skąd :). W tym momencie podpięte wszystkie osie sztuk 9 (docelowo 12 sztuk) i kilka przycisków (docelowo przycisków około 80, rotary switch'e, przełączniki dwupozycyjne itp). Lewy pedestal waży około 30 kg - stabilność. Prawy w trakcie budowy (tylko ciiichuj bo małżonka jeszcze nie wie  :evil: - z tego powodu wywaliłem biurko i zrobiłem to micro cuś pod monitorem :) ). Wszystkie moduły zaprojektowane jako demontowalne. Kokpit ma się po złożeniu zmieścić do jednej komory szafy Komandora 120cm x 80cm x 170cm. Takie były warunki zajęcia 15 % dużego pokoju :568:
Prowadziłem kiedyś zapiski ze zdjęciami ale mi przepadły. Nie chciało mi się odtwarzać wszystkiego, więc postaram się dopisywać do tego co jest. Jednym słowem da się żyć ;)

« Ostatnia zmiana: Listopada 06, 2016, 20:29:50 wysłana przez KosiMazaki »

Odp: Kokpit by BOCZEK
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 30, 2016, 12:56:05 »
Kapitalne :-)

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 30, 2016, 14:46:36 »
Ja pitolę! Niezłe, aż żal ściska. Gratulacje.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 30, 2016, 16:29:36 »
Bardzo pomysłowe rozwiązanie, gratulacje.

« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 30, 2016, 17:04:35 »
No brawo. Zainteresowanie, pomysły, wiedza, dwie sprawne ręce, no i się da, no nie? Fajnie że się w końcu pochwaliłeś. No i liczę na kontynuację wątku  :).

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 30, 2016, 19:17:59 »
Mistrzostwo. Straszył, straszył i pokazał :D. Wpędzasz mnie w kompleksy :P.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 01, 2016, 10:36:55 »
Podziękował :)

Mam nadzieję, ze będzie co wklejać do tego wątku. Teraz czekam na Arduino od chinola. Jak rozgryzę o co kaman, opiszę krok po kroku instrukcję. Mechanika ważna rzecz ale bez elektroniki jest nic nie warta.

« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 01, 2016, 11:59:35 »
Boczek jeżeli będziesz korzystał z mmjoy2 to 'coś tam' już wiem :)

BTW ja chcę taki drążek xD

« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 01, 2016, 12:10:51 »
Dzięki :) Bankowo się odezwę w temacie.

« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 06, 2016, 19:05:29 »
Czołem,

Wklejam tutaj aby nie generować niepotrzebnie dodatkowego wątku.

Otóż, niebawem pozbywam się gripa orygianalnego do UH-1 (także inne maszyny) wersja bez podpórki pod nadgarstek. Grzybek dorobiony (posiadam oryginał, nieco sponiewierany).
Pytanie brzmi, czy ktoś jest w posiadaniu skanera 3D? Warto by zeskanować to ustrojstwo bo rzadki to okaz. Wypożyczę go i prześlę na wskazany adres celem zcyfryzowania.

« Ostatnia zmiana: Listopada 06, 2016, 20:27:23 wysłana przez KosiMazaki »

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #10 dnia: Listopada 06, 2016, 21:22:24 »
Pytanie trochę przyziemne przy tak odlotowym kokpicie: Boczek na czym siedzisz przy zabawie?
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #11 dnia: Listopada 06, 2016, 21:39:23 »
No, tutaj nie ma szału. Zrobiłem (robię nadal) fotel od podstaw. Przed farbowaniem (jasna skóra). Stelaż w piwnicy jeszcze leży (od 3 lat :) ). Siedzisko w tym momencie położone na zwykłym krześle. Daje radę a jak trzeba to łatwo zdemontować. Cały wic polega na tym, żeby siedzisko było dosyć krótkie i kąt siedzenia duży - około 105*. Przy tych wartościach plecy mnie nie naparzają.

Offline HAV

• *
  • LAST CAT STANDING
« Odpowiedź #12 dnia: Listopada 06, 2016, 22:02:26 »
Jakbyś miał problem ze skanowaniem, warto pomyśleć o negatywie w silikonie i późniejszych odlewach z żywicy ;)

« Odpowiedź #13 dnia: Listopada 06, 2016, 22:30:45 »
Tak, wiem ale mi chodzi właśnie o wersję elektroniczną. Zawsze ktoś może sobie później wydrukować lub odtworzyć we własnym zakresie. Dla potomnych :).
« Ostatnia zmiana: Listopada 07, 2016, 07:46:59 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #14 dnia: Listopada 07, 2016, 18:11:00 »
Cały wic polega na tym, żeby siedzisko było dosyć krótkie i kąt siedzenia duży - około 105*. Przy tych wartościach plecy mnie nie naparzają.

No właśnie... z tym mam problem. Czy mógłbyś narysować linie i kąty (mniej więcej) siedziska... Z moim fotelem od Mi-2 mam własnie kłopot... Za długo nie mogę latać, bo plecy bolą i zastanawiam się, gdzie leży problem...
« Ostatnia zmiana: Listopada 07, 2016, 18:38:54 wysłana przez KosiMazaki »