Autor Wątek: Naprawa: Thrustmaster MFD  (Przeczytany 979 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Naprawa: Thrustmaster MFD
« dnia: Lipca 02, 2016, 15:20:30 »
Więc tak. Kupiłem używane panele MFD i jeden z nich ma problem, bo nie świeci. Zdarzały mu się momenty, samoistnego świecenia ( mogłem wtedy regulować jego intensywność), mrugania. No a teraz, mają okres nieświecenia ;). Obstawiam że coś nie łączy. Tylko co..
Może koledzy mieli podobny problem i nakierowaliby mnie na rozwiązanie tego problemu.
Gigabyte: P55-USB3, obecnie: i7 870 2.93 (3.72) poprzednio: i5 760 (3.49), RAM: 16GB, MSI 970. AV8R-01, Logitech G940, Thrustmaster Hotas X, Saitek Pro Flight Combat Rudder Pedals, FreeTrack

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Naprawa: Thrustmaster MFD
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 03, 2016, 11:31:19 »
Zanim je zaczniesz dalej demontować poszukaj na forum ED wątku w którym trzeba było w rejestrze zmienić opcje zasilania USB dla tych ramek, bo w nowszych Windowsach waśnie zamiast świecić to mrugały.

https://gist.github.com/Denney/59431bd29fd9350c38a4

I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 03, 2016, 13:38:29 »
Dzięki za zainteresowanie Mazak. Hehe.. no dalej to zdemontować się ich nie da, chociaż.. nie, odpuszczę sobie :D. Ale to raczej nie to o czym napisałeś, bo jeden panel działa mi bez problemu. Poza tym, tam mieli problemy pod Win 8-10 a ja siedzę na 7-ce.
Z nowych niusów: teraz nawet nie mrugną. Widzę ciemność. Ale wszystkie guziki działają :).
Gigabyte: P55-USB3, obecnie: i7 870 2.93 (3.72) poprzednio: i5 760 (3.49), RAM: 16GB, MSI 970. AV8R-01, Logitech G940, Thrustmaster Hotas X, Saitek Pro Flight Combat Rudder Pedals, FreeTrack

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 03, 2016, 19:48:27 »
Szkoda. Pewnie jakiś led jest przestrzelony i stąd taki objaw. Z drugiej strony gdyby to był problem Windowsa to pewnie by obie świrowały, a nie tylko jedna.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 17, 2016, 08:56:40 »
Sprawdzałeś wszystkie połączenia lutowane? Szczególnie w okolicach przycisków regulujących jasność świecenia? Szukaj wszystkich połączeń które na oko budzą podejrzenia, wyglądają na zimne luty, itp. To jest wszystko lutowane stopem bezołowiowym więc mogło dojść do pęknięcia połączeń. Jeżeli masz możliwość to przeprowadź inspekcję w dużym powiększeniu i szukaj pęknięć ścieżek, przy takim montażu i miniaturyzacji płytki to jest możliwe. To pcb cały czas ulega naprężeniom pod wpływem nacisku, więc najpierw wyeliminuj możliwość wystąpienia uszkodzeń mechanicznych. Trzeba jeszcze zobaczyć jak połączone są te diody LED, równolegle czy szeregowo? Jeżeli tym pierwszym sposobem to uszkodzenie którejś z nich będzie wpływać na pracę pozostałych, w drugim przypadku już tak. Jeżeli to nie problem to wstaw zdjęcia w wysokiej rozdzielczości, z tych które dałeś dotychczas trudno cokolwiek odczytać  ;)

« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 17, 2016, 14:20:07 »
Ok. Zrobiłem zdjęcia z większym zoomem :). Może na nich, da się zlokalizować miejsce, gdzie szukać problemu.
Przód:

Tył:

Jeśli chodzi o oświetlenie paneli, to jeśli dobrze myślę, muszą tu być trzy układy: Oświetlenie lewego LED-a, prawego LED-a i podświetlenie klawiszy. Nie świeci nic. Więc problem musi być.... gdzieś wcześniej?
Dodam jeszcze, że Ledy sprawdzałem jakimś "nędznym" miernikiem i wszystkie, pod klawiszami się żarzyły. A Lewy i prawy nawet świeciły.

« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 17, 2016, 16:11:54 »
Przyszedł mi do głowy jeszcze taki pomysł. Sprawdzenie metodą termiczną. Kupię jakiś sprej, ze sprężonym powietrzem i będę schładzał wybrane miejsca. Może tą metodą, znajdę punkt zaczepienia.
I tu pytanie. Czy każdy sprej ze sprężonym powietrzem się do tego nada? Chciał bym zrobić to pod napięciem a nie chcę zrobić zwarcia. :)

« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 17, 2016, 16:26:13 »
W ten sposób chyba będzie ciężko coś zdiagnozować, chociaż nie wiem, sam nigdy tej metody nie stosowałem.

Na tym zdjęciu poniżej widać układ elementów obok złączki która łączy ze sobą obydwie pcb:

Jeżeli z drugiej strony są zlokalizowane styki dla regulatora jasności podświetlania, to ten układ jest pewnie odpowiedzialny za zasilanie LED. Masz tam trzy tranzystory i kilka elementów biernych. Na początek tam bym szukał uszkodzenia, zakładając oczywiście że wszystkie połączenia są sprawne.