Autor Wątek: Active Sky 2016 / P3D i FSX  (Przeczytany 7815 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Active Sky 2016 / P3D i FSX
« Odpowiedź #15 dnia: Lipca 10, 2016, 14:57:23 »
Updejtowalem jednak do AS16 i musze przyznac ze roznica jest spora w generowaniu pogody. Chmurek nie kupowalem bo uzywam te z Texture Direct i niebo wyglada przepieknie.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Odważnyś ;) , ja zapodałem własnie demo więc przez tydzień obadam, czy dla mnie warto się przesiadać.

Edit.

Zainstalowałem demko, tutaj faktycznie na plus gra fakt, że nie ma takiego przecięcia widoczności jak są wzniesienia (z ASN), że widać błękitne, a potem sam szczyt, wszystko jest bardzo płynne pod tym względem przejścia.
Ogólnie pierwsze wrażenia ok.

Ps. natomiast ktoś (z chmurkami REX) spotkał tutaj chmury typu Cirrus? Zobaczcie, że nic nie widać.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #16 dnia: Lipca 11, 2016, 00:37:37 »
Cirrusy znalezione!

Overcast wygląda bardzo ładnie.

Co ciekawe te strzępy z Soft Clouds REX też występują (chociaż nie wyglądały tak dobrze jak na filmach z dodatkiem chmur od HiFi), miałem tylko tak, że już chmury nie było, ale jeszcze jakby sypało.

www.yoyosims.pl

Offline rafgath

• *
  • Lok'tar Ogar
« Odpowiedź #17 dnia: Lipca 11, 2016, 01:16:20 »
Ponizej link do filmiku pokazujacego roznice pomiedzy AS2016 I ASN

https://youtu.be/29cAms-Kjlk
System: Intel Core I-7 7700K CPU @ 4.8GHz, Corsair H100i v2, EVGA Z270 FTW-K, Kingston HyperX Fury Black 16GB PC 21300, EVGA GeForce GTX 1080 FTW GAMING ACX 3.0 , Windows 10 64 bit

Prepar 3D v4 / X-Plane 11

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #18 dnia: Lipca 11, 2016, 08:28:49 »
Ponizej link do filmiku pokazujacego roznice pomiedzy AS2016 I ASN

https://youtu.be/29cAms-Kjlk

Myślałem, że będzie to wiele różnic, a nie tylko podejście  ;) . Natomiast fakt, to co pisałem wyżej Overcast jest faktycznie niezły. Wczoraj miałem tak, że zrobiłem sobie lot, górzysta część Kanada, o ile przy lotnisku było ok to jak się wbiłem wyżej to była jakaś masakra. Przez 40 min mleko nic więcej nie widziałem, doszedłem do 3700 m i wciąż tak było (nie wiem czy to raczej nie przegięcie), dopiero powyżej 4000 m zobaczyłem niebieskie niebo (ostatnia fotka wyżej) i zaczęło być ładnie. Nie wiem jednak czy teraz nie jest przegięcie w drugą stronę.

Było tak przez 40 min na 3,7km.

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #19 dnia: Lipca 15, 2016, 13:49:25 »

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims

www.yoyosims.pl

Offline Yossarian

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: Lipca 27, 2016, 09:50:13 »
Ja mam ASN i Prepar3D 2.5. Wstrzymuję się z zakupem Prepar3D v3.x, bo jak znam życie to jak to kupię, to wyjdzie v4 64 bitowy, który i tak trzeba będzie kupić bez opcji upgrade'u.  :-[

Dodatkowo z tego co widzę, na stronie http://www.hifisimtech.com/#pricingtable, AS2106 jest kompatybilny (poza FSX) tylko z Prepar3D w wersji v3.2+.
Dla posiadaczy Prepar3D v2.5 chyba AS2016 nie jest opcją na dzień dzisiejszy. Dla Prepar3D v2.5 rekomendują ASN.

Falcon 4 BMS, DCS, FSX, VR: Pimax8KX, TrackIR3 Pro+vector, Thrustmaster Hotas Warthog, Slaw Rudder, Windows 10 64b, 32GB RAM, AMD Ryzen 5 5600X , RTX3090

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #22 dnia: Lipca 27, 2016, 16:18:01 »
Tak, nowy AS2016 tylko pod P3Dv3 + FSX ew., ale dla FSX to akurat różnic wielkich nie ma vs ASN, więc jak radzę nim sie tylko interesować jak latamy w Prepara v3.

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #23 dnia: Lutego 17, 2017, 13:05:11 »
Jest kolejny update AS2016.

Natomiast zauważyłem (P3D), że coś z czasem się zadziało z przejrzystością powietrza na niższych pułapach.
Jakoś za dużo mgły i tak naprawdę na poziomie ziemi nie widać nawet dobrze koloru nieba,dopiero coś powyżej 5k m.

Tu przykład o co mi chodzi:

Ziemia.

3000 m:

6000 m:

Jak się odhaczy Volumeric Fog pod P3D, jest ok, ale wiadomo - to bardzo fajna opcja w stylu "must to have".

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #24 dnia: Lutego 18, 2017, 00:48:40 »
YOYek mialem ten sam problem.Nawet na 30k ft mialem mgle i dziwilem sie czemu taki nie naturalny kolor.
Przyczyna prosta.
W As16 opcje--->visibility options ---->maximum upper visibility i ustaw na 190.
Bedziesz  widzial blue skies z 1500ft juz.
Nie wylaczaj volumetric Fog.
Testowane z najnowszym upd do As16.
Jeśli raz posmakowałeś latania, będziesz już zawsze chodził z oczami utkwionymi w niebo; bo tam byłeś i zawsze będziesz chciał tam wrócić.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #25 dnia: Lutego 18, 2017, 08:14:48 »
YOYek mialem ten sam problem.Nawet na 30k ft mialem mgle i dziwilem sie czemu taki nie naturalny kolor.
Przyczyna prosta.
W As16 opcje--->visibility options ---->maximum upper visibility i ustaw na 190.
Bedziesz  widzial blue skies z 1500ft juz.
Nie wylaczaj volumetric Fog.
Testowane z najnowszym upd do As16.

Temat rozwiązany wczoraj, ale nie pisałem tutaj. Na Forum HiFi polecili mi dać właśnie Upper visibility na 200 (właśnie poniżej 199 pojawia się już mgiełka, czym niżej to jest jej więcej).
Faktycznie to działa, z ziemi widać już niebieskie niebo:

Natomiast idalną opcją byłby owy pasek z natężeniem tego efektu, bo akurat przejrzystość powietrza z tą mgiełką czasem wygląda bardzo realistycznie.

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #26 dnia: Listopada 04, 2017, 23:09:44 »
Ciekawostka,
poszedł jakiś Update 10 dziś u mnie (3-4 November). Active Sky przestał działać (a przy okazji G-Sync) w P3Dv4.
Coś naknocone jest w tej łatce.

Dodam.To zdaje się jednak nie wina W10, a Avasta, który dodał sobie w tym samym czasie AS do listy ingerujących programów. Dodanie go do wyjątku pomogło i na nowo działa.

www.yoyosims.pl