Autor Wątek: Gdy odpinam urządzenie USB ikony na pulpicie przenoszą się do lewej krawędzi.  (Przeczytany 774 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Śmiałem się jak temat do tego wątku wymyślałem. Tak absurdalnego przypadku jeszcze z kompem nie miałem.
Od kilku tygodni zastanawiałem się dlaczego codziennie mam rozpieprzone ikony na pulpicie. Co je poukładam to na drugi dzień znowu wszystkie zgrupowane jakby włączony był "auto arange icons". Dzisiaj, przypadkiem, zobaczyłem że dzieje się to gdy odpinam urządzenie USB! Windows wydaje kultowy dźwięk dyń, dyń, dyń i ikony lecą do lewej krawędzi.
Poniżej jest filmik (GIF) na którym odpinam kierownicę. Z innymi urządzeniami jest to samo, nawet z odbiornikiem Unify od Logitecha. Wybaczcie że filmik nakręcony w pionie, ale tylko tak mogłem złapać kompa i monitor w kadrze.
http://imgur.com/tWiWmz6
Lepsza jakość na YT https://youtu.be/VHL1txH3fyI?t=5s

Jakieś sugestie jak to cholerstwo naprawić?

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
A spróbuj odhaczyć klikając prawym klawiszem myszki aby wyrównał ikony do siatki. Jeżeli to Cię pocieszy to nie tylko Ty się spotkałeś z tym problemem. Niektórzy tak mają z HDMI ale wtedy możliwe, że rozdzielczości się zmieniają. Inna opcja obejścia tego to spróbuj przed wyciągnięciem kabla bezpiecznie usunąć urządzenie klikając w prawym rogu na ikonkę :).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

A spróbuj odhaczyć klikając prawym klawiszem myszki aby wyrównał ikony do siatki.
Mam to włączone.
Jeżeli to Cię pocieszy to nie tylko Ty się spotkałeś z tym problemem.
Taką miałem nadzieję :). Nie ma nic gorszego niż bycie jedynym ze swoim problemem. Ciężko wtedy znaleźć rozwiązanie na google'u. Niestety, w tym przypadku nic nie wskórałem.

Na razie radze sobie w ten sposób, że zapisałem ustawienie ikon i po każdym ich resecie klikam .bat by przywrócić je na miejsce. Można z tym żyć, ale to mój jedyny problem z W10 i chciałbym go naprawić.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
Szukaj, szukaj, milion ludzi miało podobne problemy. Owszem, większość sobie poradziła odklikująć opcję auto arrange, inni odczyniali voodoo typu uruchamianie System File Checker'a (bo jakieś pliki zepsute), albo tworząc nowe konto z prawami admina... Aha - szukaj pod kątem Win 10, też już jest sporo, dobrze, że napisałeś teraz czego używasz.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Zrobiłem mały research i faktycznie jest tego od cholery w necie. Wcześniej szukałem pod kątem USB, bo wydawało mi się że właśnie odpinanie urządzenia powoduje ten problem. Wystarczy jednak odświeżyć ekran F5 na pulpicie i ikony przesuwają się. Możliwe że przy odpinaniu USB Windows sam odświeża ekran. Wyłączenie 'Align icons to grid' też nie pomaga.

edit: W trakcie pisania tego posta znalazłem chyba rozwiązanie na answers.microsoft.com. Trzeba wyłączyć 'Align icons to grid', przesunąć jedną ikonkę (nawet o kilka pikseli) i koniec. Można odświeżać, wyciągać USB, czego dusza zapragnie :). Można nawet ponownie włączyć 'Align icons to grid'. Głupie, ale działa! Zobaczymy jak długo...