Autor Wątek: Wheel stand pro V2 dla symulatorów lotu  (Przeczytany 10701 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Wheel stand pro V2 dla symulatorów lotu
« dnia: Sierpnia 22, 2016, 21:51:25 »
Nieco za namową Some1 i chęcią posiadania drąga między nogami, tak jak w większości samolotów i śmigłowców wszedłem dziś w posiadanie Wheel stand pro dla Thrustmaster Warthog. Zamierzam go wykorzystać jedynie pod joystick (wówczas wymaga moda nazwanego przez autorów Small plate i dostępnego także u nich na zamówienie, obecnie mailowe, ale kto wie). Tutaj nieco o tym w temacie z Warthogiem: http://il2forum.pl/index.php/topic,12341.585.html na the Forum.

Z duchem czasu, więc wrzucam w sieć pierwsze filmiki głosowe ;>.

Unboxing:
https://www.youtube.com/watch?v=xeDm3ybIlyA

Pierwsze wrażenia:
https://www.youtube.com/watch?v=oabQMXXV_JI

Przyjemne zaskoczenie i naprawdę uniwersalne możliwości. Całość zajmuje dokładnie tyle miejsca ile powinno, a co także ważne nic się nie będzie widzę przesuwać.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Odp: Wheel stand pro V2 dla symulatorów lotu
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 23, 2016, 07:21:26 »
Aktualnie w fazie testów jest moduł RGS pod Warthoga , który będzie pozwalał  np. na boczne zamocowanie przepustnicy. Podobno ma być niedługo dostępny w sprzedaży.

Tutaj wersja ze skrzynią biegów.
https://www.youtube.com/watch?v=O7XrNlE2Z7o

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 23, 2016, 09:06:14 »
Zgadza się, będzie też podstawka pod przepustnicę do Warthoga. Będzie to osobny moduł, który mocuje się do tego głównego korpusu z boku jak te RGS. Też ciekawe rozwiązanie, bo można będzie sobie np. to postawić dokładnie na wysokości np. poręczy z krzesła, a nie, że przepustnica stoi na biurku.

www.yoyosims.pl

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 23, 2016, 21:58:31 »
Aktualnie w fazie testów.....

Kombinowałem dziś cały wieczór jak to sobie wszystko poustawiać. Kwestia jest taka, że na przedłużce sam joystick ma oczywiście większe wychylenia i tym samym potrzebuje więcej miejsca. Kombinowałem nawet z pomysłem wycięcia części blatu by można tym operować na wszystkie strony a zarazem być blisko monitora. Natomiast po długiej burzy mózgu w głowie, wydaje mi się, że jednak najlepszym rozwiązaniem będzie jeszcze to rozszerzenie pod przepustnicę Warthoga i nie kombinowanie z wycinaniem czegokolwiek. W ten sposób biurko zostawiam nietknięte, zrobię tylko większa półkę na monitor by móc go bliżej dosunąć pod nochala (czyli sposób Some1). Oby ta podstawka pod przepustnicę wyszła faktycznie niebawem, ale jako, że widziałem już jej zdjęcia to myślę, że faktycznie będzie to lada chwila (oby! :) ).

Tu już z zamontowanym joystickiem na tzw. small plate (dodatkowe zamówienie, nie ma tego w standardzie).

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 23, 2016, 23:24:10 »
Obejrzałem ten film z unboxingu kilka razy i powiem Ci że narobiłeś mi "smaka" tym statywem :) Nigdy nie brałem tego produktu pod uwagę a teraz widzę że naprawdę zgrabnie to wygląda. Z tą dodatkową podstawą pod przepustnicę może być już całkiem fajne stanowisko do latania. Trochę nie odpowiada mi estetyka i design tego ustrojstwa w stosunku do naszych zastosowań, ale chyba trzeba na to przymknąć oko. Tak czy inaczej, gratuluję zakupu i dzięki za fajny opis produktu.
Co do sposobu zbliżenia monitora to nie wiem czy jest sens "rzeźbić" z jakąś półką. Ja na Twoim miejscu kupił bym konkretny wysięgnik do LCD i problem z głowy. Na przykład taki jak ten:

http://allegro.pl/uchwyt-do-monitora-komputerowego-ramie-do-13-27-i6336066890.html

Dzięki niemu możesz przybliżyć monitor o jakieś 40cm a montując go blisko przedniej krawędzi biurka wysuniesz go jeszcze bliżej.

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 25, 2016, 09:40:04 »
Co do sposobu zbliżenia monitora to nie wiem czy jest sens "rzeźbić" z jakąś półką.....

Półeczka być musi ;), bo tam nie tylko trzymam monitor, ale koncepcja dobra, dlatego by po prostu było prościej przybliżać monitor pod latanie na takim mini kokpicie i szybciej wszystko sobie ustawiać wedle życzenia, to zamówiłem coś takiego na monitor: http://allegro.pl/show_item.php?item=6168145620&snapshot=MjAxNi0wOC0yNFQwNTozNjoxOFo7YnV5ZXI7MWMzMmU5ZDhiNzBkZGZkYjU5N2JmNWVkY2QyMDQ2ZTI3NzM1YjFkNDI5YTQ5NDI4ZDE5MzRiZDQ5YjM4ZDQ0MQ== Podpórka zatem pójdzie w ścianę, co jest na pewno mocniejszym rozwiązaniem, a pewnie za kiedyś tam skuszę się na monitor 4K więc musi być przyszłościowo na coś większego.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 25, 2016, 11:07:26 »
Dobrze zrobiłeś, wygląda to na pewne i wygodne rozwiązanie.

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 26, 2016, 07:49:35 »

Monitor już wisi i można go dosuwać na ramieniu, pierwsze przymiarki. Ogólnie to się zejdzie jeszcze dwa tygodnie zanim będzie finał, bo jeszcze ta przepustnica po lewej stronie musi być na wysokości ramienia, a nie gdzieś na stole, ale koncepcja "po nowemu" u mnie mniej więcej ma być taka jak na fotkach. Co ciekawe odkręciłem podstawę pod zestaw Warthog z tego Weel stand pro i zamocowałem ją na dole zamiast tej na pedały. Ta ma więcej otworów i po prostu dało radę wszystko tutaj przymocować. Dodatkowo skręciłem ją z tymi prowadnicami tak na wszelki wypadek, bo chcę mieć możliwość w razie czego wyjęcia w całości tego stelaża jakby mi raz na ruski rok przyszedł pomysł zagrania np. w Wiedźmina czy coś ;).

Tu przykład jak to ma wyglądać docelowo (ktoś już przerobił sobie stojak RGS) pod przepustnicę.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 27, 2016, 12:11:47 »
Coraz bardziej mi się to podoba. Do pełni szczęścia życzył bym sobie jeszcze jedną taką regulowaną platformę pod przepustnicę, tylko z prawej strony. Wtedy można było by mieć miejsce na mysz plus ewentualnie możliwość montażu drążka pod Falcona. Fajnym pomysłem mógł by być jeszcze dodatkowy statyw na panele MFD bądź klawiaturę, montowany przed tą kolumną centralną dla drąga. Dla mnie był by wtedy ten stand bardziej wszechstronny.

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 28, 2016, 18:51:28 »
Coraz bardziej mi się to podoba. Do pełni szczęścia życzył bym sobie jeszcze jedną taką regulowaną platformę pod przepustnicę, tylko z prawej strony. Wtedy można było by mieć miejsce na mysz plus ewentualnie możliwość montażu drążka pod Falcona. Fajnym pomysłem mógł by być jeszcze dodatkowy statyw na panele MFD bądź klawiaturę, montowany przed tą kolumną centralną dla drąga. Dla mnie był by wtedy ten stand bardziej wszechstronny.

Masz rację, właśnie kombinuję też jak to zrobić, bo jednak do sięgania po myszkę jest nieco za daleko (do stołu) z tym stelażem. Da radę, ale trzeba się już wychylić albo mieć długie graby ;>. Zastanawiam się nad dorobieniem czegoś u stolarza do biurka, na czym bym postawił myszkę po prawej stronie (ale wychodzi mi, że i tak by to musiało mieć nogę by utrzymać ciężar). Ew. faktycznie dać coś takiego jak ten RGS po prawej stronie (też może tak być) i tam postawić myszkę i podkładka na całą wielkość.. Stolarz pewnie wyjdzie taniej, ale z drugiej strony to rozwiązanie - myszka na RGS jest bardziej uniwersalne i łatwiej demontowalne. Trzeba będzie pomyśleć.

www.yoyosims.pl

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 28, 2016, 18:52:58 »
Dlatego dla mnie lepszym rozwiązaniem pozostanie jednak taboret ;). Mieści się przepustnica, druga przepustnica i trackball.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 28, 2016, 20:59:15 »
Tutaj jak finalnie zmontowałem stand optymalnie pode mnie. Platforma jest nieco bardziej do przodu (za to przy całkowitym wychyleniu noga sięga końcówki stelaża). Tą czarną tubą (ciężka!) też można zablokować platformę na orczyk, ale akurat chcę by zapierała się ona o ścianę dlatego sama platforma jest bardziej na środku (zresztą to ta pod joystick i przepustnicę przeniesiona na dół). Rozsunąłem też odległość pedałów do na maksa.

Mocowania. Nic się nie rusza.

www.yoyosims.pl

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 30, 2016, 12:33:06 »
Cześć.
Takie pytanie. Czy całość jest stabilna i się nie telepie. Wiadomo, że Warthog swoje waży.
Znalazłem też tutaj, cena chyba ok.
http://www.x-kom.pl/p/262655-stojak-do-kierownicy-wheel-stand-pro-hotas-warthog.html

« Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 30, 2016, 13:26:20 »
Wstrzymajcie się Panowie jeszcze z zakupem.
Producent w ciągu kilku najbliższych tygodni wprowadzi do oferty wersję podobną do tej ze zdjęcia (wczorajsza informacja z działu sprzedaży)

Chyba warto poczekać ...

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 30, 2016, 14:17:26 »
Dako. Podstawa sie nie zmieni. Dojdzie taka podporka jak RGS ktora zamawiasz osobno pod sama przepustnice. Tez czekam na to. Ba , pewnie nawet na dwie po chce na czyms trzymac myszke by nie dostac skretu kiszek ;). Tak wiec podastawy mozna brac, a z czasem dokupic sam RGS na przepustnice Warthoga. Do tego czasu pozostaje ew. Taboret Pro by Some1.

www.yoyosims.pl