Autor Wątek: Obsługa radaru i celownika  (Przeczytany 11240 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
Odp: Obsługa radaru i celownika
« Odpowiedź #15 dnia: Grudnia 13, 2016, 13:01:04 »
Czyli reasumując, jak się zachowuje antena radaru gdy lecąc poziomo ustawię ją np. na 20 st. w górę, a potem zaczynam się wznosić lub obniżać lot ?

« Odpowiedź #16 dnia: Kwietnia 22, 2020, 08:54:19 »
Kupiłem ten moduł w promocji i od jakiegoś czasu się go uczę. Mimo przeczytania instrukcji, przyznam że działanie radaru dla mnie to jakaś czarna magia. Robię sobie misję testową, IL76 lecący na tym samym pułapie 20nm przede mną i za Chiny nie mogę go zlokalizować. To znaczy na dobrą sprawę pojawia się wtedy jak celownik na HUD mam centralnie tam gdzie leci, tak jakby radar nie miał w ogóle żadnego zakresu wyszukiwania w poziomie (elewacja ustawiona domyślnie).

Dodatkowo, jak już cel pojawi się na radarze, to zalockować jest również bardzo ciężko. Najeżdżam markerem, wciskam lock i najczęściej pojawia się pionowa kreska, ale locka nie łapie. Muszę resetować i ponawiać próby do skutku.

Czy ktoś też ma takie problemy? Może coś popsuto w tym module? Czy ten radar był po prostu tak tragiczny w RL?

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #17 dnia: Kwietnia 22, 2020, 09:49:44 »
20nm to dużo jak na ten radar.
Poza tym mam wrażenie, że źle kompensuje pochylenie i trzeba się trochę pobawić kątem ustawienia anteny. Zwłaszcza, jeśli nie lecisz idealnie poziomo albo sztuczny horyzont zdryfował. Co niestety dzieje się często, bo ma on precyzję awaryjnego żyroskopu (odwieczny bug). 
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #18 dnia: Kwietnia 22, 2020, 10:19:30 »
Radar w F-5 nadaje się praktycznie tylko do walki na krótki dystans. Co prawda widać cele (najczęściej duże) w odległości ok. 20 nm, ale o lockowaniu zapomnij. Generalnie pomaga we względnym określeniu, gdzie jest cel. Jak jesteś nisko, a teren jest pofałdowany, to nie zobaczysz nic poza zakłóceniami.
Walka na krótki dystans to co innego, bo radar ma autolocka i jest bardzo przydatny. Tylko, że lockuje wszystko co znajdzie, swoich też :-).

« Odpowiedź #19 dnia: Kwietnia 22, 2020, 11:46:29 »
Ok, dzięki. Czyli wychodzi jednak na to, że w BVR więcej z tego radaru kłopotów (w sensie zdradzania swojej pozycji) niż pożytku. Pomijając oczywiście brak uzbrojenia do walki na takim dystansie - chodzi mi wyłącznie o lokalizowanie przeciwników.

Moje doświadczenia z wykorzystaniem tego radaru są na razie jak najbardziej negatywne. Nawet mając dane z AWACS czuję się jak dziecko we mgle. Raz coś się pojawi, raz nie. Ciężko w tym logiki szukać.

A co do 20nm jako za dużej odległości - pytanie po co w takim razie tryb 40nm... ;)

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #20 dnia: Kwietnia 22, 2020, 15:06:34 »
W realu pewnie jakąś większą formację samolotów można złapać. I tak lockować możesz od 20 nm.
W każdym razie radar w F-5 nie jest jakoś rewelacyjnie symulowany, w rzeczywistości był dużo bardziej "analogowy". W DCS kontakt jest albo go nie ma, normalnie jak w F-16.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #21 dnia: Kwietnia 27, 2020, 22:33:31 »
W realu pewnie jakąś większą formację samolotów można złapać. I tak lockować możesz od 20 nm.

Tak "pro forma" - zalockować można od 10 nm dopiero. Teraz doczytałem i stąd często te problemy wynikały. :P

Przy okazji, aktualnie F-5 ma buga z radarem: brak siatki na wyświetlaczu (problem podobno występuje od dłuższego czasu). Kwestię ten naprawia przy okazji ten mod:

https://www.digitalcombatsimulator.com/en/files/3306823/