Autor Wątek: Spad.next  (Przeczytany 3918 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Spad.next
« dnia: Września 23, 2016, 23:29:38 »
http://www.fsgs.com/wiki/quickstart

Jakoś nie załapałem tego, ale nie tak dawno wyszły darmowe (chociaż też jest wersja bogatsza i płatna) sterowniki do paneli Saiteka oparte na słynnym SPAD, który oferuje dużo więcej niż standardowe sterowniki Saiteka.
Ja, tych "starych" SPAD używam od wieków http://fstools.weebly.com/ i polecam bo są bardzo dobre, ale lepsze jest zawsze wrogiem dobrego ;>.
Ogólnie oblukałem, obejrzałem, poczytałem i jestem pod sporym wrażeniem tych nowych SPAD.neXt i możliwości nowych sterów.

Tutaj video: https://www.youtube.com/watch?v=xX-gjiBBAiI . Opcji jest pełno, łącznie z natężeniem podświetleń.

Jeszcze tego nowego Spada nie instalowałem ale raczej chylę się ku takiemu rozwiązaniu bo widzę sporo bajerów.
Jak ktoś ma FIP (Instrumental panel) to może nawet dokupić sobie nowe gaugesy do wyświetlania:

http://www.fipgauges.com/index.php (wziąłem jeden w ramach testów).
Podobne sprawy można też znaleźć na FSXTimes https://fsxtimes.wordpress.com/ .

Jedyny minus, że Saitek Pro Flight Instrumental Panels obecnie są same w sobie dość drogie, ja kupowałem za coś koło 400zł (inne kursy), dziś to przedział między 600-700zł sztuka.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Spad.next
« Odpowiedź #1 dnia: Września 24, 2016, 22:59:56 »
Parę screenów z menu. Opcji cała masa, aż głowa boli ;>. Są na szczęście profile online i łatwo je zaimportować. Ogólnie wyższa szkoła jazdy i trzeba mieć nieco pojęcie. Ustawiłem wszystko tak na 90% ale te 10% nie działa tak jak chcę. Nie wiem czy kwestia, że coś źle zrobiłem, czy, że jeszcze to jakiś bug. Niemniej programik możliwości ma w pytę.

Download: http://www.fsgs.com/forum/index.php .

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #2 dnia: Września 25, 2016, 22:31:26 »
Tutaj przykład FIPGauges wraz ze Spad.next z lekka zmodyfikowany prze zemnie (opisy) :

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #3 dnia: Września 27, 2016, 14:03:25 »
A tak z ciekawości. Czy alternatywne sterowniki zwiększają częstotliwość odświeżania ekranów?
Z tego co widziałem na YT, to ze względu na opóźnienie i niskie odświeżanie, system nie nadawał się na sztuczny horyzont.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #4 dnia: Września 27, 2016, 19:39:08 »
Tak, ale to tez akurat mozesz latwo zrobic recznie i bez Spad. Jak bede przy kompie podam jak.

Ok: zmień to: <Gauge Timeout=”20” RootFolder=”Relative” File=”Gauges\AirSpeed.xml”> (każdy gauge osobno).
Default masz 100 (poziom odświeżania monitorka). Dobry poziom daje już 50. Natomiast trzeba sprawdzić, bo czym bliżej 0 tym mogą ucierpieć klatki w FSX/P3D. Ja tego nie widzę, ponoć zresztą dopiero różnicę w FPS widać jak da się 10.
Plik jest tu Pliki programow (86)\DirectOutput\SaiFlightSimX.xml

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #5 dnia: Września 27, 2016, 20:40:20 »
Dziękuję za sprawdzenie. Nie posiadam tego Panelu, ale widzę, że da się zlikwidować (według mnie) jego największą wadę.
Jednak przyda się to innym. :)
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #6 dnia: Września 27, 2016, 23:09:43 »
Najważniejsza kwestia np. tego SPAD next, że można konfigurować dosłownie wszystko, nawet robić makra lub... przypisanie przycisków z paneli pod np. wirtualną klawiaturę, czyli np. nie ma problemu z wykorzystaniem paneli Saitek w IL-2 czy nawet DCS (oczywiście nie FiP i BiP).
Ja np. ustawiłem sobie tak, że pod Master Battery mam włączenie tylko panelu BIP, a dopiero przy awionice ON włącza się panel z autopilotem i radiami.

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #7 dnia: Września 30, 2016, 22:26:58 »
Przykład dodatkowych funkcji, które SPAD.next ogarnia, a Saitek o nich zapomniał:

Grawer mi trochę namieszał w nazwach ale już jest poprawione i na fotce z podświetleniem jest okej.
Niektóre funkcje sobie poustawiałem tak, że np. Low Fuel, ogólnie - off, poniżej 20% Yellow, poniżej 10% Red.
Programik jest boski....

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 08, 2023, 17:11:50 »
Najważniejsza kwestia np. tego SPAD next, że można konfigurować dosłownie wszystko, nawet robić makra lub... przypisanie przycisków z paneli pod np. wirtualną klawiaturę, czyli np. nie ma problemu z wykorzystaniem paneli Saitek w IL-2 czy nawet DCS (oczywiście nie FiP i BiP).
Ja np. ustawiłem sobie tak, że pod Master Battery mam włączenie tylko panelu BIP, a dopiero przy awionice ON włącza się panel z autopilotem i radiami.

Czasami warto odkopać stare posty. W ogóle nie wpadłem na to, że można w Spad do kontrolerów przypisywać skróty klawiaturowe :-) Teraz mogę używać panelu GF-MPC w DCSie.
Dzięki!

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 09, 2023, 20:38:22 »
Czasami warto odkopać stare posty. W ogóle nie wpadłem na to, że można w Spad do kontrolerów przypisywać skróty klawiaturowe :-) Teraz mogę używać panelu GF-MPC w DCSie.
Dzięki!

Tak można, zresztą nawet w opisie jest, że działa z różnymi simami :). W P3D czy MSFS jest o tyle też fajnie, że są te funkcje LVAR, które ten soft wykrywa jak coś się dotknie w kabinie to można podpisać do panelu, chociaż nie ma nawet do tego skrótu, więc opcji w zasadzie jest multum.

www.yoyosims.pl