Autor Wątek: Jak własnoręcznie naprowadzić laser na wybrany cel w Su-25T?  (Przeczytany 1043 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Jak własnoręcznie naprowadzić laser na wybrany cel w Su-25T?
« dnia: Września 26, 2016, 12:42:21 »
Witam wszystkich na forum :) . Mam taki problem (Jako że w DCS gram dopiero od 2 dni, wcześniej miałem styczność tylko z pierwszym lock on'em to możliwe że coś przegapiłem ;) )

Zrobiłem scenariusz do mojej kampanii (Su-25T) , którego zadaniem jest zniszczyć budynek za pomocą naprowadzanych laserem pocisków Kh-29L. Sam kompleks jest chroniony Działkami AA i kilkunastoma czołgami, po za tym jest tam mnóstwo pojazdów, i tu się pojawia problem. Przy wcisięciu Enter Shakal nie tylko nie pozwala mi własnoręcznie naprowadzić laseru na cel, tylko sam wybiera sobie w co poleci rakieta to jeszcze namierza pobliskie jednostki sojusznika.

Wie ktoś co zrobić aby móc własnoręcznie naprowadzić laser na wybrany cel, tak jak to było w np: Tutorialu używania rakiet naprowadzanych laserowo? bo nie powiem że to trochę jest irytujące, może ułatwia rozgrywke, ale jednak denerwuje :/

Od razu zaznacze że takie coś pojawia się w każdych Szybkich misjach, jak i tych zrobionych przeze mnie. Samouczek jest wyjątkiem :/

Nazwa tematu. Mazak.
« Ostatnia zmiana: Września 26, 2016, 12:57:36 wysłana przez KosiMazaki »

Odp: Jak własnoręcznie naprowadzić laser na wybrany cel w Su-25T?
« Odpowiedź #1 dnia: Września 26, 2016, 20:53:09 »
Hmm.. Po wciśnięciu Enter stabilizujesz wskaźnik celu Shkval'a. Jeżeli zrobisz to na celu (lub okolicy) to go również automatycznie namierzy. Domyślnie wskaźnik przesuwasz klawiszami ; " . /
Jeżeli nie działa to sprawdź w opcjach zakładkę controls/ sensor. Powinno działać. Jedyne co mi jeszcze przychodzi do głowy to może masz jakiś poziom trudności za niski? Jeżeli tak przełącz na symulację i wtedy sprawdź.

« Odpowiedź #2 dnia: Września 27, 2016, 22:09:23 »
Znalazłem problem - w ustawieniach były tryby Game Flight i Game cośtam (nie pamiętam nazwy, a nie chce mi się wchodzić teraz do gry :P) ten drugi sprawiał, że cele były namierzane automatycznie bez udziału gracza. Wyłączenie opcji przywróciło manualne namierzanie :)
« Ostatnia zmiana: Września 28, 2016, 07:19:37 wysłana przez KosiMazaki »

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #3 dnia: Września 28, 2016, 07:18:47 »
No widzisz. Fajnie, że udało Ci się rozwiązać problem. Szkoda, że nie opisałeś tego dokładnie, bo "coś tam" następnemu nie pomoże. Następnym razem nam też nie będzie się chciało odpisywać.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #4 dnia: Września 28, 2016, 11:35:13 »
Pewnie chodzi o opcje Game Flight Mode i Game Avionics Mode w zakładce gameplay.

« Odpowiedź #5 dnia: Września 29, 2016, 17:39:00 »
Nie chciało mi się odpisać ze względu na późną godzine ;)

Więc tak - jak ktoś ma taki problem:

Idziemy do Opcje>Gameplay i odznaczamy Game Avionic Mode, dzięki czamu będziemy mieć pełną kontrole nad Shkval'em :)
Ten tryb ma ponoć ułatwiać namierzanie celu, ale niestety zajmuje to więcej czasu i wymaga męczenia klawisza Enter. Po za tym namierza też jednoski sojusznika :P

Dodatkowo polecam wyłączyć opcje "Game Flight Moda" - co prawda łatwiej się lata, ale samolot zachowuje się bardzo... dziwnie, przez co precyzyjne używanie działka czy rakiet niekierowanych jest prawie niemożliwe :P