Autor Wątek: Predyspozycje fizyczne a symulatory  (Przeczytany 3780 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gunship

• *
  • THE HELICOPTER SIMULATION
Predyspozycje fizyczne a symulatory
« dnia: Października 05, 2016, 14:44:23 »
Witam.

Jestem fanem symulatorów od czasów kiedy miałem 7 lat i na Commodore C-64 zagrałem w Gunship. Mam pytanie co do latania na joystickach analogowych. Zawsze mi to niezbyt szło. Utrzymywanie bardzo precyzyjnych kątów nachylenia joysticka, koordynacja tego wszystkiego, itp. szczególnie w symulatorach śmigłowców.
Gra w Gunshipa w wersji na PC na klawiaturze dużo lepiej mi szła bo nie wymagała takiej koordynacji - gra jest z czasów joysticków przed-analogowych.

Myślałem że to wina niezbyt dobrego joysticka bo długo miałem takie na porcie joysticka które ciężko było skalibrować pod Windows 98 ale teraz mam Saitek X-52 i mam podobne problemy.

Zastanawiam się jaki ogólna zręczność (zawsze byłem bardzo kiepski z WFu, często zdarza mi się o coś zachaczyć, itp.) ma wpływ na zdolność latania.

I ile średnio zajmuje opanowanie sterowania śmigłowcem w symulacjach.
...

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
Odp: Predyspozycje fizyczne a symulatory
« Odpowiedź #1 dnia: Października 05, 2016, 14:55:27 »
A prawo jazdy masz? Bo jeśli masz to strach z tobą jeździć  ;) >:D
A po za tym uważam że przesadzasz, ćwicz a będzie dobrze.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #2 dnia: Października 05, 2016, 15:29:46 »
I ile średnio zajmuje opanowanie sterowania śmigłowcem w symulacjach.

DCS: Huey zacząłem mniej więcej  ogarniać po około 10 godzinach "nalotu", pewnie poczułem się po około 20 - 30 godzinach. Nie była to nauka zupełnie od zera, miałem wcześniej jakieś tam niewielkie doświadczenie z FSXem i DCS: Ka-50. Jak wyszedł Mi-8 do DCSa, to już poszło dużo szybciej, bo byłem na świeżo po opanowaniu UH-1. Tak patrząc po forach, moje doświadczenia pokrywają się z tym co mówią inni. To nie jest coś co się od razu łapie, trzeba ćwiczyć.

W czym latasz?

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #3 dnia: Października 05, 2016, 20:20:23 »
Jak ja sobie przypomnę, ile ja się namęczyłem ucząc lądowania Hurkiem w starym Ile, lądowania, analizy filmików, zmiany ustawień... A po jakimś czasie samo zaczęło wchodzić. Czego i ci życzę.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Października 05, 2016, 21:12:51 »
Jeśli latanie we współczesnym symulatorze nie różniło by się od Gunshipa z lat 90 ubiegłego wieku, w którego zresztą się zagrywałem na Amisi, to rozwój symulatorów byłby fikcją  :evil:. Nie przejmuj się, tylko ćwicz, a potem jak zaczniesz latać wspólnie po sieci, to dopiero przeżyjesz spadek samooceny  8). Zajęcia z WF raczej nie mają znaczenia, jeśli już, to - jak to mówi legendarny pilot =OPS= - wal***e gr*chy wzmacnia paluchy, co ponoć przekłada się na operowanie joystickiem, oczywiście in plus.

Tako rzecze,
Zaratustra

« Odpowiedź #5 dnia: Października 05, 2016, 22:44:32 »
...jeśli już, to - jak to mówi legendarny pilot =OPS= - wal***e gr*chy wzmacnia paluchy, co ponoć przekłada się na operowanie joystickiem, oczywiście in plus.

Tako rzecze,
Zaratustra

Coś sugerujesz? :evil: Mój joy nie od tego wyzionął ducha.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #6 dnia: Października 05, 2016, 22:51:02 »
No nie wiem, operowanie joyem to delikatna często sprawa, i z żadnym waleniem owoców bym tego nie kojarzył... Finezja, nie siła - ale może trochę dlatego, że nawet jak jest FF to i tak słaby ;) .
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Października 06, 2016, 00:43:58 »
Coś sugerujesz? :evil: Mój joy nie od tego wyzionął ducha.

Nie o Ciebie mi chodziło, ale miło, że przeprowadziłeś odpowiednie badania i podzieliłeś się wnioskami, dzięki Tobie wiemy, że `to` nie ma wpływu na joya  ;D ;D ;D ;D.

Offline Rola

• *
  • 9/39 & R'n'R
« Odpowiedź #8 dnia: Października 06, 2016, 16:36:58 »
Niekoniecznie o ręce musi tu chodzić. Jak ktoś się czuje przewlekle przemęczony/rozkojarzony/sfrustrowany, to jednocześnie spadnie mu zręczność (DEX) o kilka punktów.

Temat "predyspozycje psychofizyczne (i chwilowa forma) w zestawieniu z gatunkami gier" nadawałby się na cały i to poważny artykuł.
"Każdy kilogram nowego samolotu szczególnym dobrem Narodu"

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #9 dnia: Października 06, 2016, 17:27:54 »
Tak, najważniejsza "predyspozycja psychofizyczna" do latania to po prostu równoczesna zdolność późnego chodzenia spać i wczesnego (normalnego) wstawania rano przez dłuższy okres czasu. Trzeba dużo czasu, a on najczęściej wolny jest późnym wieczorem i w nocy. Kto ma żonę, pracę, dzieci - ten rozumie. Studenci zrozumieją później...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #10 dnia: Października 06, 2016, 18:30:56 »
Dla niektórych łatwiej jest przekonać się do chodzenia spać z dziećmi i wstawania godzinę (lub dwie nawet) przed nimi. Też byłem sceptykiem, ale to działa.
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #11 dnia: Października 06, 2016, 19:25:56 »
Tak też bywało, jak trzeba było się pojawić na serwerze wieczorem czasu wschodniego USA, np. na Bomber Nights. To rzeczywiście działa, ale żeby na dłużej, śmiem wątpić. Nocne granie, a potem na balkonie w ciszy papieros zwycięstwa (albo przegranej) - to raczej klasyczne rozwiązanie.

Gunship - a co do joysticka to oprócz praktyki, ważne też jest ustawienie sobie jego "krzywych reakcji" pod siebie. Tu nie ma jednej metody, niestety, trzeba praktykować. Ja podchodziłem do tego statystycznie - ustawiałem jakoś a potem przez pewien czas grałem offline tą samą misję w kółko i porównywałem wyniki. ;)
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #12 dnia: Października 06, 2016, 20:56:09 »
Skoro już przeszliśmy do porad to podstawą jest dobre zrozumienie tego, co się dzieje ze śmigłowcem (fizyka lotu) i w śmigłowcu (wszelkie autopiloty, systemy wspomagania...). Nie wiemy dalej w czym autor lata, ale każdy symulator posiada (najczęściej dość obszerną) instrukcję, którą warto przeczytać i ew. braki uzupełnić, korzystając z innych źródeł. Ćwiczyć trzeba nie tylko dużo, ale przede wszystkim mądrze.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #13 dnia: Października 06, 2016, 22:50:25 »
Ludzie o czym my tu rozprawiamy, żaden normalny dorosły (pisze że grał w Gunshipa na C-64) facet nie przyzna się bez bicia że jest kiepski z WF-u, i że bezwiednie potrąca różne rzeczy. Dajemy się trollować jak dzieci z samosia.pl, tam należy zwracać się z takimi problemami. Tu się rozmawia jak spuszczać do ziemi inne sieroty w powietrzu, właśnie te kiepskie z wuefu i dodatkowo nie lubi się tu tych co zahaczą nas w powietrzu.
Takie posty wywołują u mnie niepokój, że aż boję się napisać że tutaj zdarza się cel analizować w wiadomym np. Qrdlowi znaczeniu ;-) ).

Dajcie spokój, trzymajmy jakiś poziom, do wucetu z tym
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #14 dnia: Października 07, 2016, 15:46:40 »
Rutkov, w sumie podobne odczucie miałem już czytając pierwsze posty tutaj. Choć sam nie wiem, co o tym myśleć, jednak nie wyrzucałbym tego od razu do wucetu.