Ramm, Foka nie może w żadnym simie czy to robionym na zachodzie czy wschodzie latać zgodnie z jej "papierami". Dlaczego nie ma jej w DCSie?
Według mnie z wiadomych względów. Zresztą z tego samego powodu według mnie, w żadnym poważnym simie Foka chyba nie występuje.
Nie do końca Herr Rutkov. Jest w DCS'ie D9 - a jednym z powodów dlaczego nie kupiłem DCS'a to mapy, bo latanie nad Suchumi w D9 średnio mnie interesuje.
Foka w wersji A5 (i bodajże A8 z 2x30mm) była zaimplementowana w EAW (European Air War) firmy Microprose i Jane's World War II Fighters firmy Electonic Arts.
Wiem, że była to era innego podejścia do symulacji, ale nikt z obecności tego samolotu na niebie i jego możliwości bojowych nie robił problemu.
Latałem na FW 190 przeciwko B-17 w "B 17 Flying Fortress: The Mighty Eighth" i wymodelowanie tego samolotu nikomu tam nie przeszkadzało, mimo tego , że czasami jedną salwą zamiatało się B-17 pod dywan...
Dopiero ruskim ten samolot przeszkadza na tyle, że próbują go na wszelkie sposoby "obcinać", modelując jego FM i DM nieskończoną ilość razy. A pominąć go nie mogą, bo jednak foka - było nie było - była obecna na froncie wschodnim do samego końca wojny.
Ramm.
ps. pomyśl Rutkov o 262 i zadaj sobie pytanie czy kiedykolwiek ruscy jeszcze kiedyś w jakiejkolwiek grze dadzą ten samolot jako "flyable". O ile na zachodzie, Schwalbe można było dojść na P-47 czy P-51 nurkując, to na wschodzie piloci VVS mogli tylko tego meśka odprowadzić wzrokiem, o ile pilot 262 nie był kompletnym idiotą ...
W starym ile latając fronty na 262 byliśmy zupełnie niedotykalni, kompletnie nic nam nie mogli zrobić