Autor Wątek: X-Plane 11  (Przeczytany 48240 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rafgath

• *
  • Lok'tar Ogar
Odp: X Plane 11
« Odpowiedź #75 dnia: Marca 30, 2017, 10:26:29 »
Ja rowniez przekonalem sie do XP 11 i wlasnie go zakupilem po przetestowaniu dema. Chyba juz jestem zmeczony Fsx-em i P3d i instalacja tysiecy dodatkow zeby to jakos takis wygladalo a i tak non stop trafiam na jakies problemy lub przklamania w wyswietlaniu grafiki, ze o roznicy w wydajnosci juz nie wspomne. O aerofly 2 nawet nie wspominam bo to to zabawka a nie symulator. Jedyne czego mi brakuje w xp- eku to dynamicznie zmieniajacej sie pogody i por roku, He he a jeszcze niedawno zarzekalem sie ze xp-eka nie kupie a tu prosze.

Sent from my iPhone using Tapatalk
System: Intel Core I-7 7700K CPU @ 4.8GHz, Corsair H100i v2, EVGA Z270 FTW-K, Kingston HyperX Fury Black 16GB PC 21300, EVGA GeForce GTX 1080 FTW GAMING ACX 3.0 , Windows 10 64 bit

Prepar 3D v4 / X-Plane 11

« Odpowiedź #76 dnia: Marca 30, 2017, 13:43:50 »
Najbardziej co mnie wpienia w P3D to rozmyte tekstury ziemi oraz doczytujące się tekstury gór w miarę zbliżania się w ich stronę.
W zasadzie unikam na ten moment latania w górach przez ten temat. W X-Plane wszystko z "pudełka" wygląda ładniej niż w P3D z OrbX Global itp.
Mosty, drogi, budynki.. aż się chce latać nisko nad miastami. W zasadzie pozostaje im optymalizacja lepsza bo na moim kompie trochę to kuleje jeżeli patrzeć na fpsy, szczególnie boli słaby AA.
Ale lądowanie w końcu na nierównym pasie startowym.. bajka. Co do zakupu dodatków.. skoro na kartę graficzną znajdujemy 2-3 tysiące w kieszeni to jednorazowy zakup za powiedzmy 2 tysiące złotych nowych dodatków też raczej nie zabije.

Jakoś dziwnie P3D zajeżdża mi FSXem, nawet po takim czasie. Jeżeli wersja 64 bitowa nie zrobi "roboty" to pora odpuścić - tym bardziej, że poza Orbxem nikt nie deklaruje, że przejście dodatków na platformę 64 bitową będzie "gratis". Zatem skoro i tak trzeba bulić to czemu nie w stronę X-plane?
W X-plane podoba mi się tempo prac, ludzie zgłaszają błędy i dev team od razu działa, reaguje.. a w P3D można płakać na ich forum w ilości setek użytkowników nad jednym wku*wiającym problemem i cisza jak makiem zasiał. Albo ostro tyrają nad 64 bitową wersją albo nie potrafią naprawić błędów w 32 bitowej.
i5 6600K @ 4.4GHz, AsRock Z170 Gaming K4, CM Fortis 3, 2x8GB DDR 4 Corsair Vengeance LPX 3200MHz, Gainward Phoenix 1080 GS 8GB, XFX TS Core 550W, Crucial BX200 SSD 240GB, Crucial MX300 SSD 275GB, Seagate Barracuda 1TB, Win 10 x64 Pro

Offline rafgath

• *
  • Lok'tar Ogar
X Plane 11
« Odpowiedź #77 dnia: Marca 30, 2017, 15:03:03 »
Ja mam wrazenie ze oni wiecej juz z tego silnika nie wyciagna. Ja wiem ze takie Orbx, Pmdg, Majestic czy A2A robia magie na tym starym silniku ale pewnych rzeczy sie poprostu nie da przeskoczyc. U mnie czare goryczy przelala  ostatnia modyfikacja kompa. Wszystko pieknie i ladnie ale nad Londynem dalej sie nie da latac. A tu prosze wszystko na full i nawet sie nie zajaknie. Co do reszty zgadzam sie z przedmowca wszystko wyglada duzo ladniej zarowno z niska jak i z wyskokiego pulapu a do tego przynajmniej drogi lub rzeki nie przecinaja budynkow na pol ;). Szkoda tylko ze nie bedzie dodatkow od ORBX.

Sent from my iPhone using Tapatalk
System: Intel Core I-7 7700K CPU @ 4.8GHz, Corsair H100i v2, EVGA Z270 FTW-K, Kingston HyperX Fury Black 16GB PC 21300, EVGA GeForce GTX 1080 FTW GAMING ACX 3.0 , Windows 10 64 bit

« Odpowiedź #78 dnia: Marca 30, 2017, 16:55:16 »
Właśnie ściągam X-Plane 11. Raz się żyje - zawsze można sprzedać, no i ten brak debilnego wyboru Academic, Pro itp.
i5 6600K @ 4.4GHz, AsRock Z170 Gaming K4, CM Fortis 3, 2x8GB DDR 4 Corsair Vengeance LPX 3200MHz, Gainward Phoenix 1080 GS 8GB, XFX TS Core 550W, Crucial BX200 SSD 240GB, Crucial MX300 SSD 275GB, Seagate Barracuda 1TB, Win 10 x64 Pro

« Odpowiedź #79 dnia: Marca 30, 2017, 21:06:04 »
Ten tego.. czy ktoś obeznany z X-Plane podrzuci parę linków w których będzie opisane co warto a czego nie warto instalować do tego symulatora?
Szczególnie mam tu na myśli programy do generowania pogody, tekstury chmur itp
Jakieś GA to chyba od Carenado kupię, ale cała reszta to dla mnie czarna magia póki co.

Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

PS http://jm.iq.pl/przejscie-na-x-plane-poradnik/ już przeczytałem, ale nadal to zbyt mało.

« Odpowiedź #80 dnia: Marca 31, 2017, 11:18:54 »
:) Cieszę się, że grono miłośników Xplane się powiększa. Ja od dawna nie mam wątpliwości, że to bardzo udany produkt i przez cały okres użytkowania ani razu (podkreślam - ani razu) mi się nie wykraczył, instalacja i deinstalacja programu i dodatków jest skuteczna i prosta.
Co do dodatków to mogę potwierdzić, że rzeczywiście Carenado i Alabeo produkują świetne płatne samoloty.
Ale proponuję przyjrzeć się produktom jeszcze innej firmy, a mianowicie Aerobaskowi
http://www.aerobask.com/
Ich pierwszy model, co prawda sprzed kilku lat, ale zupełnie darmowy
http://www.aerobask.com/eclipse550.php
Inne są płatne, ale polecam przeglądać tę stronę, tu pojawiają się różnego rodzaju promocje, całkiem często, między innymi i Aerobasku
http://store.x-plane.org/
No i oczywiście obowiązkowa strona, czyli
http://forums.x-plane.org/index.php?act=idx
Po zalogowaniu jest dostęp do bardzo wielu różnego rodzaju dodatków, scenerii, lotnisk, miast, samolotów, bibliotek używanych przez niektóre dodatki. Wiele z tego jest darmowe, niektóre płatne.
Oczywiście nie mogę nie zareklamować polskiej firmy produkującej bardzo dobre scenerie, w tym polskich lotnisk, czyli
http://store-x-plane-org.3dcartstores.com/Drzewiecki-Airports_c_157.html
Proponuję przypatrzeć się też darmowym dodatkom (ewentualny datek mile przez Twórcę widziany :) ) - fajna Nowa Zelandia, ale i HD Mesh V3 (tego nie testowałem, za słaby komp), czyli
http://www.alpilotx.net/downloads/x-plane-10-new-zealand-pro/

Tak swoją drogą, skoro grono użytkowników Xplane nam się powoli, ale jednak rozrasta, to (tu prośba do Głównego Maga :) ) może by założyć jakieś podforum i np. w jednym wątku zebrać wszystkie ciekawe i polecane przez użytkowników linki :)

« Odpowiedź #81 dnia: Marca 31, 2017, 12:10:26 »
Tak swoją drogą, skoro grono użytkowników Xplane nam się powoli, ale jednak rozrasta, to (tu prośba do Głównego Maga :) ) może by założyć jakieś podforum i np. w jednym wątku zebrać wszystkie ciekawe i polecane przez użytkowników linki :)

Addicition dzięki za wskazówki, swoją drogą to Drzewiecki mógłby zrobić mały rabat dla tych co mają komplet lotnisk w P3D a teraz przesiadają się na X-Plane..
Co do podforum to sam się zastanawiałem wczoraj czy jest taka możliwość.. YoYo?  ;D :angel:

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #82 dnia: Marca 31, 2017, 12:10:35 »

Można o tym pomyśleć, może w przypływie szału sam sobie ściągnę XP11 ;).
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #83 dnia: Marca 31, 2017, 12:24:11 »
:) A pisałem, że ciągnie wilka do lasu  :P ;) :)
Ja się zastanawiam nad upgradem kompa, a w zasadzie po latach używania lapka, zakupu desktopa i w następnej kolejności zakupem wersji 11-tej :)

Offline JacD

• *
  • 7WEDS
« Odpowiedź #84 dnia: Marca 31, 2017, 16:38:36 »
Takie info dziś na e-maila dostałem:
"...X-Plane 11 beta period is over

X-Plane 11 is out of beta testing and is now an official full release. This means it should be fairly stable and feature complete, and the Laminar Research team will get started working on more improvements and features for the first free update. In addition, X-Plane 11 is now available to purchase through Steam and DVDs will be coming shortly..."
Gravity is a cruel mistress!
7WEDS

« Odpowiedź #85 dnia: Marca 31, 2017, 16:55:33 »
Zapowiadali koniec marca i jest koniec marca.

« Odpowiedź #86 dnia: Marca 31, 2017, 17:26:40 »
Wczoraj oficjalnie wydali XP11, nawet na Steamie się pojawił do zakupu.

Offline rafgath

• *
  • Lok'tar Ogar
« Odpowiedź #87 dnia: Marca 31, 2017, 17:47:34 »
Ciekawe czemu Aerosoft zada za XP-11prawie 70 jurkow skoro na Steamie jest za 55. Cena troche z du.. z sufitu znaczy sie. Ja kupilem bezposredni u wydawcy bo symulatory trzymam na osobnym dysku wiec osobny instalator jest jak najbardziej pozadany. Cena w przliczeniu na jurki to okolo 57. To tak tylko zeby sobie ktos nie przeplacil.
A przy okazj ma ktos moze Airbusa A330 od Jardesign i moze mi powiedziec czy jest duzy impact na Fps-ach bo mam zamiar przytulic to cudo.

« Odpowiedź #88 dnia: Marca 31, 2017, 17:50:44 »
Szczególnie mam tu na myśli programy do generowania pogody, tekstury chmur itp
X-Enviro, SkyMaxx Pro, Ultra Weather XP (nie ma na razie wersji dla XP11) no i dział Downloads na forums.x-plane.org.

Jakieś GA to chyba od Carenado kupię, ale cała reszta to dla mnie czarna magia póki co.
Moim zdaniem jedyne produkty Carenado, które warto kupić to te, do których dostępny jest REP (Reality Expansion Pack). Poza tym wspomniany już Aerobask, Airfoillabs, DreamFoil, SoulMadeSim (DHC-2), RWDesigns (DHC-3), Thranda (Kodiak Quest), vFlyteAir, VSKYLABS.
Musisz mieć jednak na uwadze, że część developerów czekała na ustabilizowanie się v11 i tym samym jeszcze nie wszystkie modele są do niej dostosowane.

« Odpowiedź #89 dnia: Marca 31, 2017, 18:37:54 »
A przy okazj ma ktos moze Airbusa A330 od Jardesign i moze mi powiedziec czy jest duzy impact na Fps-ach bo mam zamiar przytulic to cudo.

Nie latam dużymi pasażerami, więc nie mam doświadczenia, ale tu masz trzy recenzje. W innych przypadkach stwierdzałem, że recenzje z tych źródeł były przydatne, może więc i te będą pomocne:
http://store-x-plane-org.3dcartstores.com/Airbus-A330-243-_p_572.html#tab-5