Jeżeli chodzi o FPSy w demku a w wersji pełnej to różnica jest na plus ostatniego wydania.
W tej chwili w Nvidia Inspectorze ustawiłem sobie "maximum performance" w opcjach zasilania i 1/2 refresh rate.
Po tym zabiegu na takim KSEA przy overcast mam cały czas 30kl/s no i brak stuttera.
Po starcie z lotniska lot nad miastem jest WOW, budynków są tysiące - gdzie w P3D ilość budynków na "normal" i było nie dość, że pusto to jeszcze budynki wyglądały masakrycznie, a każde wyższe ustawienie dawało po klatkach.
No nie ma co gadać, lepiej to działa niż P3D. W X-Plane mam duży ruch na drogach (gdzie w P3D wyłączony lub znikomy), nic nie przycina, mam włączone HDRy gdzie w P3D zabija to mój PC. Nic się nie wczytuje na 100m przed samolotem, lot w górach to przyjemność.
Naprawdę - od bycia anty X-Plane, do stanu "czy potrzebuje P3D 64bit" w jakieś dwa tygodnie poszedłem.
X-Plane jest prosty w konfiguracji, zmieniasz parę suwaków, tak żeby mieć na jakimś ciężkim lotnisku przy overcascie dobry FPS (dla mnie 30kl/s jest w X-Plane dużo bardziej płynne niż w P3D), i raczej ciężko żeby gdzieś indziej zaskoczył Ciebie taki scenariusz wydarzeń, że te klatki polecą w dół.
Nie odwiedzałem na razie EPWA więc nie wiem czy są budynki, natomiast oblatałem sobie trochę USA i jest naprawdę OK jak na produkt bez addonów.
X-Plane potrzebuje jeszcze trochę łatania, dziś np. linia brzegowa która odbija się w wodzie zaczęła sobie mrygać.
Drogi faktycznie są dziwne, ale przynajmniej tętnią życiem a nie jak w moim P3D świecą pustkami.

W X-Plane z pudełka masz:
- fajne tekstury na defaultowych lotniskach - takie HD Airports od REX,
- fajne tekstury domków - takie jak są w planach HD od REX,
- rozglądanie się myszką po kabinie - czyli bardzo pożądana przeze mnie funkcja z EZDOK Camera,
- ładne chmurki które nawet nie wiem czy potrzebuje zmieniać na lepsze,
- spokojną głowę o FPSy i zapominasz w końcu gdzie jest ten pierdzielony plik p3d.cfg - więcej już tam nie zajrzysz.
Ilość darmowych dodatków rozwala, tym bardziej, że LS dał narzędzie dzięki któremu z gotowych komponentów można tworzyć całe lotniska, może sobie sam zrobię Aeroklub Gdański którego w P3D mi tak bardzo brakowało.

Kupuj i się nie zastanawiaj YoYo, gdybyś kupił wczoraj to przez noc już byś ściągnął, a teraz już latał.