Autor Wątek: X-Plane 11  (Przeczytany 48197 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: X Plane 11
« Odpowiedź #165 dnia: Kwietnia 11, 2020, 20:46:57 »
I jak po przesiadce na Vulkana? Nie, żebym się zainteresował XP11, ale bardziej mnie interesują wrażenia na nowym engine.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #166 dnia: Kwietnia 11, 2020, 22:08:00 »
Z czystej ciekawości zassałem "betę", fajerwerków brak w VR (Reverb)... a miałem ochotę na Zibo 737...

« Odpowiedź #167 dnia: Kwietnia 11, 2020, 23:47:43 »
Z czystej ciekawości zassałem "betę", fajerwerków brak w VR (Reverb)... a miałem ochotę na Zibo 737...
Nie masz dość w realu?  :D

« Odpowiedź #168 dnia: Kwietnia 12, 2020, 00:06:56 »
Zaczynam już tęsknić trochę 😢

Wracając do tematu. Jest już wersja r3, którą jutro mam nadzieję sprawdzić.

« Odpowiedź #169 dnia: Kwietnia 12, 2020, 08:00:48 »
Tak - wystarczy, że pobierzesz wersję demo i zaktualizujesz ją wybierając checkbox, że życzysz sobie najnowsze wersje beta.
Dzięki. Sprawdziłem i kupiłem. Znalazłem fajnie wymodelowane swoje okolice (kilka mniejszych lotnisk i punktów charakterystycznych. Bardzo miło mi się wczoraj latało. Jest jednak kilka problemów które mnie nieco męczą i po kilku godzinach nie udało mi się rozwiązać.

Jednak ta płynność na Vulkanie w VR! Wizualnie DCS czy Iłek się chowają.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

« Odpowiedź #170 dnia: Kwietnia 15, 2020, 18:57:46 »
Chwilę się pobawiłem tym Xplanem. Poczytałem sporo co i jak z dodatkami. Zainstalowałem sobie trochę rzeczy darmowych. Nie jestem pewien jednak czy wszystko jest OK z moim plikiem scenery.packs.ini. Oczywiście edytowałem go ręcznie i przesunąłem linijki wg wskazówek, ale nie do końca chyba wszystko czuję co powinno być nad czym... Jeśli ktoś z większym doświadczeniem mógłby rzucić okiem na koniec tego posta gdzie wrzucę zawartość tego pliku i podpowiedzieć czy wg niego wszystko jest w porządku? Może nie wszystko ma sens trzymać, a może czegoś ważnego mi brakuje jeszcze?

Na tą chwilę interesuje mnie VFR nad Polską (z małymi skokami w bok). Głównie Dolny Śląsk. Latam tylko w VR. Cesna 172 z oryginału chyba jest póki co OK na moje potrzeby. To co mi doskwiera to niskiej rozdzielczości tekstury ziemi. Pewnie trzeba coś jeszcze ściągnąć, ale nie wiem za bardzo skąd. Mam jakieś mody od chmur, światła nocnego i reszta jest bardzo ładna na mój gust.

Oto mój plik:
I
1000 Version
SCENERY

SCENERY_PACK G:\games\SteamLibrary\steamapps\common\X-Plane 11\Resources\plugins\SAM\lib\SAM_Seasons/
SCENERY_PACK G:\games\SteamLibrary\steamapps\common\X-Plane 11\Resources\plugins\SAM\lib\SAM_Library/
SCENERY_PACK Custom Scenery/Aerosoft - EDDF Frankfurt/
SCENERY_PACK Custom Scenery/Aerosoft - EDLP Paderborn-Lippstadt/
SCENERY_PACK Custom Scenery/Aerosoft - EGLL Heathrow/
SCENERY_PACK Custom Scenery/Aerosoft - LFMN Nice Cote d Azur X/
SCENERY_PACK Custom Scenery/Aerosoft - LFPO Paris Orly/
SCENERY_PACK Custom Scenery/Aerosoft - LPFR Faro/
SCENERY_PACK Custom Scenery/Global Airports/
SCENERY_PACK Custom Scenery/Orbx_EG20_Clench_Common_Field/
SCENERY_PACK Custom Scenery/Orbx_ENHA_A_Hamar_Flyplass/
SCENERY_PACK Custom Scenery/Orbx_ENOV_A_Orsta_Volda/
SCENERY_PACK Custom Scenery/Orbx_OrbxlibsXP/
SCENERY_PACK Custom Scenery/WestPoint/
SCENERY_PACK Custom Scenery/EPJG/
SCENERY_PACK Custom Scenery/EPLE_Scenery_Pack/
SCENERY_PACK Custom Scenery/EPMR_Scenery_Pack/
SCENERY_PACK Custom Scenery/PuF_Lower_Silesia_Airfields/
SCENERY_PACK Custom Scenery/Airport Environment HD/
SCENERY_PACK Custom Scenery/PuF_Libs/
SCENERY_PACK Custom Scenery/RA_Library/
SCENERY_PACK Custom Scenery/ruscenery/
SCENERY_PACK Custom Scenery/CDB-Library/
SCENERY_PACK Custom Scenery/Flyby_Planes/
SCENERY_PACK Custom Scenery/KSEA Demo Area/
SCENERY_PACK Custom Scenery/LOWI Demo Area/
SCENERY_PACK Custom Scenery/ff_library_extended_LOD/
SCENERY_PACK G:\games\SteamLibrary\steamapps\common\X-Plane 11\Resources\plugins\SAM\lib\SAM_GlobalTrees/
SCENERY_PACK Custom Scenery/MisterX_Library/
SCENERY_PACK Custom Scenery/Dense_Forests_Library/
SCENERY_PACK Custom Scenery/3D_people_library/
SCENERY_PACK Custom Scenery/The_Handy_Objects_Library/
SCENERY_PACK Custom Scenery/world-models/
SCENERY_PACK Custom Scenery/R2_Library/
SCENERY_PACK Custom Scenery/simHeaven_Forests_Africa/
SCENERY_PACK Custom Scenery/simHeaven_VFR-Landmarks/
SCENERY_PACK Custom Scenery/simHeaven_X-Europe-1-vfr+corr/
SCENERY_PACK Custom Scenery/simHeaven_X-Europe-2-regions/
SCENERY_PACK Custom Scenery/simHeaven_X-Europe-3-extras/
SCENERY_PACK Custom Scenery/simHeaven_X-Europe-4-forests/
SCENERY_PACK Custom Scenery/simHeaven_X-Europe-5-scenery/
SCENERY_PACK Custom Scenery/simHeaven_X-Europe-6-autogen/
SCENERY_PACK Custom Scenery/simHeaven_X-Europe-7-network/
SCENERY_PACK Custom Scenery/X-Plane Landmarks - Chicago/
SCENERY_PACK Custom Scenery/X-Plane Landmarks - Dubai/
SCENERY_PACK Custom Scenery/X-Plane Landmarks - Las Vegas/
SCENERY_PACK Custom Scenery/X-Plane Landmarks - London/
SCENERY_PACK Custom Scenery/X-Plane Landmarks - New York/
SCENERY_PACK Custom Scenery/X-Plane Landmarks - Sydney/
SCENERY_PACK Custom Scenery/X-Plane Landmarks - Washington DC/
SCENERY_PACK Custom Scenery/poland/
SCENERY_PACK Custom Scenery/OpenSceneryX/
SCENERY_PACK Custom Scenery/zzz_hd_global_scenery4/

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

« Odpowiedź #171 dnia: Kwietnia 15, 2020, 19:13:33 »
Jeśli koniecznie zależy Ci na Polsce to nie wiem ale może strona: https://xppl.org/ jest jakimś tam rozwiązaniem?
Są tam gotowe lotniska (z Dolnego Śląska również) oraz trochę poradników np. dotyczących Ortho4XP.

« Odpowiedź #172 dnia: Kwietnia 15, 2020, 19:49:31 »
Dzięki Dako, zarejestrowałem się już tam i pobrałem kilka lotnisk. Fajnie zrobione i działają. Co do  Ortho4XP to chyba nie do końca czuję klimat czym to się różni od HD mesh v4. To jest niby to samo, ale od innego autora? Są jakieś porównania na necie i wydaje mi się, że tak niby jest, choć jak patrzę na Ortho4XP to jest to niby dużo bardziej szczegółowe.
Win10 64bit

« Odpowiedź #173 dnia: Kwietnia 15, 2020, 20:32:07 »
Tu jest fajny poradnik użytkownika naszego forum @Jaromaz (twórcy w/w strony) dotyczący konfiguracji, scenerii https://jm.iq.pl/przejscie-na-x-plane-poradnik/ (napisz do niego a może również tutaj się wypowie i Ci doradzi).
Z drugiej strony w zalinkowanym poradniku może znajdziesz kilka cennych uwag?
ps.
Przyznam, że jako człowiek zarobiony/leniwy/albo zwyczajnie nie znający się ;) korzystam z gotowych scenerii i lotnisk od https://orbxdirect.com/  (do XP-11 jest tam dostępna darmowa południowa Anglia).
Mam GB oraz US Washington, do tego kilka różnych tamtejszych lotnisk, drzewka oraz inne (tzn. innych twórców) dodatki  i mi to wystarcza.

« Odpowiedź #174 dnia: Kwietnia 15, 2020, 21:02:14 »
Dzięki to też czytałem. Problem w tym, że na Internecie są nieco sprzeczne informacje odnośnie np. meshy a Orto... Jedni nie używają drudzy twierdzą, że muszą być, ale chyba już zaczynam rozkminiać temat. Muszę tylko znaleźć czas na wygenerowanie kilku scenerii. Jak się nie uda będę może pisał do kolegi. Wiem, że są fajne scenerie z OrbX, ale nie chce teraz na to wydawać kasy, bo nastawiam się bardziej na naukę procedur i lotów VFR. Zobaczę co zaprezentuje FS2020. Jak będzie fajne to się przesiądę na niego i nie będzie mi żal kasy z XP11. Jak dadzą ciała to wtedy zainwestuję tutaj. Dzięki za pomoc.
Win10 64bit

« Odpowiedź #175 dnia: Lipca 25, 2020, 10:53:44 »
A ja po 3 próbach dogadania się z XP11 wreszcie złapałem bakcyla. Zainteresowany byłem głównie mapami Ortho, i przy pomocy jednego z poradników na Youtube udało mi się wygenerować mapę okolic, które znam najlepiej (Zachodniopomorskie-Wielkopolskie). Efekt jest powalający. Latam na Reverb'ie, tylko loty VFR. Przy ustawieniach maksymalnej gęstości zabudowy okolica prezentuje się niesamowicie. Można rozpoznać każdy budynek w okolicy, układ dróg, pól, jezior, lasów itp. Wrażenie w VR mega dobre. Widać też, że Vulkan  robi robotę, bo całość jest bardzo płynna. Konfiguracja kontrolerów bardzo prosta. Pierwsze godziny za mną, i już wiem, że Ortho mapy to jest to na co czekałem przez długie lata. Zastanawiam się, czy nie dokupić zestawów lotnisk od Drzewieckiego w celu uzupełnienia map. Kto nie miał kontaktu z Xplane 11, niech instaluje i wygeneruje mapę swojej okolicy, naprawdę warto!
Ryzen 7 5800x3d, Gainward 4080 Phoenix, 32 Gb RAM, Samsung 980 Pro 1Tb, 4 x SSD, Hotas Warthog, TrackIR 4, HP Reverb

« Odpowiedź #176 dnia: Lipca 25, 2020, 16:00:11 »
Ortho jest super. Ja też miałem efekt WOW jak się pierwszy raz przeleciałem w myśliwcu po wąwozach. DCS ze zwoją grafiką wydał mi się wtedy nędzną kreskówką przy realnym filmie.

Win10 64bit

« Odpowiedź #177 dnia: Lipca 25, 2020, 23:58:43 »
Do Ortho warto dorzucić overlay Poland Pro (są też inne, dla  innych krajów e Europie) zamiast tego domyślnego z ortho, oraz mesh lepszej jakości. Ja ostatnio cały czas siedzę w x-plane, DCS trochę został osierocony ;-)
Jestem bardzo ciekaw finalnego 11.50 z Vulkan, na razie z pacha na pach jest raz lepiej, raz gorzej.

« Odpowiedź #178 dnia: Lipca 26, 2020, 08:32:57 »
Przyłączę się do tematu.

Też macie wykorzystanie CPU/GPU na poziomie 30-40%?

« Odpowiedź #179 dnia: Lipca 26, 2020, 09:15:09 »
Z tym Poland Pro jest różnie. Ja z niego zrezygnowałem na cześć overlaya Polski z Simheaven. Moja okolica jest tam o wiele lepiej zrobiona. Natomiast np. Warszawa o wiele lepiej wypada w Poland Pro. Niestety  trzeba coś wybrać.

Jak z prockiem to nie wiem bo już bardzo dawno nie latałem i obecnie mnie nie ma w domu.

Win10 64bit