Ankieta

Czy jesteś zainteresowany polską lokalizacją DCS World?

Tak
27 (61.4%)
Tak, ale oprócz tłumaczenia systemów/klawiszologii w opcjach gry
4 (9.1%)
Nie
4 (9.1%)
Nie, znam angielski i lepiej rozumiem angielskie opisy systemów i terminologię
9 (20.5%)

Głosów w sumie: 44

Autor Wątek: Czy jesteś zainteresowany polską lokalizacją DCS World?  (Przeczytany 2242 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kusch

• Global Moderator
Czy jesteś zainteresowany polską lokalizacją DCS World?
« dnia: Listopada 13, 2016, 22:10:20 »
Witam. Interesuje mnie czy jesteście zainteresowani polską lokalizacją DCS World, wraz z modułami (Interfejs, opcje, klawiszologia, edytor misji, opisy misji, etc.)? Proszę wyrazić swoją opinię, czy taka praca ma sens. Proszę się też odnieść w komentarzach, do problemu odpowiedników polskich nazw niektórych systemów. Wiadomo, że niekiedy lepiej rozumiemy wersję angielską, nieraz nie ma dobrego odpowiednika polskiej nazwy, a czasami nazwa polska jest zbyt długa, jeżeli chcemy precyzyjnie określić funkcję. Moim zdaniem można by pokusić się o zostawianie niektórych nazw w pisowni oryginalnej, np. APU-On/Off - APU-Włącz/Wyłącz, zamiast: Pomocniczy Agregat Prądotwórczy-Włącz/Wyłącz. Tym bardziej, że w prasie fachowej stosuje się takie samo rozwiązanie tego problemu.

"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

Odp: Czy jesteś zainteresowany polską lokalizacją DCS World?
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 13, 2016, 22:26:43 »
"APU", kiedyś się krzyczało "APA, kręć!!!", co znaczyło - potrzebuję napięcia. Albo: "Podłącz telechę!!!", znaczenie to samo :)
Ale to są klimaty MiG-21 czy też Limkowskie. Obecnie nastąpiła zdecydowana "anglicyzacja" lotniska, więc jestem za pozostawieniem nazw w tym języku.

A czy jest taka szansa? Na Polskę w DCS? Chętnie "pozwiedzałbym" znane mi miejsca :)

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 13, 2016, 22:38:26 »
Chodzi o lokalizację językową, ale kto wie, może Leatherneck nas zaskoczy, i wypuści mapę z kawałkiem Polski, jak obiecywało kiedyś*. ;)

*
Jednak, mozliwe ze plany LNS dotyczajance mapy sprawdza ze Polska bedzie niezbednym dodatkiem do gry. ;)

Pozdrawiam,
Nicholas

« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 13, 2016, 22:41:35 »
Aaa, jasne. :)

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 13, 2016, 23:00:36 »
Moim zdaniem można by pokusić się o zostawianie niektórych nazw w pisowni oryginalnej, np. APU-On/Off - APU-Włącz/Wyłącz, zamiast: Pomocniczy Agregat Prądotwórczy-Włącz/Wyłącz.

To dobry pomysł - można przy okazji tworzyć słownik pojęć gdzie takie skróty byłyby rozpisane.
Podpisuję się wszystkimi kończynami pod tym pomysłem :)

« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 13, 2016, 23:21:05 »
Teoretycznie zacna to inicjatywa, ale trzeba wziąć pod uwagę, że większość dostępnych materiałów jest jednak w języku angielskim, i często łatwiej wyszukać rozwiązanie jakiegoś problemu, gdy nie trzeba tłumaczyć jego opisu z powrotem na język Szekspira. Choćby w kwestii klawiszy, i faktu, że co moduł, to poszczególne, często analogiczne funkcje lądują w różnych podgrupach (np. hamulec aerodynamiczny). No i co z instrukcjami? Widziałem jak napracowaliście się przy tłumaczeniu tej od Ka-50. A przecież teraz modułów jest cokolwiek więcej.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 13, 2016, 23:27:05 »
A co Kusch, chcesz się wziąć za to? ;>
Manuale ew. tak, ale chyba angielskich nazw własnych nie ma co tłumaczyć by zachować kompatybilność np. z innymi materiałami w sieci (manuale, video itp.).
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 13, 2016, 23:59:30 »
Manuale to śpiew przyszłości, ale kto Wie redaktorze, czy i Wy nie wylądujecie w tym projekcie. ;)

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 14, 2016, 00:25:00 »
Chodzi o lokalizację językową, ale kto wie, może Leatherneck nas zaskoczy, i wypuści mapę z kawałkiem Polski, jak obiecywało kiedyś*. ;)

*

Kusch, bo już się pogubiłem.. Ty tak serio przyjacielu, czy to przez dłuuuugi weekend w kolorystyce św. Mikołaja z racą i okrzykiem na ustach? Można się pogubić  :evil:.

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 14, 2016, 07:47:47 »
LOL aż sobie to wyobraziłem.  :033:  Daleko mi do nacjonalisty, który zamiast pałować gejów, Murzynów i Żydów poświęca cały wolny czas tłumacząc przy kominku instrukcje DCS w imię dobra narodu. Powiedzmy, że jest zainteresowanie, czy polska społeczność i polski rynek jest zainteresowany.

« Odpowiedź #10 dnia: Listopada 14, 2016, 09:18:17 »
Jak dla mnie jest to fajny pomysł, wprawdzie jakoś sobie radzę ale jak manuale do DCS-a są z przed 10 lat, wiele się w opcjach no i w menadżerze misji pozmieniało, to interfejs w naszej mowie wiele by pomógł. Jest wersja rosyjska, angielska, niemiecka, francuska a nawet czeska, czemu nie polska ? Oczywiście pewnych nazw, jak APU bym nie zmieniał. Swoją drogą nie rozumiem czemu manual nie jest aktualizowany od tylu lat. Może ktoś zada takie pytanie na forum ED, jestem ciekawy ich odpowiedzi ?
« Ostatnia zmiana: Listopada 14, 2016, 10:32:57 wysłana przez =OPS=boski qrdl logos »
Latamy dzisiaj?

Oficer polityczny Padi-Van. (Prostak-1)

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Listopada 14, 2016, 10:36:10 »
Jest jeszcze jedno zasadnicze pytanie: czy taka robota ma być w czynie społecznym, czy za wymierne pieniądze i nie mam tutaj na myśli bonów towarowych ED? Ktoś może pomyśleć, że pytanie jest nie na miejscu, bo takie rzeczy robi się ku chwale Ojczyzny, ale - nie ma co się oszukiwać - ED klepie niezła kasę na wszystkim co się da, więc nie ma co się szczypać. Po drugie, robienie za darmochę ma to do siebie, że trudniej od ludzi wymagać terminów i jakości...

Tako rzecze,
Zaratustra

« Odpowiedź #12 dnia: Listopada 14, 2016, 16:21:44 »
Jestem przeciwny z ukierunkowaniem na "lata mi to", dopóki będzie wybór w jakim języku chce się latać.
Jakoś nie jestem przyzwyczajony do polskich nazw jednostek, sprzętu chyba, że one zostaną w oryginale (ang). Jak ktoś chce się za to brać to czemu nie, jak by wyszło coś fajnego to kto wie czy nie byłoby to warte instalacji, niemniej by być na bieżąco z tłumaczeniami trzeba pilnować co wydaje EDward oraz kilku ludzi, którzy po swojej pracy w realu będą mieli chęci na dłubanie w edytorze tekstu.

« Odpowiedź #13 dnia: Listopada 14, 2016, 17:35:05 »
Osobiście jestem na nie, z powodu wspomnianej już kompatybilności z innymi źródłami. Agregaty w statku powietrznym to akurat małe piwo, i tak już operujemy "ichnimi" skrótami. Z drugiej strony, ilekroć próbuję nauczyć się jakichś nowych funkcji oprogramowania użytkowego (bądź w domu, bądź w pracy, gdzie mam miszmasz instalek po polsku i po angielsku), zaś najliczniejszym źródłem pomocy są z definicji filmiki, tutoriale i fora w mowie Szekspira, wówczas próbując tłumaczyć pojęcia w tę i nazad mam ochotę strzelić sobie z łuku w plecy. Gdybym miał takie kombinacje alpejskie odstawiać ucząc się edytora misji w DCSie, to nie, dzięki, jednak obchodzę szerokim łukiem.

Ale dopóki przy instalacji użytkownik miałby łatwą możłiwość wyboru (lub późniejszej zmiany) opcji językowej, to w sumie dla obecnyh i przyszłych graczy znad Wisły może to być atrakcyjny pomysł.

« Odpowiedź #14 dnia: Listopada 14, 2016, 17:49:04 »
Jestem za przetłumaczeniem tutoriali, podstawowego menu,poleceń do misji,nazwy własne powinny pozostać bez zmian.
Połowy nie rozumiem, napisane po klińgońsku.