Pierwsza wersja płytki bazy właśnie przyjechała. Mam nadzieję, że nie strzeliłem jakiegoś błędu. Ma rozmiar 80x100mm i wygląda tak:

Gwoli wyjaśnienia, jedna baza może współpracować tylko z
jednym modułem zewnętrznym. System modularny typu baza + ileś tam modułów zewnętrznych skomplikowałby sprawę na tyle, że nie wiem ile czasu zajęłoby mi jego zaprojektownie i napisanie całego softu.
Z nowości od odstatniego postu, wpadłem na pomysł, żeby dodać obsługę matrycy przycisków w przepustnicy Cougara (zworka
Cougar Throttle). Tym samym możliwe będzie zastąpienie całej elektroniki Cougara jednym zestawem baza+moduł. Z jednym "ale": elektronika nie będzie kompatybilna z programem Target.
Płytkę starałem się zaprojektować w dość uniwersalny sposób. Gniazdo USB jest typu B, to duże i chyba najbardziej trwałe. Z drugiej strony, opcja montażu PCB przy ściance obudowy nie zawsze może być dostępna, dlatego USB dostępne jest też na dodatkowych pinach do których można podłączyć kabel z gniazdem montowanym już w docelowym miejscu.
Opcje zasilania są dwie:
- USB - znajdzie zastosowanie przy budowie joysticków, albo podmianie orygnalnej elektroniki, jak w przypadku Cougara.
- Zewnętrzny zasilacz 7-12VDC - które generalnie i tak bym polecał jeśli jeden dodatkowy kabel nie będzie wielkim problemem. Zasilacz dostarczy o wiele czystsze napięcie niż to podane przez USB z komputera.
Wyboru dokonuje się zworką.
Kolejna drobnostka to małe białe pola obok wejść dla osi i HATów. Można sobie tam mazaczkiem wpisać własne oznaczenia, które ułatwią identyfikację.
I2C wyprowadzone jest na dodatkowym złączu jako furtka dla ewentualnych rozszerzeń.
System ID to zworka, która ustawia nazwę wykrytego urządzenia USB HID - ułatwi identyfikację gdy w systemie będzie kilka urządzeń tego typu.
CoPILOT mode ustawia tryb obsługi modułu zewnętrznego: domyślny, czyli dodatkowy joystick lub oryginalna płytka Cougara z rejestrami 4021.
UART Report to wspomniana wcześniej opcja monitorowania stanu wejść przez UART.
STATUS to LED, który będzie informował o stanie urządzenia. Miał być SMD, ale w końcu zmieniłem go na klasyczny przewlekany - czasem zajdzie potrzeba zamontowania LEDa gdzieś w obudowie w dobrze widocznym miejscu.
BTN to dodatkowy przycisk, który narazie nie pełni żadnej funkcji. Może się przydać w przyszłości.